Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Persoanele consacrate din zona Bacău în așteptarea Duhului Sfânt

În ajunul Sărbătorii Rusaliilor, persoanele consacrate din zona Bacău s-au organizat și de această dată pentru ziua de reculegere lunară. Întâlnindu-se dis-de-dimineață, sâmbătă, 19 mai 2018, la Curia Provinciei Fraților Franciscani Conventuali, au plecat împreună spre mănăstirea benedictină "Maica Unității" din Viișoara pentru a trăi o zi de reculegere spirituală intercongregațională și de rugăciune asemenea sfintei Fecioare Maria care împreună cu apostolii era în cenaclu pentru a medita, a-l invoca și a-l aștepta pe Duhul Sfânt. Tema propusă pentru această zi a fost "Rolul Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața noastră consacrată".

După salutul de bun venit adresat de pr. Fabian Cătălin, rector al Postulandatului OFMConv., a urmat meditația ținută de pr. Adrian Mihălcuț, director spiritual la Postulandatul din Viișoara.

La meditație, părintele Adrian, pornind de la textul Evangheliei proclamat în Sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, Ioan 15,26-27;16,12-15, a insistat asupra faptului că citirea și trăirea Cuvântului lui Dumnezeu trebuie să fie mereu însoțită de invocarea, călăuzirea și la lumina Duhului Sfânt. Apoi, făcând referință la diferitele culori ale hainelor persoanelor consacrate prezente, a evidențiat diferitele carisme ale vieții consacrate pe care prin Duhul Sfânt au fost inspirate fondatorilor și fondatoarelor noastre pentru slujirea în Biserică și-n lume, pentru vestirea împărăției lui Dumnezeu. În continuare părintele s-a oprit și asupra faptului că tot ceea ce facem și trăim de-a lungul unei zile poate fi o activitate spirituală dacă noi o trăim în lumina și prezența Duhului Sfânt. Protagonistul vieții spirituale în noi este Duhul Sfânt care ne face cristofori. Pentru aceasta trebuie să ne însușim aceleași sentimente ale lui Isus Cristos în noi (cf. Fil 2,5).

După meditație a fost un timp pentru reflecția personală și pentru spovezi. A urmat sfânta Liturghie prezidată pr. Augustin-Mihai Folner, OCarm., responsabilul diecezan pentru viața consacrată, împreună cu preoții prezenți.

La predică pr. Alexandru Olaru, OFMConv., ne-a vorbit despre sărbătorii Rusaliilor, dar și despre Sfânta Fecioară Maria și Duhul Sfânt. La primul advent, Fecioara era singura care trăia promisiunea realizată în sânul ei, de această dată, la a doua așteptare, ea se află în compania Apostolilor și a sfintelor femei, dar și atunci ca și acum, mereu se află în rugăciune. Astfel, ea, l-a primit pe Duhul Sfânt cu o plinătate unică în ziua de Rusalii, pentru că inima ei era cea mai curată și cea mai plină de iubire față de Sfânta Treime. Creșterea ei în virtuți supranaturale și omenești a fost neîntreruptă. Sfântul Duh este și sfințitorul sufletului nostru. Toate faptele bune, inspirațiile și dorințele care ne îndeamnă să fim mai buni, sunt opera Paracletului. Tot ce s-a făcut în Biserică, de la începuturile ei și până în zilele noastre: evangelizarea lumii, convertirile, tăria martirilor, sfințenia membrilor ei, este lucrarea Duhului Sfânt. De aceea, și noi, ca persoane consacrate, "să umblăm în Duh" (Gal 5,16-25), pentru că - așa cum ne îndeamnă și papa Francisc în predica sa - "lumea nu are nevoie de oameni închiși, ci plini de Duh Sfânt, care să luptăm fără compromisuri împotriva păcatului și a corupției care se extinde zilnic, și să ne dedicăm cu perseveranță faptelor de dreptate, de pace și de adevăr" (Piața "Sfântul Petru", 24 mai 2015).

După sfânta Liturghie a urmat o agapă fraternă și de comuniune pregătită de comunitatea Fraților Franciscani.

În a doua parte a zilei am avut posibilitatea de a o invoca pe Maria, Maica Unității, prin Rozariul meditat, animat de sr. Emanuela Berșoae SMCB împreună cu sr. Clementina Gârleanu OA. La încheierea acestei zile, am mulțumit atât Surorilor Benedictine, cât și Fraților Minori Conventuali, pentru primire și ospitalitate lor călduroasă. Înainte de întoarcerea spre casă am vizitat și mănăstirea ortodoxă din Bisericani (NT) pentru un moment de rugăciune ecumenică și comuniune fraternă.

Însoțiți de ploaia binecuvântată și de harurile revărsate asupra noastră, am plecat spre comunitățile noastre, unde Duhul Sfânt ne-a călăuzit și continuă să lucreze cu noi și prin noi.

Mulțumim sorei Emanuela SMCB, responsabila zonală, împreună cu întreaga echipă a comisiei zonale, pentru organizarea acestei zile frumoase și binecuvântate.

Surorile Carmelite din Valea Seacă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Viișoara: Persoanele consacrate din zona Bacău în așteptarea Duhului Sfânt


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat