Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spirit românesc în Cracovia. Sărbătoarea Învierii în comunitatea românilor

Am primit la redacție următoarele impresii din partea comunității românilor din Cracovia, care au sărbătorit Învierea Domnului și au trimis și câteva fotografii făcute duminică, 1 aprilie 2018.

Cristos a înviat!

Stimată redacție,

Îndrăznim să vă trimitem gândurile comunității românești din Cracovia, Polonia. De sfintele sărbători suntem cu gândul la cei dragi din Romania, iar anul acesta pentru prima dată, am sărbătorit alături de alți creștini români Învierea, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria" din Cracovia. Mai jos detaliile și atașat pozele făcute duminică, 1 aprilie 2018.

"Spirit românesc în Cracovia.

Cristos a înviat!

Dorim să împărtășim cu cei de acasă o mare bucurie trăită de o parte dintre românii stabiliți temporar sau definitiv la Cracovia. Domnul Ignat Timar, președintele Asociației Polono-Române din Cracovia, mărturisește cu mare bucurie că, după 25 de ani de prezență românească aici în zonă, s-a reușit în sfârșit a forma un grup constant de credincioși, care, o dată la două săptămâni, se întrunește la bazilica "Sfânta Maria" la Liturghia în limba română. E un grup format din credincioși de diferite confesiuni, care simt românește și nu sunt deranjați că Liturghia este romano-catolică.

Sfânta Liturghie este celebrată de părintele Marius-Stanislau Bucevschi. Un ministrant, care anul trecut a primit Prima Sfântă Împărtășanie, îl ajută, iar câțiva tineri pregătesc mereu cântecele și lecturile. De aproape jumătate de an ne întâlnim constant la sfânta Liturghie, în prima și în a treia duminică din luna, la ora 17, în una din capelele puse la dispoziție de arhiprezbiterul bazilicii, Darius Ras. Această colaborare este îndelungată, de multe ori în ultimii ani s-au celebrat liturghii în limba română, dar niciodată atât de regulat.

În acest an am reușit ceva inedit. Am sărbătorit împreună cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Paștele, chiar dacă pentru persoanele ortodoxe sau greco-catolice Sărbătoarea Învierii va fi peste o săptămână. Familiile stabilite aici definitiv sunt înscrise în alte parohii, dar vin de multe ori la o a doua Liturghie pentru că simt românește. Așa a fost și de această dată. După ce au fost cu întreaga familie la Liturghia din parohie, nu au simțit o greutate să vină la celebrarea în limba română.

După Liturghie a urmat o întâlnire într-o sală a parohiei cu bucate tradiționale românești, fiecare aducând de acasă ceva ce îl reprezintă, pască precum la Bacău și Iași, vin de la Cotnari, caș din Bistrița, prăjituri, ouă roșii, drob de la Oradea, Chișinău, București, Suceava, Arad și Sibiu, după cum puteți vedea în fotografiile alăturate.

Am împărțit între noi bucuria din suflet, am cântat și ne-am bucurat că ne-a dat Dumnezeu această ocazie să putem fi împreună. Ne dorim din tot sufletul să ne bucurăm de evenimente frumoase, la care să participe și cei care uneori sunt în trecere prin Cracovia.

Evenimentele culturale ne reunesc pe noi toți, cei de aici vorbitori de limbă română, la Biblioteca Voievodală din Cracoviei, iar cele religioase în bazilica "Sfânta Fecioară Maria" cunoscută ca Bazilica Mariațchi.

Sărbători binecuvântate la toți de acasă!

Vă așteptăm cu drag oricând la Cracovia"

Gabriela Lucaci-Mazur,
stabilită în Cracovia de 7 ani

Ignat Timar,
stabilit în Cracovia de 25 de ani


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat