Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Jubileul de 50 de ani de existență a parohiei

La 7 aprilie 1968 se înființa Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" în micul sat Traian din județul Neamț. La 7 aprilie 2018, comunitatea reînnoită și mărită s-a adunat pentru a celebra evenimentul ce avea rolul să le aducă tuturor aminte că, până în urmă cu jumătate de secol, încă eram o ramură a Parohiei Săbăoani.

Sâmbătă am avut onoarea de a fi gazde pentru cele mai importante și cinstite fețe ale diecezei noastre, PS Petru Gherghel și Aurel Percă, dar, mai mult de atât, ne-am bucurat de prezența ÎPS Ioan Robu, printre altele fiu al satului Traian. Este bine cunoscut faptul că toți cei din Traian au un zâmbet și o urmă de mândrie când spun că sunt din același sat cu arhiepiscopul Ioan Robu.

La ora 10.00, comunitatea s-a adunat pentru a-i primi așa cum se cuvine pe oaspeții săi de seamă, să le dovedească faptul că prezența lor este importantă și mult așteptată. În întâmpinarea episcopilor au venit oficialitățile locale din Săbăoani, preoții care au venit aici pentru frumoasa sărbătoare și localnicii din Traian. Li s-a făcut o primire tradițională, cu pâine și sare, iar episcopii au fost invitați să ajute la plantarea a doi platani în curtea bisericii, arbori longevivi, rezistenți și la frig, și la secetă, care în timp vor crește și vor deveni puncte de reper în lumea satului.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Robu, spre bucuria tuturor celor prezenți că l-au văzut sau revăzut după atâta timp. Prezența celor trei episcopi în altarul bisericuței din Traian a fost o imagine memorabilă și a conferit un caracter deosebit jubileului.

Întreaga celebrare a avut rolul de a ne aminti că noi cei din Traian nu suntem uitați, că avem rolul și importanța noastră, citând metafora PS Petru Gherghel, "toate drumurile importante din dieceză, Iași-Bacău-Onești, trec prin Traian".

Arhiepiscopul Ioan Robu a avut în timpul predicii un mic moment de depănat amintiri, ne-a spus nouă, celor care nici nu eram născuți pe atunci, că a pus și el umărul la treabă în construirea casei parohiale, că Traianul e viu în amintirea lui, nu o perioadă îndepărtată și neînsemnată a existenței.

Am avut ocazia, de asemenea, să ne amintim cine au fost părinții noștri parohi în decursul acestor 50 de ani, pr. Eugen Blăjuț, pr. Anton Farțade, pr. Petru Solomon, să înălțăm o rugăciune pentru ei, pentru tot ce au făcut pentru noi, așa cum și ei au făcut la rândul lor, când erau în putere. Părintele Ieronim Enășoae a fost singurul dintre foștii parohi care a ajuns să ne fie alături și la jubileul semicentenar. A fost o surpriză frumoasă pentru toți cei din sat să îl revadă, sperăm că sentimentul a fost același și de partea Sfinției Sale.

Liturghia a lăsat să se vadă puternica implicare în viața Bisericii a corului, a tinerilor, a copiilor, care au dorința de participa activ și a scoate ceea ce e mai bun din fiecare moment. Sărbătoarea a fost marcată în rândul credincioșilor și de costumele populare purtate la Liturghie, din fiecare colț ivindu-se câte o pată de culoare și de tradiție.

S-a prezentat înspre finalul Liturghiei și monografia satului, întocmită în decursul a câțiva ani de muncă și cercetare a izvoarelor, a originilor, lucrare dedicată celui ce face numele satului Traian cunoscut și în locuri mai îndepărtate, ÎPS Ioan Robu. Această monografie are rolul de a-i familiariza pe alții cu mediul satului Traian, dar și a-i ajuta pe locuitori să aprofundeze o mulțime de lucruri pe care au avut ocazia, mai mult sau mai puțin, să le cunoască de-a lungul timpului. Această monografie întărește prezența noastră atât între comunitățile din jur, cât și în interiorul propriei comunități.

Ziua a continuat în atmosferă de sărbătoare, așa cum merita o astfel de ocazie, care ne-a readus împreună în jurul atâtor figuri bisericești cinstite.

Mii de mulțumiri părintelui paroh Edi Patrașcu, fără a cărui energie și dorință de a lăsa ceva în urmă și a face orice clipă să fie memorabilă nu s-ar fi realizat atât de frumos acest eveniment. Îi mulțumim pentru că mereu dă din timpul lui să realizeze ceva în beneficiul comunității din Traian, sperăm că Dumnezeu îl va răsplăti înzecit, singurul în măsură să răsplătească pe măsură.

Bianca Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 aprilie: Traian (NT): Jubileul de 50 de ani de existență a parohiei

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat