Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio cardinalului Castrillón Hoyos

De Andrea Tornielli

A murit în noaptea de 17 spre 18 mai 2018 cardinalul columbian Dario Castrillón Hoyos, prefect emerit al Congregației pentru Cler, fost președinte al Comisiei Pontificale "Ecclesia Dei" care se ocupă de credincioșii tradiționaliști. Într-o telegramă de condoleanțe, trimisă decanului colegiului cardinalilor, cardinalul Angelo Sodano, papa Francisc îl definește un "merituos slujitor al Evangheliei" și amintește "cu suflet recunoscător slujirea sa generoasă adusă Bisericii, în special colaborarea prețioasă prestată de el la Sfântul Scaun".

Născut la 4 iulie 1929 la Medellín, cu Castrillón dispare unul dintre protagoniștii istoriei recente a Bisericii latinoamericane, îndeosebi în anii pontificatului lui Ioan Paul al II-lea.

După ce a urmat cursurile în seminariile din Antioquia (Medellín) și din Santa Rosa de Osos, Castrillón s-a transferat la Roma pentru a frecventa Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut doctoratul în drept canonic. În aceeași perioadă s-a specializat în sociologie religioasă, în economie politică și în etică economică. A fost hirotonit preot la Roma, la 26 octombrie 1952, în bazilica "Sfinții Apostoli", pentru Dieceza de Santa Rosa de Osos.

După ce a terminat studiile, s-a întors în dieceza sa de origine unde a fost numit vicar parohial în două parohii de la țară. Apoi a devenit director al "Cursillos de Cristianidad", al "Acción Cultural Popular", oficial la curia diecezană și delegat pentru Acțiunea Catolică. În cadrul pastorației pentru alfabetizarea și formarea integrală a țăranilor, a ocupat rolul de coordonator al preoților responsabili ai școlilor radiofonice. Numit în 1966 secretar general al episcopatului columbian, a asumat și catedra de drept canonic la "Universitatea Civilă Liberă".

La 2 iunie 1971 Paul al VI-lea îl alegea episcop titular de Villa regelui, numindu-l în același timp coadiutor al episcopului de Pereira, căruia Castrillón i-a urmat la 1 iulie 1976. Castrillón a participat, în calitate de delegat al Conferinței Episcopale Columbiene, la Conferințele Generale ale CELAM din Medellín (1968, cu participarea lui Paul al VI-lea) și din Puebla (1979, cu participarea lui Ioan Paul al II-lea).

Din 1983 până în 1987 a fost secretar general al CELAM. Din 1987 până în 1991 a fost președintele aceluiași consiliu. Apoi a luat parte la a IV-a Conferință Generală a CELAM la Santo Domingo, în octombrie 1992. La 16 decembrie 1992 a fost promovat arhiepiscop de Bucaramanga.

La 15 iunie 1996 Ioan Paul al II-lea îl numea pro-prefect al Congregației pentru Cler. În această funcție s-a ocupat personal de organizarea jubileului sacerdotal al lui Ioan Paul al II-lea. A fost președinte delegat la Adunarea Specială pentru America a Sinodului Episcopilor (16 noiembrie - 12 decembrie 1997). Creat cardinal, la 23 februarie 1998, a fost numit prefect al Congregației pentru Cler, funcție pe care a menținut-o până la 31 octombrie 2006. De la 13 aprilie 2000 la 8 iulie 2009 a fost și președinte al Comisiei Pontificale "Ecclesia Dei". În 2000 a deschis calea pentru colocviile dintre Sfântul Scaun și superiorul Fraternității "Sfântul Pius al X-lea", episcopul Bernard Fellay.

(După Vatican Insider, 18 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat