Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Parcurs al unei profeții

Chiara Lubich și economia de comuniune

De Maria Voce

"Parcursul unei profeții" este tema întâlnirii care se ține, în dimineața zilei de 3 mai 2018, la Ambasada Italiei pe lângă Sfântul Scaun. La întâlnire, organizată la zece ani de la moartea lui Lubich în colaborare cu Mișcarea Focolarelor, intervin, printre alții, arhiepiscopul Angelo Becciu, substitut pentru problemele generale din Secretariatul de Stat, și președinta focolarinilor, din a cărei conferință anticipăm mari fragmente.

Ce a determinat-o pe învățătoarea foarte tânără din Trento, în timpul celui de-al doilea război mondial, să dea viață, aproape fără să-și dea seama, unei vaste Mișcări care a ajuns de acum la bărbați și femei din cele mai diferite națiuni, culturi, credințe? Există un singur răspuns: iubirea. Iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de om, orice om.

Evanghelia trăită, cuvânt cu cuvânt, a făcut să izbucnească în mica realitate trentină o adevărată revoluție: "Ori de câte ori ați făcut acestea numai unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut", citește Chiara în Evanghelie. Descoperirea feței lui Isus în fiecare persoană l-a ridicat pe om la adevărata sa demnitate și a determinat-o pe Chiara și pe însoțitoarele sale la acea iubire gata și să-și dea viața pentru frați. Și astfel ajutorul dat celor mai săraci a fost primul efect care izbucnește al acestui lucru, până acolo încât credeau că, rezolvând problema socială din Trento, aveau să rezolve totul.

Atitudinea lor de împărtășire deplină față de cei mai nevoiași - îi invită și la prânz și pentru ei aleg fața de masă, tacâmurile și mâncărurile cele mai bune - a fost bancul de probă al iubirii universale față de toți care avea să ducă apoi Mișcarea să ajungă la ultimele granițe.

Chiara însăși amintea acele prime zile ale noii vieți: deja învățaseră să-l vadă pe Isus în cei mai mici și încercau să-l slujească pe El care forma în ei unica lor bogăție, dându-i ceea ce era disponibil în casă. Din primul moment săracii răspund, împărtășind puținul pe care-l au, sau ceea ce nu au, nevoile lor.

Reciprocitatea este cheia pentru a înțelege cum a fost posibil să se pună bazele acestei schițe de societate reînnoită de viața Evangheliei care s-a compus mai întâi la Trento și apoi în lume. Idealul care o însuflețește pe Chiara nu se adresează însă numai unei categorii de persoane, cum sunt săracii, ci foarte repede se lărgește la toți.

Nașterea primului focolar (cămin) reprezintă ocazia pentru a pune în comun tot ceea ce aveau bunuri spirituale și vremelnice, determinate de dorința de a-l iubi pe Dumnezeu împreună, sau mai bine zis, de a edifica împărăția lui Dumnezeu în mijlocul lor, în unitatea invocată de Isus în testamentul său. În succesiunea zilelor, în jurul focolarului (căminului), s-a format o aureolă compusă dintr-o mare ceată de persoane din cele mai diferite categorii.

Cunoscând că printre ele unele aveau bunuri, altele erau în strâmtorări, în foame și în frig, într-o zi primele focolarine au făcut apel la toate, pentru ca aceea care avea să dăruiască ceea ce-i prisosea celei care nu avea; și asta nu numai o dată, ci în fiecare lună, cu o angajare serioasă de a vărsa propria contribuție, pentru ca să fie după aceea redistribuită celor care printre ele erau săraci. Așa s-a întâmplat că, dacă înainte din 500 de persoane pe care le cunoscuseră, circa treizeci erau în nevoie, după aceea toate aveau cel puțin cu ce să se hrănească și să se îmbrace, așteptând ca iubirea tuturor să ajute la găsirea unui mod mai demn de întreținere, cum ar fi vreun loc de muncă pe care fiecare s-a străduit să-l caute, doritori de acum să se dăruiască toți pentru unul.

Planul lui Dumnezeu cu privire la om este o viață care începe slabă și lipsită de apărare, crește și se afirmă în interacțiunea cu creaturile și creația, depășește moartea și intră în noutatea perenă a condiției divine, pentru a deveni și a trăi ca "fiu al lui Dumnezeu".

Pornind de la această convingere profundă că toți oamenii sunt fii ai lui Dumnezeu, deci frați între ei, Chiara muncește, cu pasiune, timp de peste 60 de ani pentru ca în lume să se realizeze fraternitatea universală. Deci, cu o muncă neîncetată și o convingere profundă, Chiara a format mii și mii de persoane, care astăzi constituie Mișcarea Focolarelor în întreaga lume și a permis să se altoiască în societate acea limfă nouă care, eventual încet-încet, fără zgomot, o schimbă la rădăcină.

Este o cale colectivă care iradiază, contagiază, se deschide la cei care se apropie de ea și produce o acțiune care poate avea incidență și transforma toate aspectele societății și ale istoriei. Chiar și situații tragice de război sau genocid pot să devină istorie de speranță, dacă ne lăsăm plăsmuiți de cuvintele Evangheliei: unul singur ar putea schimba lumea.

În afară de asta, din această viață, a fiecăruia și a comunităților, au înflorit și continuă să înflorească foarte multe opere în favoarea drepturilor umane, expresie tipică a acestei iubiri față de om, în angajarea continuă și mereu reînnoită de a realiza doctrina socială creștină.

Și Opera Mariei (alt nume care identifică oficial Mișcarea), nu ar ajunge la propria vocație dacă nu ar realiza ceea ce nouă ne place să numim prima pagina din amintita doctrină socială creștină, care este cântarea Magnificat, unde printre altele este scris: "I-a umplut de bunătăți pe cei puternici și i-a lăsat pe cei bogați cu mâinile goale". Am experimentat asta încă de la începutul Mișcării și încă mai continuă: sunt cei care aduc în primărie bijuterii, fie terenuri, fie bunuri de tot felul, fie propriile nevoi. Alegând un stil sobru de viață, sunt ajutați toți să aibă tot ce e necesar. Și găsim în Evanghelie Și găsim în Evanghelie cea mai înaltă și distrugătoare revoluție.

(După L'Osservatore Romano, 3 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat