Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Identitate și credință

Duminică, 27 mai 2018, comunitatea catolică română din Padova a sărbătorit-o pe Sfânta Fecioară Maria, Regina unității, într-un cadru solemn, alături de invitați de seamă.

Au existat în trecut oameni, deveniți ulterior în calendar sfinți. De unii am auzit, de alții, mai puțin. Există în partea de nord a Italiei un oraș faimos, special, prin urma de personalitate pe care au lăsat-o acești oameni sfinți. În acest oraș, borgo, cum îi spuneau localnicii cu câteva secole în urmă, și-au făcut simțită prezența și trecerea doi dintre cei mai mari oameni ai lumii: Galileo Galilei și sfântul Anton, ultimul dintre ei fiind sărbătorit în ziua de 13 iunie. Orașul Padova reprezintă reședința a cel puțin trei generații de români plecați peste hotare, în urma exodului de după anii '90.

Duminică, 27 mai, a avut loc în sânul comunității noastre catolice sărbătoarea anuală, o sărbătoare care a întrecut așteptările noastre, pornind de la invitații speciali: pr. Ionel Jicmon, fost paroh al comunității în perioada 2002-2010, pr. Ciprian Sava, fost colaborator de seamă timp de 14 ani, alături de o bună parte din comunitatea romano-catolică de la Cordenons, Pordenone, pr. Ion Solomon, pr. Emanuel Imbrea, actual colaborator, și membri comunității române de la Padova. O așa explozie de culori și frumusețe nu ne-a fost dat să vedem de mult timp. Prestația corului, costume populare, figuri candide și inocente, copiii născuți și crescuți aici, hore și sârbe, oameni binevoitori și plăcuți prin port și dialect din regiunea din care provin fiecare, au întregit tabloul de fond al credinței unice a tuturor si a faptului că, deși în mod aparent suntem diferiți, avem cu toții același numitor comun.

Meritul organizativ logistic este al părintelui paroh Marius Gabriel Catrințașu și al Consiliului Pastoral al comunității romano-catolice din Padova, care, cu modestie și bunătate în exprimare a afirmat la finalul celebrării că, de fapt, comunitatea, mulțimea de credincioși din Padova este artizanul motivației personale de a fi util și altruist în tot ceea ce se întreprinde.

Scânteia divină care ne unește pe toți este credința noastră și oriunde ne-am afla pe această frumoasă planetă, noi, românii, vom rămâne mereu autentici. E ceva pe care alte popoare l-au pierdut. La noi este nativ și continuă și după moarte să se conserve, prin urmașii noștri.

Am început articolul vorbind despre oameni sfinți, referindu-ne mereu la trecut. Am descoperit că, chiar dacă ei nu știu, unii oameni se comportă ca sfinții și până la urmă ce diferență ar fi între sfinții din trecut și cei de acum? Se pare că la Padova, în afară de sfântul Anton, găsești sfinți din comunitate rătăciți în mulțime. Atributul este strict al lor. Calitatea aceasta o vor dobândi cât mai mulți oameni, iar sfârșitul frumos este că lumina a învins întunericul, iar noi suntem parte din lumină.

Ing. Nelu Luncan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai: Padova: Identitate și credință


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat