Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Preoții promoției 2008, la mormântul lui Petru, l-au întâlnit pe papa Francisc

Preoții promoției 2008 a Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, miercuri, 25 aprilie 2018, s-au întâlnit cu papa Francisc la întâlnirea colegială organizată la Roma în perioada 21-26 aprilie, la 10 ani de la hirotonirea întru preoție.

După o frumoasă tradiție, preoții din Dieceza de Iași, în fiecare an se întâlnesc pentru câteva zile în care trăiesc momente de rugăciune, destindere și odihnă, împărtășindu-și bucuriile și neliniștile, încurajându-se pentru a înainta cu mai mult curaj în misiunea preoțească.

Anul acesta, un grup de preoți ai promoției 2008 a Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași (dintre cei 19), la 10 ani de la hirotonire, am dorit să facem această întâlnire la Roma, în special la mormântul lui Petru și în preajma urmașului său de azi, papa Francisc. Alături au fost și alți doi colegi de seminar care au fost hirotoniți ulterior în Italia.

În centrul întâlnirii a stat sfânta Liturghie celebrată, marți, 24 aprilie, la mormântul sfântului papă Ioan Paul al II-lea, o Liturghie de mulțumire pentru harurile pe care Dumnezeu ni le-a oferit în cei 10 ani de preoție, dar și de cerere de alte noi haruri pentru anii ce vor urma. Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, a rostit cuvântul de învățătură, amintindu-ne despre faptul că "ne aflăm în acest locaș construit pe mormântul lui Petru și la altarul celui care pentru noi a fost Petru pentru mulți ani de zile, papa Ioan Paul al II-lea". Mons. Ionuț a vorbit despre importanța "mărturisirii de credință" pe care atâția au făcut-o și o fac la mormintele apostolilor, ca "o legătură a Bisericilor locale cu Biserica Romei", dar și despre "ascultarea de glasul păstorului" și de "a ne lăsa inima să se înflăcăreze de iubirea lui". Părintele predicator și-a încheiat predica încredințând mijlocirii sfintei Fecioare Maria viața preoțească, cerând harul, "la umbra mormintelor apostolilor, de a ne reînnoi credința și zelul apostolic" și pentru noua etapă din viața noastră preoțească, amintind că "acest pelerinaj și această prezență aici, la mormântul lui Petru, exemplul său, ne ajută să pătrundem profund în misterul chemării noastre care a fost și rămâne chemarea ucenicilor", neuitând de marea iubire a lui Cristos pentru preoți, "iar iubirea noastră se arată prin zelul apostolic, prin iubirea pentru cei încredințați slujirii noastre". La sfârșitul Liturghiei, ne-am reînnoit mărturisirea de credință, rostind Simbolul apostolilor la mormântul lui Petru, iar apoi am vizitat grădinile și muzeele Vaticanului, împreună cu Capela Sixtină.

"Salutăm grupul de preoți din România", s-a auzit la 25 aprilie în Piața "San Pietro", în cadrul Audienței generale de miercuri, când papa Francisc a vorbit despre sacramentul Botezului. Un mesaj care ne-a emoționat, pentru că era grupul nostru de preoți. După audiență, l-am întâlnit pe papa Francisc cu care am avut un dialog despre frumusețea preoției trăită în cei zece ani care au trecut, dar și despre speranța că și următorii ani vor fi cel puțin la fel de frumoși. Papa și-a reînnoit cererea sa de a ne ruga pentru el și ne-a oferit o binecuvântare specială, care să fie extinsă comunităților, rudelor și prietenilor.

Pe lângă aceste momente principale, și alte vizite și celebrări au întregit frumusețea întâlnirii. Printre acestea, duminică, 22 aprilie, fiind Duminica Bunului Păstor, dar și a 55-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, am participat la Vatican, la Liturghia în cadrul căreia papa Francisc a hirotonit 16 noi preoți. Printre aceștia, și un tânăr din România, diaconul Francisc Lăcătuș. În seara aceleiași zile, s-a celebrat o Liturghie specială în biserica "San Vitale", împreună cu credincioșii din comunitatea românilor romano-catolici care se întâlnesc aici, Liturghie la care am fost întâmpinați și felicitați pentru cei 10 ani de slujire de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității.

Sâmbătă, 21 aprilie, a fost o zi dedicată vizitării Castelului Gandolfo, reședința de vară a papilor, aflat pe o colină la circa 30 kilometri în sudul Romei, o oază de liniște și verdeață, putând să admirăm celebrele sale grădini, dar și camerele papilor din interiorul castelului.

Luni, 23 aprilie, am vizitat Catacombele Sfântului Calist, care se numără printre cele mai mari si mai importante catacombe din Roma, cu o rețea de galerii de aproximativ 20 km, pe patru niveluri. Aici au fost înmormântați zeci de martiri, 16 papi și peste 200.000 de creștini. Tot aici este și mormântul sfintei Cecilia, ale cărei moaște au fost mutate de aici în anul 821. Am celebrat aici o sfântă Liturghie în cadrul căreia am rostit rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul martirilor a căror sacrificiu a fost o sămânță care a încolțit și a adus roade în atâția creștini de-a lungul istoriei.

Am vizitat printre altele și Colegiul "Santa Maria dell'Anima", unde activează patru surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", dar și unde de-a lungul anilor au fost găzduiți mai mulți preoți trimiși din Dieceza de Iași la studii la Roma, printre care m-am aflat și eu, pr. Adrian Blăjuță, fiind vizitată și Universitatea din Lateran, de unde noi am primit diplomele de absolvire, dar și locul unde în această perioadă studiază pr. Laurențiu Dăncuță. Alte obiective vizitate au fost: bazilicile "Sfântul Ioan din Lateran" și "Santa Maria Maggiore", Colosseum, Panteonul, Fontana di Trevi, Piața Veneția cu Forul imperial, Piața Spaniei etc.

Pe toată perioada întâlnirii, am fost găzduiți la Institutul "Madonna del Carmine", din localitatea Sassone - Ciampino, unde responsabil este pr. Augustin Bărbuț, OCarm., care și-a oferit toată disponibilitatea pentru ca întâlnirea să decurgă cât mai bine, de organizarea întâlnirii ocupându-se pr. Laurențiu Dăncuță.

La sfârșitul întâlnirii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru harurile primite în aceste zile, dar și pentru cei care au făcut ca zilele de întâlnire a promoției 2008 să fie o reușită, fiecare întorcându-se apoi în comunitățile și la misiunile încredințate, cu un zel apostolic reînnoit și purtând binecuvântarea papei Francisc.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 aprilie: Roma: Preoții promoției 2008, la mormântul lui Petru, l-au întâlnit pe papa Francisc


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat