Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Paul al VI-lea și Mons. Romero sfinți în Vatican la 14 octombrie

De Domenico Agasso jr

Vor fi canonizați în piața "Sfântul Petru". Împreună. La 14 octombrie, în timpul Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor. Astfel Paul al VI-lea și monseniorul Oscar Arnulfo Romero vor deveni sfinți. A comunicat asta papa Francisc în timpul consistoriului ordinar public pentru câteva cauze de canonizare care s-a desfășurat astăzi, 19 mai 2018, în Vatican.

Papa Conciliului al II-lea din Vatican, Giovanni Battista Montini, mort la Castel Gandolfo la 6 august 1978 și beatificat de papa Francisc la 19 octombrie 2014, și salvadorianul "martir al săracilor", arhiepiscopul Romero, ucis pe altar la San Salvador de "escadroanele morții" la 24 martie 1980 și beatificat la 23 mai 2015, vor fi proclamați sfinți împreună într-o ceremonie în Vatican, cu toate că episcopii din Salvador ceruseră ca pentru Romero canonizarea să fie celebrată în țara sa, în fața poporului său.

Fixat pentru duminică 14 octombrie, acesta va fi unul dintre evenimentele din centrul Sinodului tinerilor, programat în Vatican de la 2 la 28 octombrie.

Așadar, Paul al VI-lea, marele timonier al Conciliului al II-lea din Vatican, și prelatul salvadorian măcelărit de escadroanele morții în timp ce celebra Liturghia, din cauza denunțărilor violențelor dictaturii militare din țara sa, se leagă sub pontificatul lui Francisc.

Martiriul lui Romero "nu a fost numai în momentul morții sale, ci a început cu suferințele datorită persecuțiilor care au precedat moartea sa și a continuat și după aceea, pentru că nu era suficient ca să fie mort: a fost defăimat, calomniat, mânjit cu noroi. Martiriul său a continuat și prin mâna fraților săi întru preoție și întru episcopat", a spus papa Francisc încheind, fără text scris, discursul adresat participanților din El Salvador la pelerinajul în Vatican în octombrie 2015: "Omorât cu piatra cea mai dură care există în lume: limba".

Paul al VI-lea n-a fost un pontif oarecare: a fost papa Bisericii "samaritene, slujitoare a umanității", care atât de mult amintește de "Biserica în ieșire" a lui Jorge Mario Bergoglio. Față de "acest mare papă - a spus Bergoglio proclamându-l fericit -, acest creștin curajos, acest apostol neobosit, în fața lui Dumnezeu nu putem decât să spunem un cuvânt pe atât de simplu pe cât de sincer și important: mulțumim!". Francisc a amintit cuvintele scrise de Giovanni Battista Montini în unele adnotări personale, după încheierea Conciliului: "Probabil că Domnul m-a chemat și mă ține la această slujire nu atât pentru că eu aș avea vreo aptitudine la asta, sau pentru ca eu să conduc și să salvez Biserica de la dificultățile sale actuale, ci pentru ca eu să sufăr ceva pentru Biserică, și să fie clar că El, și nu alții, o conduce și o salvează.

Papa Montini este fără îndoială printre inspiratorii lui Francisc. A fost la cârma Bisericii între 1963 și 1978, ani deosebit de dificili pentru Italia și pentru lume. Erau anii terorismului, a Brigăzilor Roșii.

A fost primul papă din secolul al XX-lea care a ieșit din granițele italiene. După 2000 de ani a făcut în așa fel încât Petru să se întoarcă în Țara Sfântă. A călătorit în Africa, America, Oceania și Australia, Asia, până aproape la porțile Chinei. A fost primul pontif care a ținut un discurs la Națiunile Unite, la New York a vorbi luni 4 octombrie 1965, cu acel "Să nu mai fie niciodată război".

A fost memorabilă scrisoarea sa trimisă la Brigăzile Roșii pentru a cere eliberarea lui Aldo Moro și strigătul său de ajutor către Dumnezeu în timpul omiliei la funeraliile secretarului Democrației Creștine: "Eu vă scriu vouă, oameni din Brigăzile Roșii - afirmă scrisoarea, adresată teroriștilor - redați libertății, familiei sale, vieții civile pe senatorul Aldo Moro, om bun și cinstit, pe care nimeni nu-l poate învinovăți de orice delict, sau acuza de simț social scăzut sau de lipsă de slujire adusă dreptății și conviețuirii civile pașnice". De asemenea: "Și vă rog în genunchi, eliberați-l pe senatorul Aldo Moro, simplu, fără condiții". După aceea Moro a fost ucis și el, în omilie, a lansat un urlet de disperare: "Dumnezeul vieții și al morții, tu n-ai ascultat rugăciunea noastră pentru eliberarea lui Aldo Moro, a acestui om bun, blând, înțelept, nevinovat și prieten". La 6 august 1978, la 21.40, papa Montini s-a stins în reședința de la Castel Gandolfo din cauza unei edeme pulmonare.

Ultima minune atribuită mijlocirii papei Paul al VI-lea și a cărei recunoaștere în unanimitate din partea Congregației Sfinților a permis pasul decisiv pe drumul canonizării, se referă la vindecarea - declarată inexplicabilă de știință - unei fetițe încă nenăscute (mama era în luna a cincea de sarcină). Conform medicilor fetița avea posibilități scăzute sau chiar nule de a se naște din cauza unei grave complicații de gestație, periculoasă și pentru sănătatea mamei. În limbaj tehnic se vorbește despre vindecarea unui făt la vârsta prenatală de ruptura prematură pre-termen a membranelor în a treisprezecea săptămână, complicată de anidramnios, adică lipsa de lichid amniotic care înconjoară fătul.

La puține zile după beatificarea papei Montini, care a avut loc la Roma duminică 19 octombrie 2014, femeia a mers la Brescia, dieceza natală a lui Paul al VI-lea, pentru a-l ruga pe noul fericit la sanctuarul Harurilor. Controalele medicale care au urmat au atestat vindecarea completă a fătului. Astăzi fetița are aproape 4 ani și se bucură de sănătate foarte bună.

Oscar Romero vorbea astfel: "Este de neconceput ca vreunul să spună că este creștin și să nu asume, asemenea lui Cristos, o opțiune preferențială pentru cei săraci. Să luăm în serios cauza săracilor, ca și cum ar fi însăși cauza noastră, și chiar mai mult, așa cum este de fapt însăși cauza lui Isus Cristos". Cuvinte dintr-o omilie din 9 septembrie 1979. După un an, în timp ce celebra Liturghia, un călău din escadronul morții i-a tăiat jugulara.

Vina sa era că a vorbit "prea mult", că a denunțat samavolniciile dictaturii militare din El Salvador.

La 23 martie 1980, Romero i-a invitat pe oficiali și toate forțele armate să nu respecte ordinele, dacă sunt contrare moralei umane: "Eu aș vrea să fac un apel deosebit la oamenii din armată și în concret la baza Gărzii Naționale, a poliției, a cazărmilor: fraților, aparțineți tot poporului nostru, îi ucideți pe înșiși frații voștri țărani; dar față un ordin de a ucide dat de un om trebuie să prevaleze legea lui Dumnezeu care spune «Să nu ucizi». Niciun soldat nu este ținut să asculte de un ordin contrar legii lui Dumnezeu. Vă implor, vă cer, vă ordon în numele lui Dumnezeu: «Să înceteze reprimarea!»". A fost ucis ziua următoare, în timp ce celebra în capela spitalului Providența Divină.

Fixând data ceremoniei, papa Bergoglio a primit cererea de canonizare a celor șase fericiți formulată în timpul consistoriului de azi dimineață de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, care a și ilustrat pe scurt biografiile lor.

Cu Paul al VI-lea și cu Romero, declarat "martir" deja în itinerarul beatificării, vor deveni sfinți și Francesco Spinelli (1853-1913), lombard, preot diecezan, fondator al Insitutului Surorilor Adoratoare ale Preasfântului Sacrament; Vincenzo Romano (1751-1831), din Campania, preot diecezan; Maria Caterina Kasper (1820-1898), călugăriță germană, fondatoare a Institutului Slujitoarelor Sărace ale lui Isus Cristos; Nazaria Ignazia a Sfintei Tereza a lui Isus, înainte de consacrare Nazaria Ignazia March Mesa (1889-1943), călugăriță spaniolă, fondatoare a Congregației Surorilor Misioneras Cruzadas de la Iglesia.

(După Vatican Insider, 19 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat