Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Români la "Sărbătoarea popoarelor"

Duminică, 20 mai 2018, în Solemnitatea Rusaliilor, în Piața "Sfântul Ioan" din Lateran, Roma, s-a desfășurat o nouă ediție a evenimentului "Sărbătoarea popoarelor", având tema "Primiți-vă unii pe alții așa cum Cristos v-a primit pe voi". Promovată de Dieceza de Roma (Migrantes și Caritas), în colaborare cu comunitățile catolice de diferite etnii, cu asociația "Sant'Annibale" și diferite organizații care se ocupă de fenomenul migrației, sărbătoarea ajunge în acest an la a XXVII-a ediție, fiind a XIII-a în Piața "Sfântul Ioan".

Din comunicatul dat de organizatori reiese că întâlnirea are scopul de face vizibilă credința și cultura diferitelor comunități etnice prezente la Roma și de a le oferi posibilitatea de a intra in contact cu diversitatea și universalitatea prezență de secole în Cetatea eternă. Un alt obiectiv este acela de a întări în comunitățile catolice convingerea că emigranți sunt protagoniști, implicați în viața pastorală a parohiilor, artizani și susținători ai diferitelor activități, și nu simpli "consumatori".

Comunitatea romano-catolică și greco-catolică a românilor de la Roma a fost prezentă la acest semnificativ eveniment prin păstorii ei, prin organizatorii momentelor liturgice și cultural-artistice, și prin numeroși credincioși. Comunitatea de la San Vitale și Grotte Celoni a fost reprezentată la altar și la conferințe de părintele paroh Isidor Iacovici.

Sărbătoarea popoarelor s-a desfășurat după următorul program:

  • ora 9.00: Donare de sânge, lângă bazilica "San Giovanni"
  • ora 10.00: Seria de conferințe O Biserică ce ascultă, ținută la Seminarul Roman, cu reprezentanții civili și religioși ai diferitelor etnii
  • ora 12.00: Sfânta Liturghie solemnă în bazilica "Sfântul Ioan", prezidată de Excelența sa Luis Francisco Ladaria Ferrer, arhiepiscop prefect al Congregației pentru Doctrina credinței, și animată de comunitățile etnice
  • ora 13.30: Degustări gastronomice, cu mâncare tipică din 10 țări: Eritreea, Congo, Togo, România, Ghana, Nigeria, Ucraina, Polonia, Capul Verde, Camerun
  • ora 15.00: Spectacol multietnic
  • ora 17.00: Defilarea cu costumele tradiționale
  • ora 18.30: Concertul de final

În acest program a intervenit o scurtă pauză din cauza ploii.

Și anul acesta steagul României a fluturat alături de celelalte steaguri în Piața "Sfântul Ioan". Bucatele românești, cântul și dansul popular, costumele naționale au atras repetate aprecieri din parte organizatorilor și participanților.

Departe de țară, românii prezenți la Sărbătoarea popoarelor, de Rusalii, au găsit și azi în Biserică o mamă care își îmbrățișează fiii de pe toată fața pământului. Duhul Sfânt s-a arătat și aici ca Duh al unității și al înțelegerii între oameni.

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 mai: Roma: Români la "Sărbătoarea popoarelor"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat