Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicorești: "Cu familia spre Înviere"

În perioada 26 martie - 1 aprilie 2018, comunitatea parohială din Nicorești s-a bucurat de prezența părintelui Felician Tiba care a ținut o săptămână de meditații pe marginea căsătoriei și a familiei. Inițiativa a aparținut părintelui paroh, Benone Lucaci, și a fost cu adevărat un dar pentru toți participanții.

Părintele Felician ne-a invitat încă de la început să ne minunăm de propria existență. "Mulți - spunea părintele - nu mai știu să se minuneze că există. E ca și cum totul ni se cuvine, pornind de la viață, de la părinți, de la bunuri și terminând cu propria atitudine pe care o avem față de alții, față de noi înșine și față de Dumnezeu".

Parafrazându-l pe papa Francisc, ne-a spus să nu lăsăm să ni se fure speranța, credința și iubirea. Să descoperim darul lui Dumnezeu pe care l-a pus în noi, în familiile noastre, între soți, dar care este iubirea și să lucrăm cu el.

În toată această perioadă, mai ales soții, au înțeles că darul cel mai mare pe care Dumnezeu putea să li-l facă sunt ei înșiși, unul pentru celălalt, până când moartea îi va despărți.

Noutatea pe care o aduce Cristos, spunea părintele, și pe care o dorește de la soți, este bucuria. El a murit pe cruce tocmai ca bucuria să nu lipsească din nicio inimă, din nicio familie, din Biserică sau din societate. "Când faci ceea ce faci, fără bucurie, cele paisprezece stațiuni din calea crucii devin o veșnicie!"

Miercuri seara a fost prezentă în comunitatea noastră și doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, care ne-a împărtășit din experiența sa cu privire la familie, încurajându-ne să nu ne dorim o familie perfectă, ci una normală.

Începând cu Joia Mare și terminând cu sărbătoarea Paștelui, am fost ajutați să vedem care este locul familiei la cina cea de taină, la Euharistie-Liturghie, ce rol joacă familia în relația ei cu preoția și cum trăiește sau trebuie să trăiască familia marea poruncă a iubirii.

În Vinerea Mare l-am urmat cu întreaga familie pe Isus pe drumul crucii și am văzut cum acesta este de fapt drumul vieții noastre. Parcurgându-l, Isus, practic și-a asumat întreaga noastră viață, a purificat-o de tot ceea ce era întinare și prin har i-a redat strălucirea. Rămâne ca prin credință și iubire fiecare să-și facă proprie mântuirea adusă de Cristos.

Nu în ultimul rând, în noaptea de Paște și în ziua Învierii ne-am întâlnit din nou, familia mare a parohiei, în jurul altarului, acolo unde am înțeles că la mormântul gol nu e timp de rămas și de plâns, ci trebuie să mergem în misiune, să ducem vestea învierii, să o ducem prin viața noastră, prin iubirea trăită în familie, prin deschiderea spre viață și spre bucurie.

Dacă e să sintetizăm, într-o săptămână am auzit cât într-o viață, mai rămâne ca cele auzite să devină și viață concretă.

Mulțumiri tuturor, părintelui paroh pentru idee, părintelui Felician pentru concretizarea ei, tuturor celor care au participat, celor care au înfrumusețat biserica, corului, precum și tuturor familiilor din Nicorești și din împrejurimi.

Maria Palău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie - 1 aprilie: Nicorești: "Cu familia spre Înviere"


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat