Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul urbi et orbi de Paști 2018

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Isus a înviat din morți

Răsună în Biserica din toată lumea această veste, împreună cu cântul Aleluia: Isus este Domnul, Tatăl l-a înviat și el este viu pentru totdeauna în mijlocul nostru.

Însuși Isus prevestise moartea și învierea sa cu imaginea bobului de grâu. Spunea el: „Dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult” (In 12,24). Iată, tocmai asta s-a întâmplat: Isus, bobul de grâu semănat de Dumnezeu în brazdele pământului, a murit ucis de păcatul lumii, a rămas două zile în mormânt; însă în acea moarte a sa era conținută toată puterea iubirii lui Dumnezeu, care s-a eliberat și s-a manifestat în a treia zi, aceea pe care o celebrăm astăzi: Paștele lui Cristos Domnul.

Noi, creștinii, credem și știm că învierea lui Cristos este adevărata speranță a lumii, aceea care nu dezamăgește. Este forța bobului de grâu, aceea a iubirii care se înjosește și se dăruiește până la sfârșit și care într-adevăr reînnoiește lumea. Această forță aduce rod și astăzi în brazdele istoriei noastre, marcată de atâtea nedreptăți și violențe. Aduce roade de speranță și de demnitate unde este mizerie și excludere, unde este foame și lipsă de loc de muncă, în mijlocul imigraților și refugiaților – de atâtea ori respinși de actuala cultură a rebutului – al victimelor drogurilor, al traficului de persoane și al sclaviilor din timpurile noastre.

Și noi astăzi cerem roade de pace pentru întreaga lume, începând de la iubita și martirizata Sirie, a cărei populație este extenuată de un război care nu are sfârșit. În acest Paște, lumina lui Cristos înviat să lumineze conștiințele tuturor responsabililor politici și militari, pentru ca să se pună capăt imediat exterminării în desfășurare, să se respecte dreptul umanitar și să se ia măsuri pentru a ușura accesul la ajutoare de care acești frați și surori ai noștri au nevoie urgentă, asigurând în același timp condiții adecvate pentru întoarcerea celor care au fost evacuați.

Roade de reconciliere invocăm pentru Țara Sfântă, rănită și în aceste zile de conflicte deschise care nu-i cruță pe cei lipsiți de apărare, pentru Yemen și pentru tot Orientul Mijlociu, pentru ca dialogul și respectul reciproc să prevaleze asupra diviziunilor și asupra violenței. Fie ca frații noștri în Cristos, care adesea îndură samavolnicii și persecuții, să fie martori luminoși ai Celui Înviat și ai victoriei binelui asupra răului.

Roade de speranță implorăm în această zi pentru cei care tânjesc la o viață mai demnă, mai ales în acele părți ale continentului african chinuite de foame, de conflicte endemice și de terorism. Pacea Celui Înviat să vindece rănile în Sudanul de Sud: să deschidă inimile la dialog și la înțelegerea reciprocă. Să nu uităm victimele acelui conflict, mai ales pe copii! Să nu lipsească solidaritatea față de multele persoane constrânse să părăsească propriile ținuturi și private de minimul necesar pentru a trăi.

Roade de dialog implorăm pentru peninsula coreeană, pentru ca acele colocvii aflate în desfășurare să promoveze armonia și pacificarea regiunii. Cei care au responsabilități directe să acționeze cu înțelepciune și discernământ pentru a promova binele poporului coreean și a construi raporturi de încredere în sânul comunității internaționale.

Roade de pace cerem pentru Ucraina, pentru ca să se întărească pașii în favoarea înțelegerii și să fie facilitate inițiativele umanitare de care are nevoie populația.

Roade de consolare implorăm pentru poporul venezuelean, care – așa cum au scris păstorii săi – trăiește într-un soi de „țară străină” în însăși țara sa. Fie ca, prin forța învierii Domnului Isus, să găsească drumul just, pașnic și uman pentru a ieși cât mai curând din criza politică și umanitară care îl sugrumă și să nu lipsească primirea și asistența pentru aceia dintre fiii săi care sunt constrânși să părăsească patria lor.

Roade de viață nouă să aducă Cristos înviat pentru copiii care, din cauza războaielor și a foamei, cresc fără speranță, lipsiți de educație și de asistență sanitară; precum și pentru bătrânii rebutați de cultura egoistă, care pune deoparte pe cel care nu este „productiv”.

Roade de înțelepciune invocăm pentru cei care în toată lumea au responsabilități politice, pentru ca să respecte mereu demnitatea umană, să se ofere cu dedicare în slujba binelui comun și să asigure dezvoltare și siguranță propriilor cetățeni.

Iubiți frați și surori,

Și nouă, ca femeilor care au mers la mormânt, ne este adresat acest cuvânt: „De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat” (Lc 24,5-6). Moartea, singurătatea și frica nu mai sunt ultimul cuvânt. Există un cuvânt care merge dincolo și pe care numai Dumnezeu îl poate rosti: este cuvântul învierii (cf. Ioan Paul al II-lea, Cuvinte la sfârșitul Căii crucii, 18 aprilie 2003). Cu forța iubirii lui Dumnezeu, ea „șterge fărădelegile, spală orice vină, celor căzuți în păcat le redă nevinovăția, celor întristați bucuria; stinge dușmăniile, aduce înțelegerea, frânge silniciile” (Preconiul pascal).

Paște fericit tuturor!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat