Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Münster: Participare românească la a 101-a ediție a Katholikentag, Sărbătoarea Catolicilor din Germania

"Depărtează-te de rău și fă binele; caută pacea și aleargă după ea!" (Ps 34,14) În spiritul acestor cuvinte ale psalmistului, s-a desfășurat în perioada 9-13 mai 2018 la Münster, în Germania, evenimentul Katholikentag sau Sărbătoarea Catolicilor din Germania, cu tema "A căuta pacea", la care au participat, conform estimărilor, un număr de peste 90.000 de persoane. Din România au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și pr. Egidiu Condac.

Manifestarea se desfășoară o data la trei ani, anul acesta fiind cea de-a 101-a ediție. Evenimentul are un site dedicat, www.katholikentag.de.

Tema aleasă a fost "A căuta pacea". În jurul acestei teme s-au dezvoltat diferite momente de manifestare creștină care au avut menirea de a sensibiliza pe creștinii catolici, dar și de alte confesiuni la o trăire și aprofundare a credinței în Cristos, într-o lume tot mai secularizată.

Aceste zile au oferit participanților posibilitatea unor alegeri dintr-o multitudine de tematici abordate în cadrul meselor rotunde, podiumurilor de discuții, conferințelor, standurilor de prezentare, programelor culturale și de manifestare creștină.

Între temele care au animat aceste zile amintim: reflexii pe marginea Sfintei Scripturi; valori sociale și creștine în Europa de astăzi; Biserica, teologia și religiile; manifestarea credinței în rândul copiilor, tinerilor și familiilor; dialogul între generații în Biserică; dialogul interreligios și promovarea spiritului ecumenic.

Fiind zile dedicate trăirii creștine catolice, în centrul tuturor acestor programe s-au aflat celebrările sfintelor Liturghii, adorațiile euharistice, momentele de rugăciune, de recitare a liturgiei orelor, pelerinajele, rugăciunile ecumenice și pentru pace.

Katholikentag Münster 2018 s-a bucurat de un puternic spirit de comuniune în Biserica universală, fiind prezenți episcopi din întreaga Germanie, dar și din alte țări europene și de pe alte continente.

Din România au participat Înaltpreasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, amândoi exprimând alături de bucuria comuniunii spirituale în cadrul acestei manifestări de har și prietenia cu dieceza de Münster, Germania, care are de mulți ani o legătură de suflet prin dezvoltarea de proiecte comune la nivel pastoral și social atât cu Arhidieceza de București cât și cu Dieceza de Iași. Cei doi episcopi au fost însoțiți de pr. Egidiu Condac.

Speranța tuturor celor care au participat la aceste zile de comuniune și de har a fost sintetizată de către cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München, în cadrul omiliei rostite la Liturghia solemnă de încheiere de pe Schlossplatz, Münster, prin exprimarea dorinței ferme în numele episcopilor, preoților și a tuturor creștinilor și oamenilor de bunăvoință de a se angaja mai mult, inspirați de Duhul Sfânt, pentru a construi pacea în lume pornind de la cei de lângă noi.

Pr. Egidiu Condac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-13 mai: Münster: Participare românească la a 101-a ediție a Katholikentag, Sărbătoarea Catolicilor din Germania


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat