Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (13 mai 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în multe alte țări, se celebrează solemnitatea Înălțării Domnului. Această sărbătoare cuprinde două elemente. Pe de o parte, orientează privirea noastră spre cer, unde Isus glorificat șade de-a dreapta lui Dumnezeu (cf. Mc 16,19). Pe de altă parte, ne amintește de începutul misiunii Bisericii: de ce? Pentru că Isus înviat și înălțat la cer îi trimite pe discipolii săi să răspândească Evanghelia în toată lumea. De aceea, Înălțarea ne îndeamnă să ne ridicăm privirea spre cer, pentru a o îndrepta după aceea imediat spre pământ, realizând îndatoririle pe care Domnul înviat ni le încredințează.

Este ceea ce ne invită să facem pagina evanghelică de astăzi, în care evenimentul Înălțării vine imediat după misiunea pe care Isus o încredințează discipolilor. Este vorba despre o misiune nemărginită - adică literalmente fără margini - care depășește forțele umane. De fapt, Isus spune: "Mergeți în toată lumea și vestiți Evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15). Pare într-adevăr prea îndrăzneață sarcina pe care Isus o încredințează unui mic grup de oameni simpli și fără mari capacități intelectuale! Și totuși această slabă companie, irelevantă în fața marilor puteri ale lumii, este trimisă să ducă mesajul de iubire și de milostivire al lui Isus în toate colțurile pământului.

Însă acest proiect al lui Dumnezeu poate să fie realizat numai cu forța pe care însuși Dumnezeu le-o dă apostolilor. În acest sens, Isus îi asigură că misiunea lor va fi susținută de Duhul Sfânt. Și spune așa: "voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului" (Fap 1,8). Astfel această misiune s-a putut realiza și apostolii au început această lucrare, care după aceea a fost continuată de succesorii lor. Misiunea încredințată de Isus apostolilor a continuat de-a lungul secolelor și continuă și astăzi: ea cere colaborarea noastră a tuturor. De fapt, fiecare, în virtutea Botezului pe care l-a primit, este abilitat din partea sa să vestească Evanghelia. Tocmai Botezul este cel care ne abilitează și ne și stimulează să fim misionari, să vestim Evanghelia.

Înălțarea Domnului la cer, în timp ce inaugurează o nouă formă de prezență a lui Isus în mijlocul nostru, ne cere să avem ochi și inimă pentru a-l întâlni, pentru a-l sluji și pentru a-l mărturisi altora. Este vorba de a fi bărbați și femei ai Înălțării, adică niște căutători ai lui Cristos de-a lungul cărărilor timpului nostru, ducând cuvântul său de mântuire până la marginile pământului. În acest itinerar noi îl întâlnim pe Cristos însuși în frați, mai ales în cei mai săraci, în cei care suferă în propriul trup experiența dură și mortificantă a noilor și vechilor sărăcii. Așa cum la început Cristos Înviat i-a trimis pe apostolii săi cu forța Duhului Sfânt, tot așa astăzi El ne trimite pe noi toți, cu aceeași forță, pentru a pune semne concrete și vizibile de speranță. Pentru că Isus ne dă speranța, a mers în cer și a deschis porțile cerului și speranța că noi vom ajunge acolo.

Fecioara Maria care, ca Mamă a Domnului mort și înviat, a însuflețit credința primei comunități de discipoli, să ne ajute și pe noi să avem "sus inimile noastre", așa cum ne îndeamnă liturgia să facem. Și în același timp să ne ajute să avem "picioarele pe pământ" și să semănăm cu curaj Evanghelia în situațiile concrete ale vieții și ale istoriei.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Sunt deosebit de aproape de iubitul popor din Indonezia, în mod special de comunitățile creștine din orașul Surabaya lovite dur de atacul grav împotriva locurilor de cult. Înalț rugăciunea mea pentru toate victimele și pentru rudele lor. Împreună să-l invocăm pe Dumnezeu păcii pentru ca să facă să înceteze aceste acțiuni violente, și în inima tuturor să aibă spațiu nu sentimente de ură și violență, ci de reconciliere și de fraternitate. Să ne rugăm în tăcere.

Astăzi este Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, despre tema "Fake news - adică știri false - și jurnalismul de pace". Îi salut pe toți lucrătorii din mass-media, îndeosebi pe jurnaliștii care se angajează să caute adevărul știrilor, contribuind la o societate dreaptă și pașnică.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini; îndeosebi pe muzicienii și grupurile folclorice veniți din Germania; pe credincioșii paraguaieni care locuiesc în Roma din comunitatea "Virgen de Caacupé"; pe participanții la întâlnirea UCIIM la 50 de ani de la moartea fondatorului Gesualdo Nosengo; mișcarea "Dives in Misericordia" din Napoli.

Salut credincioșii din Catania, Scandicci, San Ferdinando di Puglia și San Marzano sul Sarno; pe numeroșii tineri candidați la mir și miruiți din Genova, precum și pe cei din Emmenbrücke (Elveția) și Liscate; pe copii din parohia "San Giustino" din Roma; și pe studenții de la Institutul "Tommaso Aversa" din Mistretta.

Îi salut pe angajații de la "Federal Express Europe", cu auspiciul ca dificultățile actuale să aibă o soluționare pozitivă.

Un gând special îndrept spre alpini, reuniți la Trento pentru Adunarea Națională. Îi încurajez să fie martori ai carității și făcători de pace, după exemplul lui Teresio Olivelli, alpin, apărător al celor slabi, proclamat recent fericit. Și astăzi fiind ziua dedicată mamelor în multe țări, aplauze pentru mame! Aș vrea să salut toate mamele, mulțumindu-le pentru păzirea familiilor. Amintesc și mamele care ne privesc din cer și cu rugăciunea continuă să ne păzească. O rugăm pe Mama noastră cerească, astăzi 13 mai, cu numele de Sfânta Fecioară Maria de Fátima, să ne ajute să continuăm drumul.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat