Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Vizita pastorală la Parohia romană "Sfântul Paul al Crucii" la Corviale (15 aprilie 2018)

Întâlnirea cu copiii

I. Leonardo:

Ciao papa Francisc!

Voiam să știu un lucru: care este textul tău preferat din Evanghelie? Și de ce?

Papa Francisc:

Cum te numești tu?

Leonardo:

Leonardo

Papa Francisc:

Leonardo. Bine, Leonardo. Evanghelia este plină de texte frumoase, foarte frumoase. Dar tu m-ai întrebat care este preferatul. Eu voi răspunde cu condiția ca voi când vă veți întoarce acasă, să căutați în Evanghelie textul și să-l citiți. Promiteți?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Toți?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Un text care îmi place mult este cel din Evanghelia lui Matei, când Isus îl întâlnește pe acel afacerist, acel trădător al patriei care se numea Matei. Era chiar la poarta orașului, alipit de bani, și el îi pune pe turiști să plătească taxe. Voi ați plătit taxele pentru a intra aici?

Copiii:

Nu!

Papa Francisc:

Nu! Dar se vede că nu este niciun Matei aici, slavă Domnului! Nu vă pun să plătiți intrarea. E bine. Și acel om era un trădător al patriei pentru că plătea taxele și le dădea armatei care ocupa Palestina în acel timp - era armata romană -; le dădea romanilor. Și acesta este un păcat urât, nu-i așa? Dar ce urât! O persoană alipită de bani este o persoană urâtă! Dar acesta și mai mult, pentru că uitase apartenența sa patriei; vindea patria ori de câte ori plătea taxa oricui. Și Isus trece - acești oameni erau disprețuiți de toți -, Isus trece, îl privește și îi spune: "Ridică-te, vino". Și acest om nu putea să creadă. Un om disprețuit, trădător, păcătos... Și acel om s-a ridicat și l-a urmat pe Isus.

Și de ce îmi place? - a doua întrebare - pentru că acolo se vede forța pe care o are Isus pentru a schimba o inimă. Acesta era dintre cei mai răi, și totuși Isus a reușit să-l schimbe. Probabil că voi cunoașteți oameni care spun: "Ah, eu nu voi mai putea fi niciodată să fiu bun, pentru că am atâtea lucruri în urma mea, nu voi putea să mă schimb niciodată...". Și Isus este capabil să-l schimbe pe cel mai rău și să facă din el un evanghelist, un apostol și un sfânt. Pentru aceasta îmi place mult acest text din Evanghelie, pentru că se vede forța lui Isus pentru a schimba inimile noastre, pentru a le face bune. Nu uitați promisiunea: care era promisiunea?

Copiii:

Să citim Evanghelia.

Papa Francisc:

Dar nu toată în întregime! Să citiți textul acela. Îl cauți. Acesta din Matei, s-a numit Matei, dar se numea Levi în acel moment. Levi, Matei. Căutați-l, citiți-l acasă și spuneți: "Dar uite asta, uita asta...". Este frumos. Mulțumesc, Leonardo, mulțumesc!

II. Carlotta:

Ciao papa Francisc! Noi când primim Botezul devenim fii ai lui Dumnezeu și persoanele care nu sunt botezate nu sunt fii ai lui Dumnezeu?

Papa Francisc:

Rămâi acolo. Cum te numești?

Carlotta:

Carlotta.

Papa Francisc:

Carlotta. Spune-mi Carlotta, te întreb și eu pe tine: ce crezi tu? Oamenii care nu sunt botezați, sunt fii ai lui Dumnezeu sau nu sunt fii ai lui Dumnezeu? Ce-ți spune inima?

Carlotta:

Da.

Papa Francisc:

Da. Iată, acum explică. A răspuns bine, are fler creștin, aceasta! Toți suntem fii ai lui Dumnezeu. Toți, toți. Și cei nebotezați? Da. Și aceia care cred în alte religii, îndepărtați, care au idoli? Da, sunt fii ai lui Dumnezeu. Și mafioții sunt fii ai lui Dumnezeu?... Nu sunteți siguri... Da, și mafioții sunt fii ai lui Dumnezeu. Preferă să se comporte ca fii ai diavolului, dar sunt fii ai lui Dumnezeu. Toți, toți sunt fii ai lui Dumnezeu, toți. Dar care este diferența? Dumnezeu i-a creat pe toți, i-a iubit pe toți și a pus tuturor în inimă conștiința pentru a recunoaște binele și a-l deosebi de rău. Toți oamenii au asta. Știu, percep ce este bun și ce este sănătos; chiar și persoanele care nu-l cunosc pe Isus, care nu cunosc creștinismul, toți au asta în suflet, pentru că Dumnezeu a semănat asta. Dar când tu ai fost botezată, în acea conștiință a intrat Duhul Sfânt și a întărit apartenența ta la Dumnezeu și în acel sens tu ai devenit mai mult fiică a lui Dumnezeu, pentru că ești fiică a lui Dumnezeu ca toți, dar și cu forța Duhului Sfânt care a intrat înăuntru. Ai înțeles, Carlotta? Întreb - toți să răspundă -: toți oamenii sunt fii ai lui Dumnezeu?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Persoanele bune, sunt fii ai lui Dumnezeu?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Persoanele rele, sunt fii ai lui Dumnezeu?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Da. Persoanele care nu-l cunosc pe Isus și au alte religii îndepărtate, au idoli, sunt fii ai lui Dumnezeu?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Mafioții, sunt fii ai lui Dumnezeu?

Copiii:

Da!

Papa Francisc:

Și trebuie să ne rugăm pentru ca să se întoarcă și să-l recunoască pe Dumnezeu cu adevărat! Nimeni să nu răspundă acum, ci să răspundă inima: cine dintre voi se roagă pentru mafioți, pentru ca să se convertească? Fiecare să răspundă în inima sa. Apoi, când noi suntem botezați, cine intră în inima noastră?... Mai tare!

Copiii:

Duhul Sfânt!

Papa Francisc:

Bravo! Tu ești bun! Cum te numești?

Lorenzo:

Lorenzo.

Papa Francisc:

Bravo, Lorenzo! Intră Duhul Sfânt și acest Duh Sfânt ne face mai mult fii ai lui Dumnezeu, ne dă mai multă forță pentru a ne comporta ca fii ai lui Dumnezeu. Pentru aceasta sfântul Paul are o frază și eu aș vrea ca voi s-o spuneți cu mine. Spune: "Să nu-l întristați pe Duhul Sfânt care este în voi". De ce spune fraza aceea? Pentru că un creștin, un botezat care se comportă rău, îl întristează pe Duhul Sfânt care este în noi. Fraza este aceasta: "Nu-l întristați pe Duhul Sfânt care este în voi". "Nu-l întrista pe Duhul Sfânt care este în tine". Spunem asta?

Papa Francisc împreună cu copiii:

Nu-l întrista pe Duhul Sfânt care este în tine.

Papa Francisc:

Încă o dată!

Papa Francisc împreună cu copiii:

Nu-l întrista pe Duhul Sfânt care este în tine.

Papa Francisc:

Și noi, fii ai lui Dumnezeu, care cu Botezul îl avem pe Duhul Sfânt înăuntru, când ne comportăm rău, când facem un păcat, îl întristăm pe Duhul Sfânt care este în noi. Mulțumesc, Carlotta!

III. Edoardo:

Dragă papa Francisc, cum te-ai simțit când te-au ales papă?

Papa Francisc:

Cum te numești?

Edoardo:

Edoardo.

Papa Francisc:

Edoardo, bine. Am simțit numai că Dumnezeu voia acel lucru, m-am ridicat și am mers înainte. Nu am simțit nimic spectaculos, dar probabil, pare un pic plictisitor acest răspuns, dar n-am simțit frică, n-am simțit o bucurie specială. Am simțit că Domnul voia acel lucru și să mergem înainte, Edoardo. Domnul de atâtea ori cheamă. Eu am salutat pe unul dintre voi care este în căutare vocațională pentru că simte că Domnul îi spune ceva înăuntru. Dar atunci când Domnul cheamă și îți spune: "Acum tu mergi în partea aceea", îți dă pacea. Este ceea ce se simte atunci când este o adevărată chemare a Domnului: pace. Eu am simțit pace. Mulțumesc, Edoardo.

IV. Emanuele:

Nu reușesc!...

Papa Francisc:

Vino, vino la mine, Emanuele! Vino la mine și spune-mi la ureche. Spune-mi la ureche. Vino, vino, vino la mine.

[Emanuele merge la papa Francisc și îi spune la ureche întrebarea sa]

Papa Francisc:

De-ar fi ca noi toți să putem plânge ca Emanuele atunci când vom avea o durere cum o are el în inimă. El plângea pentru tatăl și a avut curajul să facă asta în fața noastră, pentru că în inima sa este iubire față de tatăl. Eu i-am cerut lui Emanuele permisiunea de a spune în public întrebarea și el mi-a spus că pot spune. Pentru aceasta o voi spune: "În urmă cu puțin timp a murit tatăl meu. El era ateu, dar i-a botezat pe toți cei patru copii. Era un om bun. Este în cer tata?". Ce frumos ca un fiu să spună despre tatăl său: "Era bun". Frumoasă mărturie pe care acel om a dat-o copiilor săi, pentru ca să poată spune copiii săi: "Era un om bun". Este o frumoasă mărturie a unui fiu care a moștenit forța tatălui și a avut și curajul de a plânge în fața noastră a tuturor. Dacă acel om a fost capabil să facă astfel de copii, este adevărat, era un om bun. Era un om bun. Acel om nu avea darul credinței, nu era credincios, dar i-a botezat pe copii. Avea inima bună. Și el are îndoiala că tata, pentru că nu a fost credincios, nu este în cer. Cine spune cine merge în cer este Dumnezeu. Dar cum este inima lui Dumnezeu în fața unui astfel de tată? Cum este? Cum vi se pare?... O inimă de tată! Dumnezeu are o inimă de tată. Și în fața unui tată, necredincios, care a fost capabil să-i boteze pe copii și să le dea acea bravură copiilor, voi credeți că Dumnezeu ar fi capabil să-l lase departe de El? Vă gândiți la asta?... Tare, cu curaj...

Toți:

Nu!

Papa Francisc:

Dumnezeu îi părăsește pe fiii săi când sunt buni?

Toți:

Nu!

Papa Francisc:

Iată, Emanuel, acesta este răspunsul. Cu siguranță Dumnezeu era mândru de tatăl tău, pentru că este mai ușor fiind credincios să-i botezi pe copii, decât să-i botezi fiind necredincios. Cu siguranță asta lui Dumnezeu i-a plăcut mult. Vorbește cu tatăl tău, roagă-l pe tatăl tău. Mulțumesc, Emanuele pentru curajul tău.

Am vorbit despre tată și tatăl nostru este Dumnezeu. Să-l rugăm toți pe tatăl nostru, pe Dumnezeu.

"Tatăl nostru...".

Și acum vă voi da binecuvântarea. Fiecare dintre voi să se gândească la acele persoane pe care le iubește, la acele persoane la care ține, la acele persoane care-l iubesc, precum și la cei pe care nu-i iubim sau care sunt un pic dușmani. Să ne rugăm și pentru ei, pentru ca Domnul să-i binecuvânteze și pe ei. Ca să ne binecuvânteze pe noi toți și să lumineze inima.

Binecuvântare

_______________

Întâlnirea cu bătrânii și bolnavii

Parohul:

Sanctitate, ne aflăm - parafrazându-l pe sfântul Laurențiu - la comoara de la "Sfântul Paul al Crucii", a parohiei noastre: săracii și bătrânii. Noi avem 100 de familii pe care în fiecare lună îi ajutăm cu pachetul lunar, grație sprijinului Cavalerilor de Malta, care își iau misiunea de a le ajuta pe cele mai sărace; le ajutăm, când este posibil, în toate formele materiale, apoi chitanțe și lucruri de acest gen, dar și în cele nemateriale, de exemplu: necesități dintr-un punct de vedere și psihologic, când este cazul, sau pur și simplu o discuție, pentru că una dintre problemele principale din această parohie este și singurătatea persoanelor bătrâne. Și fiind un cartier care devine bătrân, atunci sunt în mare majoritate.

Din păcate, a trebuit să dăm o reprezentanță: aceștia sunt numai 100.

Vă dau cuvântul, Sanctitate.

Papa Francisc:

Am fost cu tinerii: erau neliniștiți, puneau întrebări. Acum sunt cu voi, care sunteți mai liniștiți... Mergeți înainte lent, pentru că viața v-a învățat, aveți experiență. Cineva spune că tinerii aleargă, dar bătrânii știu, cunosc drumul. Și voi cunoașteți drumurile vieții: atâtea drumuri bune, [altele] nu așa de bune, precum și suferințele, și privațiunile... Domnul vă iubește și ceea ce face parohia cu voi este o datorie, este o datorie. Pentru că aceia care au mai mult nevoie sunt în centrul parohiei și în centrul Evangheliei. Și pentru aceasta îmi place ceea ce a spus parohul, despre munca pe care o face cu voi. Eu știu că fiecare dintre voi are atâtea probleme, sau boli, sau dureri, sau probleme spirituale, de familie, atâta lucruri pe care le știm toți. Fiecare are propria durere, fiecare are propria rană, toți. Dar fie ca acest lucru să nu vă ia speranța și să nu vă ia bucuria, pentru că Isus a venit să "plătească" rănile noastre cu rănile sale. Și aceasta este bucuria: Isus a plătit pentru noi, este aproape de noi, ne iubește și când noi suntem cu durerea noastră, cu problemele noastre ne gândim la problemele și la durerile lui Isus, cu care a voit să plătească pentru noi toți; și mergem înainte. Și facem bine și altora: toți putem face bine, toți. Începând cu rugăciunea pentru alții și să facem bine și altora. Toți. Și asta s-o facem cu bucurie, bucuria că suntem creștini. Mulțumesc pentru că ați venit la parohie. Parohul a spus că voi sunteți comoara parohiei. Înainte!

S-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru ca să păzească această comoară.

"Bucură-te, Marie...".

[Binecuvântare]

Și rugați-vă pentru mine, vă rog! Dar rugați-vă în favoarea mea, și nu împotriva mea! [râde, râd]

_______________

Omilia în timpul concelebrării euharistice

Discipolii știau că Isus a înviat, pentru că spusese asta Maria Magdalena dimineața; după aceea Petru l-a văzut; după aceea discipolii care s-au întors de la Emaus au povestit întâlnirea cu Isus înviat. Știau asta: a înviat și trăiește. Dar acel adevăr nu intrase în inimă. Acel adevăr, e adevărat, îl știau, dar se îndoiau. Preferau să' aibă acel adevăr în minte, probabil. Este mai puțin periculos a avea un adevăr în minte decât de a-l avea în inimă. Este mai puțin periculos.

Toți erau reuniți și a apărut Domnul. Și ei mai întâi s-au înspăimântat și credeau că era o fantomă. Însă Isus însuși le-a spus: "Nu, priviți, atingeți-mă. Vedeți rănile. O fantomă nu are trup. Vedeți, eu sunt!". Dar de ce nu credeau? De ce se îndoiau? Există un cuvânt în Evanghelie care ne dă explicația: "Dar pentru că de bucurie încă nu credeau și erau plini de uimire...". De bucurie nu puteau să creadă. Era așa de mare acea bucurie! Dacă acesta este adevăr, este o bucurie imensă! "Ah, eu nu cred. Nu pot". Nu puteau să creadă că exista atâta bucurie; bucuria care duce la Cristos.

Ni se întâmplă și nou când ne dau o veste bună. Înainte de a o primi în inimă spunem: "Dar e adevărat? Dar cum știi asta? Unde ai auzit?". Facem asta pentru a fi siguri, pentru că, dacă acest lucru este adevărat, este o bucurie mare. Asta ce ni se întâmplă nouă în lucruri mici, imaginați-vi-i voi pe discipoli! Era așa de mare bucuria încât era mai bine să spună: "Nu, eu nu cred". Dar era acolo! Da, dar nu puteau. Nu puteau să accepte; nu puteau să lase să treacă în inimă acel adevăr pe care-l vedeau. Și până la urmă, desigur, au crezut. Și aceasta este "tinerețea reînnoită" pe care ne-o dăruiește Domnul. În rugăciunea zilei am vorbit despre asta: "tinerețea reînnoită". Noi suntem obișnuiți să îmbătrânim cu păcatul... Păcatul îmbătrânește inima, mereu. Îți face o inimă împietrită, bătrână, obosită. Păcatul obosește inima și pierdem un pic credința în Cristos Înviat: "Nu, nu mă gândesc... Ar fi atâta bucurie acest lucru... Da, da, este viu, dar este în cer pentru treburile sale...". Dar treburile sale sunt eu! Fiecare dintre noi! Însă această legătură nu suntem capabili s-o facem.

Apostolul Ioan, în lectura a doua, spune: "Dacă a păcătuit cineva avem un avocat la Tatăl". Nu vă fie frică, El iartă. El ne reînnoiește. Păcatul ne îmbătrânește, însă Isus, înviat, viu, ne reînnoiește. Aceasta este forța lui Isus înviat. Când noi ne apropiem de sacramentul Pocăinței este pentru a fi reînnoiți, pentru a reîntineri. Și asta o face Isus înviat. Este Isus înviat care astăzi este în mijlocul nostru: va fi aici pe altar; este în Cuvânt... Și pe altar va fi așa: înviat! Este Cristos care vrea să ne apere, Avocatul, când noi am păcătuit, pentru a ne reîntineri.

Frați și surori, să cerem harul de a crede că Cristos este viu, a înviat! Aceasta este credința noastră și dacă noi credem în asta, celelalte lucruri sunt secundare. Aceasta este viața noastră, aceasta este adevărata noastră tinerețe. Victoria lui Cristos asupra morții, victoria lui Cristos asupra păcatului. Cristos este viu. "Da, da, acum primesc Împărtășania...". Dar tu când primești Împărtășania, ești sigur că Cristos este viu acolo, a înviat? "Da, este un pic de pâine binecuvântată...". Nu, este Isus! Cristos este viu, este înviat în mijlocul nostru și dacă noi nu credem asta, nu vom fi niciodată buni creștini, nu vom putea fi buni creștini.

"Dar pentru că de bucurie încă nu credeau și erau plini de uimire". Să-i cerem Domnului harul ca bucuria să nu ne împiedice să credem, harul de a-l atinge pe Isus înviat: să-l atingem în întâlnirea prin rugăciune; în întâlnirea prin sacramente; în întâlnirea cu iertarea sa care este tinerețea reînnoită a Bisericii; în întâlnirea cu bolnavii, când mergem să-i vizităm, cu deținuții, cu cei care sunt cei mai nevoiași, cu copiii, cu bătrânii. Dacă noi simțim voința de a face ceva bun, este Isus înviat care ne determină la asta. Este întotdeauna bucuria, bucuria care ne face tineri.

Să cerem harul de a fi o comunitate bucuroasă, pentru că fiecare dintre noi este sigur, are credință, l-a întâlnit pe Cristos înviat.

_______________

Salut final

Multe mulțumiri pentru compania voastră, pentru că ați fost aici. Mulțumesc.

Multe mulțumiri pentru primire și pentru lucrurile pe care voi mi le-ați arătat astăzi. Vă port în inimă și vă promit să mă rog; și vă cer și vouă să vă rugați pentru mine.

Și să mergem înainte, să mergem înainte. Toți avem nevoie unii de alții, toți. Împreună, înainte. Păcate? Avem cu toții. Voința de a-l sluji pe Isus și de a fi buni? O avem cu toții. Să mergem înainte. Domnul ne așteaptă mereu cu iubire, cu milostivire, pentru a ne face mai tineri.

Acum, dacă vreți, s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria și apoi vă dau binecuvântarea.

"Bucură-te, Marie..."

Binecuvântarea

O seară bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat