Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Textele liturgice pentru comemorarea Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii

O nouă comemorare mariană a fost introdusă din voința papei Francisc în Calendarul liturgic în ziua de luni după Duminica Rusaliilor: este vorba despre comemorarea Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii. Indicațiile oferite de către Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor (cf. Notificare din finalul articolului) cu privire la această comemorare nu exclud menținerea posibilității de a celebra în această zi o Liturghie votivă în cinstea Duhului Sfânt, ca o prelungire a Duminicii Rusaliilor. Cu toate acestea suntem invitați să preferăm comemorarea obligatorie a Sfintei Fecioare Maica Bisericii cu textele și lecturile sale proprii.

În ceea ce privește textele liturgice trebuie să se facă referință la formularul Liturghiei votive în cinstea Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii din Liturghierul Roman (pag. 1262). Pentru lecturile Liturghiei comemorării, se poate alege ca și primă lectură Gen 3, 9.15-20 (Maria, mama tuturor celor vii), sau Fap 1, 12-14 (Stăruiau în rugăciune cu Maria, mama lui Isus); psalmul responsorial este Ps 86 (87), 1-2; 3.5; 6-7; Evanghelia este luată din In 19, 25-34 (Iată-l pe fiul tău! Iat-o pe mama ta!). Pentru Liturgia Orelor textele sunt cele de la Comunul Sfintei Fecioare Maria, în afară de Lectura a doua de la Oficiul Lecturilor, de antifonele la Benedictus și Magnificat și de rugăciunea de încheiere proprie comemorării.

Formularul Liturghiei comemorării Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii, lecturile de la Liturghie, precum și elementele proprii de la Liturgia Orelor pot fi descărcate aici.

Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente

* * *

Notificare

Cu privire la comemorarea Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii

În urma înscrierii în Calendarul Roman a comemorării obligatorii a Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii, care trebuie celebrată de către toți deja începând cu acest an în ziua de luni după Rusalii, a părut oportun să se ofere următoarele indicații.

Rubrica care se găsește în Liturghierul Roman după formularele pentru Liturghia de Rusalii: "Acolo unde credincioșii sunt datori sau obișnuiesc să participe în număr mare la Liturghia din zilele de luni și marți după Rusalii, se poate relua Liturghia duminicii Rusaliilor sau se poate spune Liturghia votivă în cinstea Duhului Sfânt" (Liturghierul Roman, pag. 473), rămâne validă întrucât nu derogă de la precedența dintre zilele liturgice care, în ceea ce privește celebrarea lor, sunt stabilite de către Tabelul zilelor liturgice (cf. Norme generale privitoare la anul liturgic și la calendar, nr. 59). În același fel precedența este stabilită de către normele Liturghiilor votive: "Liturghiile votive sunt de la sine oprite în zilele în care cade o comemorare obligatorie sau o ferie din Advent, până în ziua de 16 decembrie, o ferie a timpului Crăciunului, începând cu ziua de 2 ianuarie, și Timpul Pascal de după Octava Paștelui. Totuși, dacă este cerut de o necesitate pastorală, la celebrarea cu participarea credincioșilor, se poate spune o Liturghie votivă corespunzătoare acelei necesități, după părerea rectorului bisericii sau a însuși preotului celebrant" (Liturghierul Roman, p. 1242; cf. Institutio generalis Missalis Romani, nr. 376).

Cu toate acestea, în cazul parității cât privește importanța, trebuie preferată comemorarea obligatorie a Fecioarei Maria Maica Bisericii, ale cărei texte sunt anexate la Decret, având lecturile indicate, ce trebuie considerate drept lecturi proprii ale comemorării, întrucât pun în lumină misterul Maternității spirituale. Într-o viitoare ediție a Ordo Lectionum Missae la nr. 572 bis rubrica va indica în mod expres că lecturile sunt proprii și de aceea, chiar dacă este vorba despre o comemorare, trebuie folosite în locul lecturilor de la ziua curentă (cf. Lecționar, Introducere nr. 83).

În cazul coincidenței acestei comemorări cu o altă comemorare se respectă principiile din normele generale pentru Anul liturgic și Calendar (cf. Tabelul zilelor liturgice, nr. 60). Întrucât comemorarea Sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii este legată de duminica Rusaliilor, la fel cum comemorarea Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria este legată de celebrarea Preasfintei Inimi a lui Isus, în cazul coincidenței cu o altă comemorare a vreunui Sfânt sau Fericit, conform tradiției liturgice a preeminenței dintre persoane, are precedență comemorarea Sfintei Fecioare Maria.

Din sediul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, 24 martie 2018.

Robert Card. Sarah
prefect

Arthur Roche
arhiepiscop secretar

* * *

Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor: Decret despre celebrarea sfintei Fecioare Maria Maica Bisericii în Calendarul Roman General

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat