Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral Diecezan

Joi, 17 mai 2018, la ora 10.33, a avut loc la Iași, în sala "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei "Sfânta Maria Regină", sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral Diecezan, la care au participat 37 de persoane.

Preasfințitul Petru Gherghel a deschis această întâlnire în numele sfintei Treimi, invocând ajutorul Preacuratei Fecioare Maria și al fericitului Anton Durcovici.

Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la primul punct, a vorbit despre proiectul de numiri și transferuri a părinților parohi și vicari pentru anul 2018. După discuțiile avute în cadrul consiliului episcopal, Preasfințitul a propus data de 1 iulie pentru numirea părinților parohi, 15 iulie luarea în posesie canonică a oficiului, iar la 1 august numirea și prezentarea părinților vicari.

Părintele Mihai Budău a ținut să amintească că părinții parohi sunt și administratori ai tuturor bunurilor ce aparțin parohiei, de care trebuie să se preocupe în mod responsabil. A amintit, de asemenea, că trebuie să aibă grijă ca toate cerințele cerute de legea civilă cu privire la cărțile de muncă să fie respectate.

Părintele Eduard-Mihai Coșa a atras atenția asupra inspecției de risc, care din luna iunie va fi obligatorie și care poate fi făcută de o persoană autorizată.

Părintele Felix Roca, la al doilea punct, a relatat despre drumul Bisericii spre Sinodul Episcopilor pentru tineri. Și-a structurat relatarea în trei părți: despre reunirea presinodală de la Roma, ce s-a desfășurat la Roma între 19-24 martie, unde a fost elaborat un document ce cuprinde provocări și oportunități ale tinerilor în lumea de azi, credința și vocația, discernământ și însoțire, acțiunea educativă și pastorală a Bisericii; în a doua parte, părintele Felix a propus ca la nivel diecezan să se aibă în vedere următoarele: a-i încuraja pe tineri să vorbi cu deschidere și fără teamă, iar din partea păstorilor, capacitatea de a-i asculta, tinerii trebuie luați în serios și să fie lăsați să fie protagoniști, Biserica să fie în ascultarea tuturor tinerilor întrucât tinerii reprezintă o cale de accedere la Dumnezeu, a fi aproape de tineri și însoțirea lor în discernământul vocațional, a îndrăzni căi noi și depășirea expresiei "s-a făcut mereu așa"; la al treilea punct, părintele a vorbit despre noul format al zilei tineretului și a sărbătorii copilului la nivel diecezan, afirmând că în anul când au loc aceste zile la nivel național și internațional, la noi să se desfășoare la nivel decanal, oportunitate de a-i întâlni pe toți în mod mai personal și cu posibilitatea unei cateheze mai apropiate.

Părintele Alois Moraru a subliniat faptul că reușita întâlnirilor depinde în mare măsură de implicarea părinților parohi și vicari.

Părintele Mihai Budău, la al treilea punct, a expus situația catedralei "Adormirea Maicii Domnului" de la Iași și a proiectului pentru reabilitarea acesteia. Proiectul de finalizare a reabilitării, ce presupune, printre altele, amenajarea unei necropole, a unui muzeu și a unui altar dedicat fericitului Anton Durcovici, este prevăzut pentru anul 2020.

Părintele Fabian Doboș, la al patrulea punct, vorbind despre aniversarea beatificării episcopului Anton Durcovici și simpozionul din 17 mai 2018, a subliniat, cu toată convingerea, că atenția cuvenită fericitului martir Anton Durcovici nu este un "moft", ci o obligație morală și spirituală. I-a invitat pe toți cei prezenți să nu uite de fericirea sfințeniei episcopului Anton Durcovici și să promoveze cultul de venerație ce i se cuvine.

Preasfințitul Aurel Percă, la al cincilea punct, a reliefat importanța exercițiilor spirituale în viața preotului, desfășurarea lor în cadru mai restrâns, diferiți predicatori (diecezani, un franciscan și un iezuit) și locații diferite.

Fratele Flavian Gondoș a expus sintetic, la al șaselea punct, situația pelerinajului cu relicva fericitului Ieremia Valahul la nivel diecezan, 17-27 mai 2018, la zece ani de la ultimul pelerinaj.

Părintele Cristian Diac a vorbit despre pelerinajul relicvei sfântului Anton de Padova, ce se desfășoară la nivel național și în diverse parohii din dieceza de Iași (între 26 mai și 6 iunie 2018), sugerând să se ia legătura cu fratele Marcelin Amariei pentru orice detaliu privind desfășurarea acestui eveniment.

Preasfințitul Petru a insistat pe atenția ce trebuie dată momentului deosebit de la Nisiporești, din 22 septembrie, ce are în centru declararea ca fericită a Veronicăi Antal.

Preasfințitul Aurel a amintit că, din 25 mai 2018, va trebui dată o atenție sporită protejării datelor personale și cererea de încredințare a acestora de la credincioși.

Părintele Daniel Iacobuț a dat mai multe informații cu privire la noua comemorare obligatorie: din voința papei Francisc, a fost introdusă în Calendarul liturgic, în ziua de luni după Duminica Rusaliilor, comemorarea Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii.

Întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral Diecezan cu păstorul diecezei, episcopul Petru Gherghel, și cu Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, s-a încheiat, la ora 12.28, prin recitarea Orei minore.

Pr. Romeo Neculai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral Diecezan


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat