Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concursuri interjudețene pentru elevi

Peste 130 de elevi romano-catolici, din șase județe de pe teritoriul Diecezei de Iași, au fost înscriși la cele trei concursuri organizate de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 12 mai 2018, la Iași, la Colegiul Tehnic "Ion Holban".

Iată cele trei concursuri organizate:

  • Concursul interdisciplinar de eseuri și creație literar-religioasă, etapa interjudețeană, pentru clasele IX-XII, intitulat "Episcop martir Anton Durcovici"

  • Olimpiada de Religie, etapa interjudețeană pentru clasele V-VI

  • Concursul internațional de Desene "Să trecem pragul speranței", etapa interjudețeană

Bucuria credinței, spiritul competitiv și setea de a cunoaște au fost doar câteva dintre ingredientele unei zile deosebite, organizată de Oficiul pentru Pastorația Școlară. Însoțiți de cadrele didactice sau de părinți, elevii au intrat în curtea Liceului "Ion Holban", încă din zorii zilei, venind și din colțuri îndepărtate ale diecezei, precum parohiile Siret, Ploscuțeni, Onești etc.

Întreaga suflare a fost prezentă la ora 9.30 în sala de festivități a școlii, unde părintele inspector diecezan, pr. Petru-Sebastian Tamaș, le-a spus bun venit elevilor și i-a salutat în numele Preasfințitului. Părintele le-a promis că elevul care va bifa cele mai multe prezențe la aceste concursuri va obține un premiu special. Doamna prof. Denisa Mănoiu, inspector de religie al ISJ Iași, i-a felicitat pe elevi pentru alegerea de a participa la aceste concursuri și le-a spus că de la asemenea concursuri nu se pleacă decât învingător. Doamna profesoară Fulvina Blânda, reprezentant al conducerii școlii, le-a vorbit elevilor despre școala în care au intrat, amintindu-le că aici învață mulți copii cu cerințe educaționale speciale, și prin urmare avem multe motive să-i mulțumim lui Dumnezeu.

La ora 10.00 au început probele scrise pentru două dintre concursuri. Cei mici, de clasele a V-a și a VI-a, au participat la etapa interjudețeană a Olimpiadei de Religie, cultul romano-catolic. Aceștia au acces la această etapă a competiției după ce au obținut rezultate frumoase la etapa județeană, desfășurată în luna martie. Rezultatele obținut au arătat că și de această dată au fost la înălțimea așteptărilor.

La aceeași oră, 10.00, a avut loc și concursul de eseuri și creație religioasă, pentru elevii de liceu. Tema din acest an a fost "Istoria, școala vieții", în sintonie cu marele eveniment aniversar pe care îl trăim. Textul de referință a fost din Scrisoarea către evrei, unde stă scris: "Amintiți-vă de conducătorii voștri, care v-au vorbit despre cuvântul lui Dumnezeu și imitați credința lor" (13,7). Cei mai mulți au ales secțiunea eseu, iar câțiva s-au îndreptat spre poezie. Profesorii corectori, între ei fiind și profesori de limba română, au recunoscut frumusețea literară a lucrărilor.

Începând cu ora 10.00 au fost evaluate și cele aproximativ 55 de desene înscrise la Concursul "Să trecem pragul speranței". Din juriu au făcut parte un profesor de desen și doi profesori de religie, care s-au arătat încântați de realizările elevilor. Concursul a avut aceeași tematică cu cel de eseuri și creație religioasă: Istoria, școala vieții.

În tot acest timp, profesorii însoțitori au avut posibilitatea să viziteze școala și să realizeze un schimb de bune practici. A fost și o oportunitate pentru socializare și apropiere între cadrele didactice.

Mulțumim din inimă lui Dumnezeu și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment.

Prof. Fulvina Blânda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Iași: Concursuri interjudețene pentru elevi


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat