Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 mai 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în duminica după Rusalii, celebrăm sărbătoarea Preasfintei Treimi. O sărbătoare pentru a contempla și a lăuda misterul Dumnezeului lui Isus Cristos, care este unul în comuniunea a trei Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Pentru a-l celebra cu uimire mereu nouă pe Dumnezeu-Iubire, care ne oferă gratuit viața sa și ne cere s-o răspândim în lume.

Lecturile biblice de astăzi ne fac să înțelegem că Dumnezeu nu vrea atât să ne reveleze că El există, cât mai degrabă că este "Dumnezeu cu noi", aproape de noi, că ne iubește, că merge cu noi, este interesat de istoria noastră personală și se îngrijește de fiecare, începând de la cei mai mici și nevoiași. El "este Dumnezeu sus în ceruri" dar și "aici pe pământ" (cf. Dt 4,39). De acea, noi nu credem într-o entitate îndepărtată, nu! Într-o entitate indiferentă, nu! Ci, dimpotrivă, în Iubirea care a creat universul și a generat un popor, s-a făcut trup, a murit și a înviat pentru noi și ca Duh Sfânt transformă totuși și duce la plinătate.

Sfântul Paul (cf. Rom 8,14-17), care personal a experimentat această transformare realizată de Dumnezeu-Iubire, ne comunică dorința sa de a fi numit Tată, ba chiar "Tătic" - "Dumnezeu este "Tăticul nostru" - cu destăinuirea totală a unui prunc care se abandonează în brațele celui care i-a dat viața. Duhul Sfânt - ne mai amintește apostolul - acționând în noi face în așa fel încât Isus Cristos săî nu se reducă la un personaj din trecut, nu, ci să-l simțim aproape, contemporan al nostru, și să experimentăm bucuria că suntem fii iubiți de Dumnezeu. În sfârșit, în Evanghelie, Domnul înviat promite să rămână cu noi pentru totdeauna. Și tocmai grație acestei prezențe a Lui și forței Duhului său putem realiza cu seninătate misiunea pe care El ne-o încredințează. Care este misiunea? A vesti și a mărturisi tuturor Evanghelia sa și astfel a dilata comuniunea cu El și bucuria care rezultă din asta. Dumnezeu, mergând cu noi, ne umple de bucurie și bucuria este un pic primul limbaj al creștinului.

Așadar, sărbătoarea Preasfintei Treimi ne face să contemplăm misterul lui Dumnezeu care neîncetat creează, răscumpără și sfințește, mereu cu iubire și din iubire, și dăruiește fiecărei creaturi care îl primește să reflecteze o rază din frumusețea, bunătatea și adevărul său. El din totdeauna a ales să meargă cu omenirea și formează un popor care să fie binecuvântare pentru toate națiunile și pentru fiecare persoană, fără nicio excepție. Creștinul nu este o persoană izolată, aparține unui popor: acest popor pe care-l formează Dumnezeu. Nu putem fi creștini fără această apartenență și comuniune. Noi suntem popor: poporul lui Dumnezeu. Fecioara Maria să ne ajute să îndeplinim cu bucurie misiune de a mărturisi lumii, însetate de iubire, că sensul vieții este tocmai iubirea infinită, iubirea concretă a Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la Piacenza a fost proclamată fericită Leonella Sgorbati, soră Misionară a Consolatei, ucisă din ură față de credință la Mogadiscio (Somalia) în 2006. Viața sa dedicată pentru Evanghelie și în slujba săracilor, precum și martiriul său, reprezintă o garanție de speranță pentru Africa și pentru întreaga lume. Să ne rugăm împreună pentru Africa, pentru ca să fie pace acolo.

Bucură-te, Marie...

Stăpâna noastră a Africii, roagă-te pentru noi.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi, salut credincioșii din Porto Sant'Elpidio, Napoli, Bruzzano di Milano, Padova, corul din Sappada și pe cei al tinerilor din Vezza d'Alba. Ați cântat bine ieri la "Sfântul Petru" voi, felicitări! Salut pelerinii polonezi și îi binecuvântez pe participanții la marele pelerinaj la sanctuarul marian din Piekari Slaskie.

Cu ocazia "Zilei Alinării", îi salut pe cei care s-au adunat la Policlinica "Gemelli" pentru a promova solidaritatea cu persoanele afectate de boli grave. Îi îndemn pe toți să recunoască și nevoile spirituale ale persoanelor bolnave și să le fie alături cu duioșie.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat