Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Paștelui în comunitatea Ciugheș

Anul acesta sărbătoarea Paștelui la creștinii romano-catolici a sosit mai timpuriu. În calendarul fiecărei familii cu adevărat creștine, alături de înșiruirea datelor și a sfinților zilelor respective, se află precizate fazele lunii. Pe data de 31 martie în calendar un cerculeț ne avertizează faptul că se va produce fenomenul astronomic de luna plină. În prima duminică de după acest fenomen astronomic, va fi Paștele Bisericii Romano-Catolice.

Deoarece iarna ne-a dat de furcă la toți spre sfârșitul ei, precum și zona de munte a Parohiei Ciugheș, peisajul frumosului sat arăta mai mult ca un început de iarnă, nicidecum apropierea celei mai mari sărbători creștine. Dar creștinii comunității Ciugheș nu se tem de iarnă deoarece ei știu că ocrotitoarea comunității este Sfânta Maria a Zăpezii.

Am sosit cu soția în satul natal în Vinerea Mare. Satul era cufundat în tăcere. Pe crestele munților și în văile adânci zăpada era la ea acasă. Nu se arăta nici o forfotă care să trădeze o activitatea zilnică. Într-un cuvânt: se simțea durerea morții pe cruce a Mântuitorului Isus. Spre seară grupuri, grupuri de credincioși mergeau spre Sfântul lăcaș.

Vinerea Mare

În Parohia Ciugheș celebrarea din Vinerea Sfântă a început la orele 17.30. În liniște profundă și reculegere, poporul credincios s-a adunat în Sfântul lăcaș. Liturghia a fost oficiată de parohul Anton Egner. De la amvon a prezentat credincioșilor Pătimirea Domnului după Sfântul Evanghelist Ioan, după care a urmat adorarea Sfintei Cruci - moment culminant al celebrării și distribuirea Sfintei Împărtășanii.

Participarea credincioșilor a fost numeroasă și deosebit de impresionantă. Deși ceremonia a fost mai lungă, toți au rămas până la sfârșit și nu a plecat nimeni acasă până nu a sărutat cu pietate Sfânta Cruce.

Nu-i singur Iuda vinovat
de sângele ce se dădu.
Nici marii preoți, nici Pilat,
ci lumea-ntreagă, prin păcat!
Și eu, și tu...
 
Nu drumul greu spre Golgota,
nici biciul, când Isus căzu.
Și dacă crucea grea era,
povara noastră și mai grea!
Și eu, și tu...
 
Nu patru cuie L-au pătruns,
când El pe cruce se-așternu.
Ci noi, cu sufletul ascuns,
cu mii de patimi L-am străpuns!
Și eu, și tu...
 
Nu doar bătrânii cărturari,
nu doar mai marii preoți, nu!
Și noi am râs, cu ochi murdari,
și noi suntem cei doi tâlhari!
Și eu, și tu...

 
Și nu ostașilor prin sorți
cămașa albă Și-o dădu.
Ci tuturor! Dar tu n-o porți!
Și, fără ea, toți suntem morți!
Și eu, și tu...
 
Nu doar în stânci, sub lilieci,
nu doar sub lespede zăcu.
Ci L-am ascuns ca pentru veci
sub piatra unor forme reci,
Și eu, și tu...
 
Și-acum Isus cel condamnat
azi El te-ntreabă :"Da sau nu?
Ești tu sau nu ești vinovat?"
Eu am spus da! Și-am fost iertat.
Eu am spus da!
Dar tu? Dar tu?...

Costache Ioanid.

Învierea Domnului

Învierea Domnului, numita și sărbătoarea Paștilor, adică ziua în care răul și viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina renașterii, adevărului și a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creștinătății. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranța.

La invitația părintelui paroh Anton Egner, în acest an au fost prezenți părintele Ovidiu și părintele Cristian care au celebrat triduumul pascal.

La ora 20.25 din turla bisericii s-a auzit sunetul de toacă. Toaca, instrument străvechi ce înlocuia clopotul, începând cu Joia Mare și până la Înviere. Aceeași toacă s-a păstrat în turla bisericii de când eram copil. Vecin fiind cu clopotarul bisericii și prieten cu unul din feciorii lui Ciril, la vremea prânzului eram nelipsit de la Joia Mare și până sâmbătă să bat toaca. În acea seară liniștită doar câteva triluri de păsări se auzeau printre ramurile copacilor, iar astrul nopții - luna, se arăta în toată plinătatea ei de după muntele estic ce străjuiește satul.

Pe pridvorul sfântului locaș, pe o vatră improvizată, arde un foc. La orele 20.30 apar în procesiune cei trei preoți cu micuții ministranți. După ritualul divin se aprinde lumânarea pascală. Într-o liniște și întuneric profund în aceeași procesiune solemnă, se pătrunde în biserică, fiecare ministrant purtând în mânuțe lumânările aprinse. Pe rând, credincioșii din sfântul lăcaș, iau lumina sfântă de la micuții ministranți, lumină care pătrunde în fiecare suflet creștin.

Firul comun care a unit toate lecturile biblice din noaptea de Paște (întunericul și lumina, fie cel de afară, sau cel din inimi) - care, prin grija lui Dumnezeu au inundat și copleșit bucuria învierii lui Cristos.

Toată această bucurie a învierii, izvorâtă din mormântul gol al lui Isus, a fost redată de imnul "Gloria" și cântul "Aleluia" cântate la unison, în dangătul clopotelor și în iluminarea completă a bisericii.

Lecturile biblice din această sfântă noapte au fost prezentate ireproșabil de profesori, studenți, elevi din cadrul comunității. Psalmul ce a precedat momentul culminant al Învierii a răsunat din vocea superbă a sergentului Rebeca Ciotloș, venită în satul natal din garnizoana Bacău. Pentru subsemnatul - ca vechi militar fiind, a făcut ca inima să-mi tresalte de mândrie și emoție.

A urmat sfințirea apei de Botez, apă cu care din acest an și până la Paștele următor se vor boteza micuții ce se vor naște. Toată asistența a cântat la unison Litania Tuturor Sfinților. A fost o seară de neuitat. După sfânta Liturghie creștinii s-au îndreptat spre casele lor, rostindu-și "Cristos a înviat!".

Duminica Învierii

La orele 11.00, toată creștinătatea comunității se afla în sfântul lăcaș. Liturghia a fost oficiată de preoții Ovidiu și Cristian. Părintele Anton Egner s-a aflat la pupitrul corului de unde a transmis asistenței frumoasele cântece pascale. Predica a fost ținută de tânărul preot Cristian, venit în comunitatea noastră de la Pustiana - parohia mamă a Parohiei Ciugheș, așa cum reiese din lucrarea monografică a preotului Ieronim Budulai. La sfânta Liturghie au participat mulți credincioși veniți la părinți, rude și prieteni. În încheiere s-a cântat la unison ,,Cristos a înviat din morți!"

Cu ocazia sfintei sărbători, doresc să transmit cititorilor acestor rânduri îndemnul Sfântului Părinte Francisc, din Omilia Duminicii Învierii (16 aprilie 2017): "Să ne gândim un pic, fiecare dintre noi să se gândească, la problemele zilnice, la bolile pe care le-am trăit sau pe care le are vreunul dintre rude; să ne gândim la războaie, la tragediile umane și, pur și simplu, cu glas umil, fără flori, singuri, în fața lui Dumnezeu, în fața noastră să spunem: Nu știu cum merge asta, dar sunt sigur că Cristos a înviat și eu am pariat pe asta. Frați și surori, asta e ceea ce am voit să vă spun. Întoarceți-vă acasă astăzi, repetând în inima «Cristos a înviat»".

Vă salut dragi ciugheșeni... oriunde v-ați afla!

Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Sărbătoarea Paștelui în comunitatea Ciugheș


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat