Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Izvoarele (IS): Funeraliile părintelui Ioan Tamaș

Pr. Ioan Tamaș, decedat în noaptea de 6 mai 2018, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 9 mai 2018, în Izvoarele - Iași, localitatea sa natală.

Pr. Ioan Tamaș, la 77 de ani, a trecut la cele veșnice în noaptea de 6 mai 2018 (ora 0.08), în Centrul de Spiritualitate de la Bârnova, conștient până în ultima clipă, fiind pregătit și plecând în veșnicie întărit cu sfintele sacramente.

Liturghia de înmormântare a început miercuri, 9 mai, la ora 11.00, printr-o procesiune din casa parohială spre biserică. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, coleg al pr. Ioan, care i-a avut alături și pe alți trei colegi dintre cei 15 ai promoției 1965, de la Alba-Iulia, atunci fiind hirotoniți preoți de către ep. Marton Aron: pr. Ioan Jicmon, pr. Ieronim Budulai și pr. Iosif Doboș, care a ținut și cuvântul de învățătură. Au concelebrat aproximativ 90 de preoți. Printre aceștia s-au aflat Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului mare din Iași, împreună cu alți preoți de la Seminarul din Iași și cel din Bacău, pr. Wilhelm Dancă, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, care a purtat salutul ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și pr. Cristian Chinez, parohul comunității din Izvoarele.

Biserica din Izvoarele a fost plină cu mulți credincioși. Lângă sicriu erau rudele pr. Ioan, nepoții părintelui decedat proclamând și lecturile și psalmul la sfânta Liturghie.

În dreptul sicriului, a fost așezată crucea și lumânarea pascală, iar PS Petru, la începutul Liturghiei a amintit că pr. Ioan a crezut cu adevărat în Învierea lui Cristos, iar viața sa a mărturisit prin diferite moduri tocmai această credință în învierea Mântuitorului, simbolizată de lumânarea pascală.

Tot la începutul sfintei Liturghii a fost prezentată pe scurt viața părintelui Ioan Tamaș, apoi PS Petru Gherghel a invitat la rugăciune pentru sufletul răposatului preot Ioan, ca Dumnezeu să-l fericească pentru tot binele făcut, pentru modul în care și-a trăit credința și a știut să-și împlinească misiunea preoțească. Apoi toți cei prezenți la biserică s-au rugat Oficiul pentru cei răposați și au participat la Liturghia pentru odihna sufletului răposatului preot Ioan.

La predică, pr. Iosif Doboș a vorbit despre viața pr. Ioan Tamaș, despre cum și-a trăit viața sa de seminarist, dar și mai apoi de preot. Părintele predicator, prin diferite exemple din viața pr. Ioan a scos în evidență credința pe care a avut-o pr. Ioan Tamaș și modul în care a știut să o trăiască în viața sa de preot care a avut mai multe dimensiuni, "apostol și învățător": pastorală, ca vicar și paroh, dar și ca profesor și prefect la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Părintele predicator a vorbit despre modul în care pr. Ioan a știut mereu să-și facă un program spiritual și de rugăciune. Spre finalul predicii, pr. Iosif a vorbit despre iubirea față de Dumnezeu a pr. Ioan Tamaș, dar și despre dorința acestuia de a avea parte de bucuria întâlnirii cu el, iar la sfârșit i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage pentru preoți și pentru păstorii care au plecat din această lume.

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a scos în evidență modul în care a știut să-și trăiască misiunea sa, fiind minuțios, ceea ce o dovedește până și modul în care și-a realizat testamentul său olograf. PS Petru a dat citire câtorva fragmente din testamentul pr. Ioan, în care își exprimă bucuria alegerii slujirii preoțești pe care a iubit-o și îi mulțumește lui Dumnezeu pentru această vocație de slujire ca preot în Biserică. Episcopul de Iași a vorbit tuturor celor prezenți despre exemplul pe care îl lasă pr. Ioan prin activitatea sa de preot, profesor și om al dreptului bisericesc și poate fi pentru toți un exemplu de trăire al unui ideal ca acela al sfintei Preoții. Printre altele, PS Petru a amintit că trebuie să-i fim recunoscători pr. Ioan în mod deosebit pentru cele două inițiative legate de pregătirea și promovarea procesului diecezan al beatificării Mons. Vladimir Ghika și a celui al episcopului martir Anton Durcovici, care au văzut împlinirea prin declararea acestora ca fericiți. Preasfințitul Petru a transmis salutul și încurajarea din partea PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

Pr. Wilhelm Dancă a rostit un cuvânt din partea ÎPS Ioan Robu, dar și a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și a celorlalți preoți și credincioși din Arhidieceza de București, subliniind că pr. Ioan a pregătit minuțios procesul de beatificare al fericitului Vladimir Ghika, dar și cel al fericitului Anton Durcovici. "Suntem convinși că acești doi prieteni îi vor deschide calea părintelui Ioan ca să ajungă la întâlnirea cu Cristos", spunea pr. Wilhelm. Vorbind despre faptul că mărturia vieții părintelui Ioan rămâne un îndemn la a dori fericirea paradisului, pr. Wilhelm și-a îndreptat spre pr. Ioan: "Părinte Ioan, drum bun în lumina învierii lui Cristos, îți dorim multă lumină și să te bucuri în toată veșnicia alături de prietenii tăi!"

După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Ioan Tamaș a fost purtat în procesiune spre cimitirul comun al satelor Izvoarele și Răchiteni.

În veci amintirea lui!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 mai: Izvoarele (IS): Funeraliile părintelui Ioan Tamaș


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat