Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Monumentele eroilor catolici din Moldova căzuți în Primul Război Mondial prezentate la Congresul Național de Genealogie și Heraldică

În perioada 10-12 mai 2018, la Muzeul Unirii din Iași, a avut loc cel de-al XVIII-lea Congres Național de Genealogie și Heraldică, organizat de Institutul Român de Genealogie și Heraldică "Sever Zotta" (membru al Confederației Internaționale de Genealogie și Heraldică). La această importantă manifestare științifică au participat cercetători, muzeografi, arhiviști, profesori din Iași, București, Bacău, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Cluj-Napoca, Galați, Botoșani, Reșița, Suceava, Vaslui, Târgoviște, Chișinău (Republica Moldova), Neuss (Germania), Corsier (Elveția), Paris (Franța), Hossegor (Franța) etc.

Printre participanți a fost și prof. dr. Anton Coșa (membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași), care a prezentat comunicarea "Monumentele ridicate în memoria eroilor catolici din Moldova căzuți în Primul Război Mondial: izvoare genealogice".

Încă de la început, Anton Coșa a precizat faptul că în anul 2018, asemenea întregii națiuni române, comunitatea catolicilor din Moldova aniversează Centenarul Marii Uniri. Acest important eveniment aniversar a fost însă anticipat de un altul, comemorativ de această dată - Centenarul Primului Război Mondial. Se știe, fără implicarea românilor în războiul de acum un secol, fără numeroasele sacrificii și jertfe omenești de atunci, nu ar fi fost posibilă înfăptuirea României Mari în anul 1918.

Atunci, în timpul Primului Război Mondial, alături de ceilalți români, și catolicii din Moldova au dat dovada dragostei față de pământul pe care trăiau, jertfindu-se pentru apărarea acestuia, cu speranța ca urmașii lor să aibă o viață mai bună. Memoria lor, a eroilor catolici din Moldova, este consemnată și păstrată, atât în documentele de arhivă, cât și pe monumentele de for public, pe acele monumente ale eroilor care au menirea de a le reaminti urmașilor de jertfele înaintașilor. Demn de remarcat în acest context este și faptul că primele monumente comemorative în cinstea eroilor din Războiul de Întregire Națională au fost ridicate și sfințite în câteva dintre satele catolice din Moldova chiar în anul 1918. Este vorba de monumentele eroilor din satele Adjudeni, Răchiteni și Rotunda, primele două fiind sfințite în ziua de 19 august 1918, iar cel de-al treilea, la 7 octombrie 1918.

Ulterior, în perioada interbelică, alte și alte monumente vor fi ridicate și sfințite în cinstea eroilor catolici din Moldova, în satele catolice din Dieceza de Iași: Șcheia (1920), Hălăucești (1920), Luncași - filială a Parohiei Hălăucești (1920), Tuta (1921), Huși (1921), Galbeni - pe atunci filială a parohiei Valea Seacă (1921), Valea Seacă, Săbăoani (1922), Tămășeni, Butea etc.

Aceste monumente de for public dedicate eroilor constituie în același timp și prețioase izvoare pentru cercetările genealogice.

Prin urmare, coroborate cu alte izvoare genealogice (status animarum, liber baptisatorum, liber matrimoniorum, liber mortuorum, liber confirmatorum), păstrate în diverse fonduri arhivistice, monumentele eroilor ridicate în satele catolice ale Diecezei de Iași constituie un izvor important în cercetarea genealogică a familiilor catolice din Moldova.

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat