Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată membrilor Fundației "Centesimus Annus - Pro Pontifice" (26 mai 2018)

Dragi prieteni,

Vă spun bun-venit vouă tuturor, reuniți pentru anuala Conferință Internațională a Fundației Centesimus Annus Pro Pontifice. În mod deosebit, la această a 25-a aniversare a constituirii Fundației din partea sfântului Ioan Paul al II-lea, exprim recunoștința mea pentru munca voastră pentru a face cunoscută înțelepciunea Doctrinei Sociale a Bisericii celor care sunt angajați în lumea afacerilor și în sectoarele economice ale societății civile. După un sfert de secol, această misiune rămâne mai necesară ca niciodată, din moment ce provocările sociale și financiare puse comunității internaționale au devenit tot mai complexe și interconectate.

Actualele dificultăți și crize în sistemul economic au o dimensiune etică de netăgăduit: sunt legate de o mentalitate de egoism și de excludere care a generat în fapte o cultură a rebutului, oarbă față de demnitatea umană a celor mai vulnerabili. Vedem asta în crescânda "globalizare a indiferenței" în fața provocărilor morale evidente pe care familia umană este chemată să le înfrunte. Mă gândesc în special la multiplele obstacole puse dezvoltării umane integrale a atâtor frați și surori ai noștri, nu numai în țările sărace din punct de vedere material ci tot mai mult și în mijlocul opulenței din lumea dezvoltată. Mă gândesc și la problemele etice urgente legate de mișcările migratoare mondiale.

Fundația voastră are un rol important de desfășurată în a duce lumina mesajului evanghelic asupra acestor exigențe umanitare urgente și în a ajuta Biserica să îndeplinească acest aspect esențial al misiunii sale. Printr-o constantă angajare cu liderii economiei și finanțelor, precum și cu conducătorii sindicali și alții din sectorul public, voi încercați să asigurați ca dimensiunea socială intrinsecă a oricărei activități economice să fie ocrotită în mod adecvat și promovată în mod real.

Prea de o dicotomie tragică și falsă - analogă cu fractura artificială dintre știință și credință - s-a dezvoltat între doctrina etică a tradițiilor noastre religioase și interesele practice ale actualei comunități de afaceri. Dar există o circularitate naturală între profit și responsabilitatea socială. De fapt, există o "legătură indisolubilă [...] între o etică ce respectă persoanele și binele comun și funcționalitatea reală a oricărui sistem economic și financiar" (Oeconomicae et pecuniariae quaestiones, 17 mai 2018, 23). Într-un cuvânt, dimensiunea etică a raporturilor sociale și economice nu poate să fie importată în viața și în activitatea socială din exterior, ci trebuie să reiasă din interior. Acesta este, desigur, un obiectiv pe termen lung, care cere angajarea fiecărei persoane și a fiecărei instituții în sânul societății.

Conferința voastră a ales ca temă pentru acest an "Noi politici și noi stiluri de viață în era digitală". Una dintre provocările legate de această tematică este amenințarea pe care o înfruntă familiile din cauza oportunităților nesigure de muncă și a impactului revoluției culturii digitale. Așa cum a evidențiat parcursul de pregătire pentru Sinodul din acest an despre tineri, acesta este un domeniu decisiv în care solidaritatea Bisericii este efectiv necesară. Contribuția voastră este o exprimare privilegiată a atenției Bisericii față de viitorul tinerilor și al familiilor. În afară de asta, aceasta este o activitate în care colaborarea ecumenică este de importanță specială și prezența patriarhului Bartolomeu de Constantinopol la conferința voastră este semn elocvent al acestei responsabilități comune.

Dragi prieteni, împărtășind cunoștințele și experiențele voastre și transmițând bogăția Doctrinei Sociale a Bisericii, voi încercați să formați conștiințele liderilor în domeniul politic, social și economic. Vă încurajez să perseverați în această angajare, care contribuie la construirea unei culturi globale de dreptate economică, de egalitate și de incluziune. Cu recunoștință și apreciere pentru ceea ce deja ați realizat, încredințez în rugăciune viitoarea voastră angajare providenței lui Dumnezeu. Asupra voastră, asupra colegilor voștri și a rudelor invoc din inimă din belșug binecuvântările Domnului.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat