Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Irlanda: da pentru avort. Mons. Brendan Leahy: "Istoria ne cere să intrăm într-o nouă epocă"

De M. Chiara Biagioni

"Desigur că suntem dezamăgiți. Pentru că votul are consecința de a elimina dreptul la viață copilului încă nenăscut și acesta este pentru noi motiv de dezamăgire". Nu ne amețește și se îndreaptă direct spre un sentiment de înfrângere monseniorul Brendan Leahy, episcop de Limerick. Agenția SIR i-a telefonat pentru a sonda atmosfera care se respiră în comunitățile catolice din țară după victoria referendumului care a legalizat avortul în Irlanda. Conform rezultatelor oficiale definitive, 66,4% dintre alegători au votat în favoarea abrogării interdicției constituționale a întreruperii voluntare a sarcinii. 33,6% au votat "nu" și afluența s-a atestat la 64,1%. "Culmea unei revoluții liniștite": așa a definit-o premierul irlandez Leo Varadkar, conform căruia această revoluție, în Irlanda catolică, "s-a dezvoltat în ultimii 10 sau 20 de ani". Împărtășește această părere și mons. Leahy care afirmă că 75% dintre persoanele care au votat au spus că au făcut alegerea lor încă înainte de campania de referendum. Ce înseamnă asta? "Că trebuie să avem un alt mod de a comunica și a căuta un dialog continuu despre aceste teme".

Deci cum trebuie repornit?

Punctul fundamental al viziunii noastre este că viața umană, orice viață umană, are o valoare. Credeam asta înainte de referendum, o credem și după referendum. Motiv pentru care în acest sens nu se schimbă nimic, mergem înainte cu această propunere pentru viață. Dar trebuie să înțelegem mai bine și dorința celor care au votat în favoare și au fost determinați să facă asta dintr-un sentiment de compasiune față de femei. Însă acest sentiment aparține și celor care au votat împotrivă. Este un punct care ne unește pe toți. Asupra acestui lucru putem merge înainte și înțelege împreună căile cele mai bune pentru a ajuta femeile aflate în dificultate, cuplurile aflate în criză, pe cei care trăiesc situații dureroase.

În schimb există ideea că referendumul a despicat Irlanda în două?

În ultimii ani cu diferite referendumuri există riscul unei anumite diviziuni în societate. Și aici trebuie să fim atenți și să tindem la vindecarea diviziunilor. În fond, suntem o Irlandă, o societate, o singură familie și trebuie să continuăm să îngrijim raporturile dintre noi chiar dacă avem diferențe politice. Da, este adevărat, există și sunt chiar profunde, dar trebuie să continuăm mereu dialogul.

Există impresia că referendumul a decretat victoria unei Irlande moderne asupra unei Irlande catolice și conservatoare. Dumneavoastră cum răspundeți?

Există un aspect pe care trebuie să-l aprofundăm și este aspectul femeii în societatea irlandeză. În ultimii 20 de ani au reieșit multe știri istorice despre modul în care erau tratate femeile în istituții. Au existat în țara noastră vestitele Magdalene Loundries (institute feminine care primeau fetele orfane, sau considerate "imorale", datorită conduitei lor considerate păcătoase sau în contrast cu prejudecățile societății cumsecade. Cea mai mare parte erau asistate de surori care aparțineau diferitelor ordine, în numele Bisericii catolice, nr). Au reieșit istorii ale unor femei care, datorită legii irlandeze, trebuiau să meargă în străinătate să avorteze, femei care deja se aflau în situație de criză și trebuiau să îndure această izolare, altă singurătate. În parte victoria acestui referendum răspunde la acest strigăt de durere: nu mai vrem s-o tratăm rău pe femeie. Din păcate, Biserica este legată istoric cu acest fapt și este pentru noi motiv de mare durere. Fără îndoială, au fost făcute greșeli. Dar trebuie admis și că Biserica n-a fost singura care le-a făcut, adesea au fost chiar părinții care au refuzat-o pe tânără. Însă actualmente Biserica plătește prețul cel mai mare.

În afară de femei, există factorul tineri. Conform datelor, 87% dintre tineri au votat pentru avort. Îi pierdeți pe tineri?

Nu este nicio îndoială despre asta. Din păcate! Este o mare criză. Este o durere puternică. Trebuie spus și că mai există mulți tineri legați de Biserică. Săptămâna viitoare vom merge cu dieceza în pelerinaj la Lourdes și din cei 500 de participanți, 100 sunt tineri și tinere. Spunând asta, trebuie admis că votul de la acest referendum, din păcate, indică această criză și, în parte, de către noi este legată cu revelările scandalurilor din trecut. Din acel moment lumea tineretului s-a prăbușit în Biserică.

În acest context în august va veni Francisc. Cum va putea papa să recucerească Irlanda?

Desigur, papa comunică entuziasm, milostivire, autenticitate și cred că această mărturia a sa va fi importantă pentru irlandezi. Există o frază a lui Francisc care uimește mereu: "Nu suntem pur și simplu într-o epocă de schimbare, suntem într-o schimbare de epocă". Cred că acesta este punctul. Nu este vorba atât de a corecta aspectul acesta sau acela al Bisericii. Este vorba mai degrabă de a înțelege cum să ne configurăm ca Biserica, o comunitate de discipoli ai lui Isus Înviat, care trăiesc în lumea de astăzi cu valorile de astăzi care sunt autonomia, libertatea, comunitatea, compasiunea. Este o provocare pe care istoria ne-o indică, sau mai bine zis istoria ne cere să intrăm într-o epocă nouă. Încă n-am intrat complet, dimpotrivă, suntem abia la început. Unii încă ne privesc ca și cum am fi Biserica din trecut. Și spun: totul se prăbușește. Asta, în parte, ar putea să fie adevărat. Dar dacă privim la acest prezent cu alți ochi, ne dăm seama că Dumnezeu e cel care ne invită să intrăm într-o altă epocă și ne cere să privim într-o direcție nouă.

(După agenția SIR, 28 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat