Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Hramul comunității în anul Centenarului

Luni, 28 mai 2018, comunitatea catolică din Butea a sărbătorit a doua zi a hramului în prezența autorităților locale și centrale. Evenimentul a avut în centru Liturghia solemnă de la ora 11:00 celebrată de PS Petru Gherghel, la care au participat domnul senator Victorel Lupu, câțiva membri ai Parlamentului României, Marcel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și Anton Anti, primar al comunei Butea. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. dr. Fabian Doboș, profesor de istoria Bisericii la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași.

Motivul care a stat la baza desfășurării acestui eveniment a fost anunțat de părintele paroh Maricel Blaj chiar la începutul sfintei Liturghii: "Ne-am adunat din nou în jurul sfântului altar deoarece avem un alt motiv pentru care să-i mulțumim bunului Dumnezeu: suntem în anul Centenarului Marii Uniri din anul 1918 și celebrăm memoria eroilor din satul nostru care au murit pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Înălțăm Preasfintei Treimi rugăciunea noastră de laudă și mulțumire pentru înaintașii noștri care trăiesc și astăzi în memoria noastră".

În cadrul predicii, părintele Fabian Doboș a subliniat efortul sfinților părinți din primele secole creștine de a forma și apăra dogma Sfintei Treimi. Totodată a scos în evidență responsabilitatea noastră în calitate de creștini, de a-i omagia pe cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru ca astăzi să ne bucurăm de unitatea țării noastre.

Imediat după sfânta Liturghie au avut loc ceremoniile de omagierea a eroilor, în fața monumentului eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, aflat în curtea bisericii. Această manifestare cultural-religioasă a avut următoarea desfășurare: intonarea imnului național, recviemul pentru răposați, salutul din partea autorităților locale și centrale, intervenția părintelui istoric Alois Moraru cu tema "Eroii trăiesc și astăzi în memoria noastră", un scurt program artistic susținut de copiii școlii din Butea, depunerea de coroane de flori din partea instituțiilor bisericești și civile. Ceremoniile s-au sfârșit cu o agapă frățească și un praznic pentru eroi.

Întregul eveniment a fost rodul unei frumoase colaborări între Parohia Romano-Catolică "Sfânta Treime" Butea, Primăria Comunei Butea și Școala Gimnazială Butea.

Simon Ștefan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Butea: Hramul comunității în anul Centenarului

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a sfintei Liturghii:


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat