Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa: Câte războaie în minus dacă puternicii ar sluji!

De Iacopo Scaramuzzi

Dacă în decursul istoriei "atâția regi, împărați, șefi de stat ar fi înțeles" învățătura lui Isus care, spălând picioarele discipolilor săi, a arătat că "cel care comandă trebuie să slujească", "în loc să comande, să fie cruzi, să ucidă oameni", "câte războaie n-ar fi fost făcute!". Așa afirmă papa în scurta omilie rostită liber în cursul liturghiei In Coena Domini din Joia Sfântă pe care anul acesta a voit s-o celebreze în închisoarea romană "Regina Coeli", ocazie pentru a le aminti deținuților că Isus "nu știe să-și spele mâinile" și "riscă" din iubire pentru a ajunge la păcătoși și a-i ierta.

La sosirea sa la vechea închisoare romană din via della Lungara, la Trastevere, pe la ora 16.00, papa s-a oprit mai întâi timp de jumătate de oră cu deținuții bolnavi din infirmerie și apoi a prezidat liturghia care marchează începutul triduum-ului pascal în centrul rotondei închisorii.

"Isus spune «Eu v-am dat un exemplu pentru ca voi să faceți ceea ce v-am făcut eu vouă»: să spălați picioarele", a spus papa în omilia transmisă de Radio Vatican Italia.

"În acel timp picioarele erau spălate de sclavi, era o funcție de sclav. Nu era asfaltul, nu era macadamul, ci praful drumului și oamenii își murdăreau picioarele și la intrarea în casă erau sclavii care spălau picioarele. Era o muncă de sclavi. Era o slujire. Și Isus a voit să facă această slujire pentru a ne da un exemplu al modului în care noi trebuie să ne slujim unii pe alții. Odată, când erau pe drum, doi dintre discipoli care voiau să aibă carieră i-au cerut lui Isus să ocupe locuri importante, unul la dreapta și celălalt la stânga și Isus i-a privit cu iubire - mereu privea cu iubire - și a spus «Voi nu știți ce cereți». Conducătorii națiunilor, spune Isus, comandă, sunt slujiți... să ne gândim la epoca aceea a regilor, a împăraților atât de cruzi încât erau slujiți de sclavi... dar între voi nu trebuie să fie tot așa. Cine comandă trebuie să slujească. Șeful vostru trebuie să fie slujitorul vostru. Isus răstoarnă obiceiul istoric cultural din acea epocă dar și de astăzi: cel care comandă pentru a fi un bun șef, oriunde ar fi, trebuie să slujească. Eu mă gândesc de multe ori - nu la acest timp pentru că fiecare este încă viu și poate să-și schimbe viața - mă gândesc la istorie: dacă atâția regi, împărați, șefi de stat ar fi înțeles această învățătură a lui Isus și în loc să comande, să fie cruzi, să ucidă oameni ar fi făcut asta, câte războaie n-ar fi fost făcute: slujirea. Într-adevăr există oameni care nu facilitează această atitudine: oameni mândri, oameni odioși, oameni care probabil că doresc pentru noi răul, dar pe aceștia trebuie să-i slujim mai mult. Și există oameni care suferă, care sunt rebutați de societate, cel puțin pentru un anumit timp, și Isus merge acolo să le spună «tu ești important pentru mine». Isus vine să ne slujească și semnalul că ne slujește astăzi aici in Regina Coeli este că a voit să aleagă doisprezece dintre voi, ca doisprezece apostoli, pentru a spăla picioarele. Isus riscă asupra fiecăruia dintre noi. Să știți asta: Isus se numește Isus, nu se numește Ponțiu Pilat, nu știe să se spele pe mâini. Știe numai să riște. Priviți această imagine atât de frumoasă", a continuat papa indicând altarul pe care celebrează, operă din bronz a sculptorului Fiorenzo Bacci pe care a lăsat-o apoi în dar închisorii: "Isus înclinat printre spini riscând să se rănească pentru a lua oița rătăcită. Gândiți-vă la Isus, a riscat pentru a veni la mine, un păcătos, și să-mi spună că mă iubește. Aceasta este slujirea. Acesta este Isus. Nu ne abandonează niciodată, nu încetează niciodată să ne ierte. Ne iubește mult: priviți cum riscă. Și astfel cu aceste sentimente - a încheiat papa - să mergem înainte în această ceremonie care este simbolică: înainte de a ne da trupul său și sângele său, Isus riscă pentru fiecare dintre noi și riscă în slujire pentru că ne iubește mult".

În cursul ritului, papa a spălat picioarele la doisprezece deținuți. Pentru a-i alege "am urmat două criterii, cel teritorial și cel religios", a explicat părintele Vittorio Trani, franciscan conventual, care în septembrie va împlini 40 de ani de capelan de la Regina Coeli. "Aici sunt deținuți care provin din cele cinci continente și din peste șaizeci de națiuni. Pentru acest motiv vor fi patru europeni, patru africani (care provin din Maroc, Nigeria și Sierra Leone), trei asiatici (doi filipinezi și un moldovean) și un columbian. Apoi voiam să dăm exprimare diversităților religioase prezente în închisoare: cei doisprezece vor fi majoritatea catolici, și apoi un ortodox, doi musulmani și un budist". Pentru ei, a mai spus părintele Trani, este "o emoție foarte mare. A-l întâlni pe papa este posibilitatea de a fi în contact cu o figură extraordinară: responsabilul religiei catolice dar și un om extraordinar care nu uită pe nimeni". În momentul binecuvântării, papa s-a adresat deținuților invitând pe fiecare să se gândească în propria inimă "la persoanele asupra cărora noi vrem ca să vină această binecuvântare".

"Sfinte Părinte, ce cadou frumos ne-ați oferit!", a comentat la încheierea liturghiei directoarea închisorii, Silvana Sergi. "Bine ați venit la Regina Coeli, astăzi dumneavoastră cu vizita, este inutil să vă spunem, ați luminat cu adevărat acest penitenciar așa de vechi, ați luminat timpul și spațiul pedepsei. Adesea deținuții îl văd întunecat, plin de suferință, furie, supărare, și cu prezența dumneavoastră ați îndulcit toate acestea și eu sunt sigură că sufletele noastre, sunt toate în rugăciunea dumneavoastră. În aceste ziduri când începe pedeapsa se termină vina și încet-încet se apropie probabil de har. Harul cred că este acela de a reuși să spere, să spere într-un proiect de viață mai bună. Vizita dumneavoastră ne ajută mai ales pe noi lucrătorii, care cu munca noastră trebuie să inspirăm speranță, să indicăm un parcurs de viață diferit de cel care ne-a condus aici: dacă n-ar fi capabili să dăruim speranță munca noastră ar fi imposibil de desfășurat. Ne încredințăm dumneavoastră, rugăciunilor dumneavoastră, pentru ca această comunitate a noastră să continue cu spirit creștin pe calea speranței și să ne dea să ne bucurăm de slujirea noastră".

După directoare a luat cuvântul un deținut, Alessandro, care în numele tuturor deținuților a adresat un scurt salut papei: "Această întâlnire este pentru noi o întâlnire de familie și pentru aceasta ne adresăm cu tu așa cum fac copiii cu tatăl lor. Simțim că ne porți în inimă nu pentru a ne spune că am fost buni ci pentru a ne aminti că viața este un dar prețios și Dumnezeu ne-a iertat și ne invită s-o trăim bine. Astăzi vrem să răsune două mulțumiri. Prima mulțumire este pentru această vizită. O așteptam de atâta timp. O mulțumire pe care ți-o adresăm în mai multe limbi pentru că cea mai mare parte dintre deținuți sunt străini. A doua mulțumire este în numele tuturor deținuților din lume pentru atenția ta îndreptată spre cel care trăiește experiența închisorii. Nu putem uita jubileul milostivirii, vizitele pe care le-ai făcut la închisori, referințele continue la deținuți. În numele tuturor mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc. Vrem să adunăm îndemnul pe care l-ai adresat ieri credincioșilor în piața Sfântul Petru de a spăla ochii sufletului. Dumnezeu știe cât de mult este nevoie de o privire nouă în locuri ca acesta".

Papa a voit în acel moment să ia din nou microfonul, cu ceva în afara programului, pentru o ultimă intervenție pornind de la cele două saluturi, al directoarei închisorii și al deținutului. "O privire nouă, a reînnoi privirea", înainte de toate. "Asta face bine, pentru că la vârsta mea de exemplu vine cataracta și nu se vede bine realitatea. Anul viitor - a destăinuit Jorge Mario Bergoglio - trebuie să fac operația. Dar așa se întâmplă cu sufletul: munca vieții, oboseala, greșelile, dezamăgirile întunecă privirea sufletului. Și pentru aceasta ceea ce ai spus este adevărat: trebuie profitat de oportunități pentru a reînnoi privirea. Așa cum am spus ieri în piața Sfântul Petru, în multe sate când se aud clopotele învierii lui Isus mamele și bunicile îi duc pe copii ca să-și spele ochii pentru ca să aibă privirea deschisă pentru prezența lui Cristos înviat. Nu încetați niciodată să vă spălați ochii, să faceți acea operație zilnică de cataractă la suflet. Voi toți - a continuat papa - cunoașteți sticla de vin pe jumătate: dacă eu privesc jumătatea goală, viața pare urâtă, dacă privesc jumătatea plină văd că mai este de băut. Privirea care deschide la speranță. Nu se poate concepe o închisoare ca aceasta fără speranță", a continuat papa îndreptat spre directoarea închisorii. "Aici oaspeții sunt pentru a învăța sau a face să crească sămânța speranței. Nu există nicio pedeapsă justă fără ca să fie deschisă speranța: o pedeapsă care nu este deschisă la speranță - a spus sacadat papa - nu este creștină și nu este umană. Există dificultăți în viață, lucrurile urâte, tristețea, unul se gândește la ai săi, la mama, la tata, la soție, la soț, la copii, este urâtă tristețea aceea... dar nu trebuie să vă descurajați. Eu sunt aici dar pentru a mă reinsera, reînnoit sau reînnoită: aceasta este reinserarea. Întotdeauna orice pedeapsă trebuie să fie deschisă la speranță. Pentru aceasta nu este nici umană nici creștină pedeapsa cu moartea, orice pedeapsă trebuie să fie deschisă la reinserare, și pentru a da experiența trăită pentru binele celorlalte persoane". Francisc a încheiat mulțumind pentru cei care au lucrat la pregătirea vizitei ("Știu că ați lucrat mult, ați văruit și pereții, vă mulțumesc, pentru mine este un semnal de bunăvoință și primire"), înainte de a reafirma: "Vă sunt aproape, mă rog pentru voi, rugați-vă pentru mine și nu uitați apa care dă privirea nouă, speranța".

Înainte de a se întoarce în Vatican, Francisc a întâlnit câțiva deținuți din secțiunea a VIII-a a închisorii.

Francisc este al patrulea papă care vizitează închisoarea din via della Lungara, după Ioan al XXIII-lea în 1958, Paul al VI-lea în 1964, Ioan Paul al II-lea în 2000. În anii trecuți, papa a celebrat liturghia In Coena Domini la închisoarea pentru minori din Casal del Marmo (2013), la fundația Don Gnocchi (2014), în închisoarea Rebibbia (2015), la C.A.R.A. de la Castel Novo di Porto (2016) și, anul trecut, la închisoarea din Palliano.

Vizita papei, din motive de privacy, n-a fost transmisă video. "Este o vizită privată, și gata", a explicat părintele Trani. "Nu vor fi monseniori, miniștri, nimeni. Papa întâlnește pe cel care este deținut și pe cel care lucrează cu deținuții".

(După Vatican Insider, 29 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat