Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: O nouă serie de exerciții spirituale pentru preoți

În perioada 14-18 mai 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, sub coordonarea părintelui Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv, a avut loc un nou curs de exerciții spirituale pentru preoți. Tema principală a fost inspirată de personalitatea lui Iosif din Vechiul Testament și a avut în vedere șase pași împărțiți în cele șase meditații propuse.

În prima meditație am fost introduși în ceea ce a însemnat "binecuvântarea lui Iosif", aluzie la binecuvântările din viața noastră. "Iosif era iubit - a spus părintele - și noi suntem iubiți de Dumnezeu. Am primit atâtea daruri, dar credința că el ne iubește trebuie să treacă dincolo de ceea ce am primit. El nu ne dă pentru că ne iubește, ci ne iubește oricum. Iosif a primit de la tatăl său ca dar o tunică și o turmă. Noi ca preoți am primit de la Dumnezeu mai întâi haina de la Botez, apoi pe cea sacerdotală și am mai primit și o turmă spre păstorire. Nimic din ce am primit nu este spre egoismul nostru, ci spre mai marea slavă a lui Dumnezeu".

A doua meditație a vizat drumul și misiunea noastră ca preoți. Iosif este trimis la frații săi, într-un loc riscant, cu misiunea de a le duce mâncare. Pentru acest drum el dă dovadă de disponibilitate, deschidere și abandonare, trei calități pe care trebuie să le aibă orice preot în desfășurarea misiunii sale, care este aceea de a duce "mâncare" celor la care este trimis, hrana cuvântului și a Euharistiei...

A treia meditație l-a însoțit pe Iosif în momentele lui de încercare. Când a ajuns la frații săi aceștia l-au dezbrăcat de haină, l-au aruncat într-o fântână, l-au vândut ca sclav, iar în Egipt este ispitit de către soția faraonului. Și preotul este ispitit deseori, este dezbrăcat poate de demnitatea sa, aruncat în singurătate sau "vândut" de către cei pe care este chemat să-i slujească. Este ispitit în umanitatea sa și chemat să renunțe ca și Iosif la haina exterioară pentru a-și păstra intactă haina interioară a harului.

Pornind de la Iosif care fusese aruncat în închisoare fără motiv, a patra meditație ne-a călăuzit pașii sufletului la Isus din Euharistie, la cel care din iubire față de noi s-a făcut pâine spre a ne hrăni trupul și sufletul. Prin slujire, în închisoare, Iosif a fost un adevărat exemplu. Prin dăruirea sa pentru noi, Isus din Euharistie este "exemplul". Petrecând timp cu el, hrănindu-ne cu el, și noi, ca și Iosif, suntem chemați să fim un exemplu pentru cei pe care îi slujim.

A cincea meditație ne-a purtat din nou alături de Iosif în închisoare. În slujirea sa față de aproapele a înțeles că trebuie să empatizeze cu problemele paharnicului și ale pitarnicului. Întâlnirea cu celălalt, înseamnă, de fapt, întâlnirea cu Dumnezeu. E suficient "să vezi" ceea ce alții nu văd pentru a fi fericit. A-l vedea pe Dumnezeu în celălalt atunci când îl întâlnești, când îl asculți, când îl sfătuiești la bine, acesta este adevăratul proiect de viață pastorală pentru un preot.

Ultima meditație ne-a amintit că cel care își pune cu adevărat încrederea în Dumnezeu nu pierde. Iosif și-a recăpătat libertatea, a fost investit cu putere în Egipt, fapt care l-a condus la întâlnirea cu frații și cu tatăl său. Dorința de a-și întâlni tatăl echivalează cu dorința din noi de a-l întâlni pe Dumnezeu, iar dacă în această dorință a lui se prezintă și fraților "ca fiind Iosif, fratele vostru", înseamnă că întâlnirea cu Tatăl duce și la întâlnirea cu frații. În fond suntem cu toții frați și surori în Cristos, fii ai aceluiași Tată ceresc.

A urmat o considerație în cadrul căreia fiecare participant a avut posibilitatea să împărtășească din bogăția acumulată de-a lungul celor trei zile de rugăciune și meditație, ieșind la suprafață adevărate experiențe pe care cei prezenți și-au propus să le continue și acolo unde sunt chemați să slujească.

În tăcerea care a însoțit toată această perioadă, după sfânta liturghie, după cele două meditații zilnice și după cele șase ore de adorație, la fel zilnice, în timpul cărora fiecare a avut posibilitatea să-l preamărească pe Dumnezeu pentru ceea ce este și să-l roage pentru ceea ce are de făcut, o sinceră mulțumire părintelui Bogdan-Emilian Balașcă pentru toată dăruirea sa, părintelui Adrian Faraoanu pentru grija de a nu ne lipsi nimic, dar și tuturor participanților care au trăit în profunzime acestea zile.

Dumnezeu să continue să însoțească dăruirea noastră în favoarea împărăției sale...

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-18 mai: Traian: O nouă serie de exerciții spirituale pentru preoți


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat