Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Ioan Tamaș: Preotul care m-a învățat să spun: "Doamne ferește!"

Cine nu l-a cunoscut pe pr. Ioan Tamaș? Generații întregi de preoți îi datorează aprofundarea dreptului canonic, într-o manieră pe care doar el știa s-o facă. Și o făcea bine!

Ca orice preot, s-a dedicat misiunii pe care i-a încredințat-o Dumnezeu prin glasul episcopului: de la vicar, la paroh, de la profesor la judecător în tribunalul bisericesc. L-a slujit pe Dumnezeu așa cum l-au învățat părinții încă de mic, preoții din parohie, din seminar și de la Roma, l-a slujit cum a crezut el mai bine.

Însă cea mai mare lecție pe care pr. Tamaș, așa cum era cunoscut, a lăsat-o, a fost aceea a unui preot care își spunea permanent Breviarul în capelă și care, prin propria-i viață, m-a învățat ce înseamnă în profunzime expresia "Doamne ferește!"

Poate că de multe ori suntem predispuși să judecăm, să-i "taxăm" pe oameni în funcție de ceea ce spun sau fac. Lecția părintelui Tamaș a fost aceea că "ceea ce altul face astăzi, mâine poți să faci tu, dacă nu chiar faci deja!" Suntem slabi, suntem căzători, aceasta este firea naturii umane, dar lecția pe care ne-a dat-o Isus a fost aceea a unei iubiri bazate pe respectul față de om în integritatea lui.

Nu-l judeca pe cel care astăzi greșește, pentru că mâine poate vei fi tu în locul lui, ci mai degrabă spune: "Doamne ferește!" și învață din lecția lui... Nu știm ce se află în spatele unei anumite atitudini pe care o poate avea cel care din punctul nostru de vedere greșește; poate este frică, poate ignoranță, poate lipsă de educație, dar ce merit are cel care a avut poate o mamă bună, un profesor sau un preot bun, care să-l călăuzească în viață și ce vină are cel care nu avut nimic din toate acestea?!?

Părinte Tamaș, sigur că nu te voi mai găsi în capelă spunându-ți Breviarul, dar voi ști să spun "Doamne ferește" ori de câte ori voi vedea un exemplu negativ și voi învăța că nu sunt eu în măsură să-l judec, ci mai degrabă să învăț din exemplul lui și de ce nu, să mă rog pentru binele lui, indiferent cine este el...

Pr. Felician Tiba

* * *

A trecut la Domnul pr. Ioan Tamaș


 

lecturi: 64.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat