Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A dat totul

Va fi beatificată la Piacenza sora Leonella Sgorbati

De sora Simona Brambilla

Superioară a Misionarelor Consolatei

În martiriul sorei Leonella Sgorbati se citește o chemare puternică la fidelitatea față de carisma de primă evanghelizare printre necreștini sub semnul consolării, chiar și cu prețul vieții. Misionara Consolatei ucisă la Mogadiscio (Somalia) la 17 septembrie 2006, este beatificată sâmbătă dimineața, 26 mai 2018, în catedrala din Piacenza, de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc.

Sora Leonella, Rosa Sgorbati, s-a născut la 9 decembrie 1940 la Rezzanello di Gazzola (Piacenza), ultima din trei copii. A fost botezată chiar în ziua nașterii, în parohia "San Savino". La 9 octombrie 1950, familia s-a mutat la Sesto San Giovanni (Milano). Anul următor, după moartea tatălui, tânăra Rosa, pentru a completa studiile, a fost trimisă în colegiu de surorile Preaprețiosului Sânge. În capela mică a colegiului, Rosa a trăit o experiență pe care a menționat-o în jurnalul său și care a marcat-o toată viața: "... m-am simțit locuită în acea zi îndepărtată - aprilie 1952 - și tu m-ai ținut în tine, Domnul meu. Niciodată singură... locuită...". A spus da-ul său Domnului și la 5 mai 1963 a intrat în institutul surorilor misionare ale Consolatei. La 22 noiembrie 1965 a depus primele voturi călugărești. După aceea, a fost destinată în Anglia pentru studii de infirmiere. În 1969 a obținut diploma State Enrolled Nurse și în 1970 a plecat în Kenya. La 19 noiembrie 1972 s-a consacrat pentru totdeauna lui Dumnezeu. A condensat da-ul său irevocabil într-o frază pe care a scris-o fostei sale maestre din noviciat: "Aș vrea ca în jurul Domnului să putem afirma ceea ce uneori cântăm în Biserică și ceea ce eu nu găsesc curajul de a spune: «Doamne, cu inimă simplă și bucuroasă am dat totul». Dar eu sper că într-o zi Domnul, în bunătatea sa, mă va ajuta să-i dau totul sau va lua totul... pentru că El știe că asta eu realmente eu vreau, El știe".

În Kenya s-a dedicat muncii în spital, la Nyeri mai întâi și la Nkubu după aceea, și la școala pentru infirmiere. Pentru această slujire a oferit ceea ce avea mai bun din ea până la moarte. În 1993 a fost aleasă se surori ca delegată la al șaptelea capitlu general și, după aceea, ca superioară regională în Kenya, pentru două mandate consecutive.

Prezența misionarelor Consolatei în Somalia dăinuia din timpurile fondatorului,. Fericitul Giuseppe Allamano (1925). Războiul civil le-a constrâns pe surori la un exod forțat (1991). A rămas un mic grup în spitalul "S.O.S. Kinderdorf International". Spitalul a proiectat o școală pentru infirmieri și a implicat misionarele în realizarea ei. Sora Leonella s-a făcut disponibilă să dea ajutorul său în realizarea proiectului. În Somalia era necesar să se cultive cu sensibilitate și respect dialogul între creștinism și islam. Era esențial de demonstrat că noțiunile științifice nu erau împotriva Coranului și trebuia clarificat că surorile nu făceau prozelitism. Viața micii comunități de misionare se epuiza în puțin domenii: munca la spital și viața comunitară trăită în tăcere, în slujire, în rugăciunea intensă, în sprijinul reciproc. Isus Euharistic se afla într-o mobilă ascunsă în colțul unei mici camere.

În Somalia era o puternică prezență de extremism islamic. Surorile știau că sunt în pericol, dar fiecare dintre ele a decis să rămână. Duminică 17 septembrie 2006, la sfârșitul orelor, sora Leonella a ieșit din școală pentru a se întoarce acasă. După câțiva pași, s-a auzit un foc de armă: un cartuș o lovise. A încercat să se întoarcă spre spital, dar a fost lovită din nou și s-a prăbușit pe stradă. Oamenii au luat-o și au dus-o în spital. Surorile, anunțate despre cele întâmplate, au alergat în salonul unde fusese transportată. Sora Leonella, foarte palidă, era conștientă. Afirmă sora Marzia Feurra: "Era într-o baie de sânge, fața albă și înghețată, ochii închiși, dar destinsă [...] mi-a venit în minte ceea ce ea îmi destăinuise cu câteva zile înainte: «Viața mea am dăruit-o Domnului și El poate face din mine ceea ce vrea, pentru aceasta nu-mi este frică și mă încredințez Lui»". Sora Gianna Irene Peano povestește: "Nu era semn de frică sau de tensiune, nici neliniște, ci o mare pace pe fața sa, se vedea că voia să spună un lucru important, care îi stătea la inimă, și cu un fir de voce a spus: «Iertare, iertare, iertare»". În acel moment a ajuns chirurgul, care n-a putut face altceva decât să constate decesul. Era ora 13.45.

Fericitul Allamano a fondat institutul în 1910 pentru a duce Evanghelia printre necreștini sub semnul consolării și îndemna: "Ar trebui să avem ca vot să slujim misiunea și cu prețul vieții. Ar trebui să fim mulțumite să murim pe baricade... Când veți depune voturile amintiți-vă că, în mijlocul celor trei voturi, este și acest al patrulea vot".

Papa Francisc, cu ocazia audienței private acordată la 5 iunie 2017 capitularilor din institutul misiuni Consolata și capitularelor din institutul surori misionare ale Consolatei, avea să spună: "Istoria institutelor voastre, făcută - ca în orice familie - din bucurii și din dureri, din lumini și din umbre, a fost marcată și făcută rodnică și în acești ultimi ani de crucea lui Cristos. Cum să nu-i amintim pe confrații voștri și surorile voastre care au iubit evanghelia carității mai mult decât pe ei înșiși și au încoronat slujirea misionară cu jertfa vieții?". Conform acestei carisme, sora Leonella, încredințând dorințele sale cele mai intime jurnalului său, încredința propria viață: "Viața ta, iubirea ta, sângele tău... să primească viața mea, iubirea mea, sângele meu. Mă simt săracă, incapabilă. Primiți-vă la fel; sunt sigură de iubirea ta și de primirea ta".

(După L'Osservatore Romano, 26 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat