Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc la Adunarea Generală a CEI (21 mai 2018)

Iubiți frați, bună seara!

Bine ați venit în Vatican. Dar cred că această aulă [cea a Sinodului] este în Vatican numai atunci când este papa, pentru că este pe teritoriul italian. Și Aula "Paul al VI-lea"... Spun că este așa, nu-i adevărat?

Multe mulțumiri pentru prezența voastră ca să inaugurați această zi a Mariei Maica Bisericii. Noi să spunem din inima noastră, toți împreună: "Monstra te esse matrem". Mereu: "Monstra te esse matrem". Este rugăciunea: "Fă-ne să simțim că ești mama", că nu suntem singuri, că Tu ne însoțești ca mamă. Este maternitatea Bisericii, a Sfintei Maici Biserici Ierarhice, care este adunată aici... Dar să fie mamă. "Sfânta Maică Biserică Ierarhică", așa îi plăcea sfântului Ignațiu [de Loyola]. Fie ca Maria, Mama noastră, să ne ajute pentru ca Biserica să fie mamă. Și - urmând inspirația părinților - ca și sufletul nostru să fie mamă. Cele trei femei: Maria, Biserica și sufletul nostru. Toate cele trei mame. Fie ca Biserica să fie Mamă, fie ca sufletul nostru să fie Mamă.

Vă mulțumesc pentru această întâlnire care aș vrea să fie un moment de dialog și de reflecție. M-am gândit, după ce v-am mulțumit pentru toată munca pe care o faceți - este suficientă! - să împărtășesc cu voi trei preocupări ale mele, dar nu pentru a vă "bate", nu, ci pentru a spune că mă preocupă aceste lucruri, și voi vedeți... Și pentru a vă da vouă cuvântul așa încât să-mi adresați toate întrebările, neliniștile, criticile - nu este păcat a-l critica pe papa aici! Nu este păcat, se poate face - și inspirațiile pe care le purtați în inimă.

Primul lucru care mă preocupă este criza de vocații. Este paternitatea noastră cea care este în joc aici! Despre această preocupare, ba chiar, despre această hemoragie de vocații, am vorbit la Adunarea Plenară a Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, explicând că este vorba despre rodul otrăvit al culturii provizoriului, a relativismului și a dictaturii banului, care-i îndepărtează pe tineri de viața consacrată; alături, desigur, de diminuarea tragică a nașterilor, această "iarnă demografică"; precum și de scandalurile și de mărturia lâncedă. Câte seminarii, biserici și mănăstiri și conventuri vor fi închise în următorii ani din cauza lipsei de vocații? Dumnezeu știe. Este trist să vedem acest ținut, care a fost timp de lungi secole fertil și generos în dăruirea de misionari, surori, preoți plini de zel apostolic, împreună cu bătrânul continent să intre într-o sterilitate vocațională fără a căuta remedii eficace. Eu cred că le caută, dar nu reușim să le găsim!

Propun de exemplu una mai concretă - pentru că trebuie să începem cu lucrurile practice, acelea care sunt în mâinile noastre -, vă propun o împărtășire fidei donum mai concretă și generoasă între diecezele italiene, care cu siguranță ar îmbogăți toate diecezele care dăruiesc și cele care primesc, întărind în inimile clerului și ale credincioșilor sensus Ecclesiae și sensus fidei. Voi vedeți, dacă puteți... Faceți un schimb de [preoți] fidei donum dintr-o dieceză în alta. Mă gândesc la unele dieceze din Piemont: există o ariditate mare... Și mă gândesc la Puglia, unde există o supraabundență... Gândiți-vă, o creativitate frumoasă: un sistem fidei donum în Italia. Unii zâmbesc... Dar să vedem dacă sunteți capabili să faceți asta.

A doua preocupare: sărăcie evanghelică și transparență. Pentru mine, mereu - pentru că am învățat asta ca iezuit în constituție - sărăcia este "mamă" și este "zid" al vieții apostolice. Este mamă pentru că o naște și zid pentru că o protejează. Fără sărăcie nu există zel apostolic, nu există viață de slujire față de ceilalți... Este o preocupare care se referă la bani și la transparență. În realitate, cel care crede nu poate să vorbească despre sărăcie și să trăiască precum un faraon. Uneori se văd aceste lucruri... Este o contra-mărturie a vorbi despre sărăcie și a trăi o viață de lux; și este foarte scandalos a trata banii fără transparență sau a gestiona bunurile Bisericii ca și cum ar fi bunuri personale. Voi cunoașteți scandalurile financiare care au fost în unele dieceze... Vă rog, pe mine m-a făcut să mă simt foarte rău să aud că un ecleziastic s-a lăsat manipulat punându-se în situații care depășesc capacitățile sale sau, și mai rău, gestionând în manieră necinstită "bănuții văduvei". Noi avem datoria de a gestiona cu exemplaritate, prin reguli clare și comune, cele despre care într-o zi vom da cont stăpânului viei. Mă gândesc la unul dintre voi, de exemplu - îl cunosc bine - care niciodată, niciodată nu invită la cină sau la prânz cu banii diecezei: plătește din buzunarul său, dacă nu poate nu invită. Gesturi mici, ca propunere făcută în exercițiile spirituale. Noi avem datoria de a gestiona cu exemplaritate prin reguli clare și comune cele despre care într-o zi vom da cont stăpânului viei. Sunt conștient - asta vreau s-o spun - și recunoscător că în CEI s-a făcut mult în ultimii ani mai ales, pe calea sărăciei și a transparenței. O frumoasă muncă de transparență. Dar trebuie să se facă un pic mai mult cu privire la anumite lucruri..., dar după aceea voi vorbi despre asta.

Și a treia preocupare este reducerea și fuziunea diecezelor. Nu este ușor, pentru că, mai ales în acest timp... Anul trecut urma să fuzionăm o dieceză, dar au venit cei de acolo și spuneau: "Este micuță dieceza..., părinte, pentru ce faceți asta? Universitatea s-a terminat; au închis o școală; acum nu este primar, este un delegat; și acum și dumneavoastră...". Și unul simte această durere și spune: "Să rămână episcopul, pentru că suferă ei". Dar cred că sunt dieceze care se pot fuziona. Această problemă deja am ridicat-o la 23 mai 2013, adică reducerea numărului diecezelor italiene. Este vorba desigur despre o exigență pastorală, studiată și examinată de mai multe ori - voi știți asta - deja înainte de Concordatul din 1929. De fapt, Paul al VI-lea, în 1964, vorbind la 14 aprilie adunării episcopilor, a vorbit despre "numărul excesiv al diecezelor"; și după aceea, la 23 iunie 1966, a revenit iar asupra temei întâlnind Adunarea CEI spunând: "Deci va fi necesar să se retușeze granițele unor dieceze, dar mai mult decât altceva va trebui să se treacă la fuzionarea multor dieceze, în așa fel încât circumscripția care rezultă să aibă o extindere teritorială, o consistență demografică, o dotare cu cler și cu opere capabile să susțină o organizare diecezană într-adevăr funcțională și să dezvolte o activitate pastorală eficace și unitară". Până aici Paul al VI-lea. Și Congregația pentru Episcopi în 2016 - dar eu am vorbit despre asta în 2013 - a cerut Conferințelor Episcopale Regionale să trimită părerea lor cu privire la un proiect de reordonare a diecezelor la Secretariatul General al CEI. Deci vorbim despre o temă datată și actuală, tărăgănată prea mult timp, și cred că a venit ora de a o încheia cât mai curând. Este ușor de făcut asta, este ușor... Probabil există un caz sau două care nu se pot face acum datorită faptului pentru care l-am spus mai înainte - pentru că este un ținut abandonat -, dar se poate face ceva.

Acestea sunt cele trei preocupări ale mele pe care am voit să le împărtășesc cu voi ca idei de reflecție. Acum vă las vouă cuvântul și vă mulțumesc pentru parresía. Multe mulțumiri.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat