Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liturghie cu prohod pentru odihna sufletului părintelui Iosif Comorașu

Luni, 26 martie 2018, în jurul orei 12.30, trupul neînsuflețit al părintelui Iosif Comorașu a fost depus în biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bacău, unde a slujit ca paroh din septembrie 2009 până anul acesta, când s-a întors în casa Tatălui său ceresc.

În seara acestei zile, la ora 18.00, s-a celebrat o Liturghie cu prohod pentru odihna sufletului părintelui, la care au participat un număr mare de credincioși alături de familia îndurerată. Slujba a fost celebrată de părintele decan Isidor Dâscă, împreună cu alți 14 preoți. Lectura și psalmul au fost proclamate de două dintre cumnatele părintelui Iosif. Predica a fost ținută de părintele vicar Laurențiu Luca, care activează în această parohie din anul 2013. A început cuvântul de învățătură pornind de la textul evanghelic care prezenta momentul vizitei lui Isus în casa lui Lazar și a surorilor lui, Maria și Marta. Evenimentul important al acestei vizite îl reprezintă spălarea picioarelor lui Isus de către Maria cu nard, apoi ștergându-le cu părul ei. Prin acest gest Maria își arată recunoștința față de Învățătorul nostru, astfel ea "risipind" în doar câteva minute acest ulei prețios al cărui preț în aceste timpuri ar fi echivalentul salariului unui om obișnuit pe un an de zile. Pornind de la aceste afirmații, părintele a subliniat trei idei.

Prima din ele puncta importanța dăruirii, a carității: "Nu am voie să pun limite carității sau recunoștinței semenului meu", a spus părintele, "fiecare dă în funcție de inima sa". Nu putem interzice unui om să își arate bunătatea sau mulțumirea față de cineva, pentru că aceasta îl face pe el fericit și îl împlinește spiritual, noi fiind datori a accepta caritatea celuilalt și a-l ajuta să o fructifice.

Cea de-a doua idee contura intensitatea cu care trebuie înțeles termenul de prietenie. Părintele a spus că "avem nevoie de prieteni, și ei au nevoie de noi", iar în această relație fiecare trebuie să oferă câte ceva, acel ceva care e cel mai bun din noi și specific nouă, căci nu căutăm în prietenul nostru pe cineva identic cu noi, ci pe cineva care să ne completeze.

Ultima idee subliniată de părintele predicator a fost referitoare la părintele Iosif. Acesta din urmă a fost descris prin cei trei de "u": umanitate, unicitate și (ne)uitare. Părintele Laurențiu a spus despre părintele Comorașu că a fost uman, această caracteristică arătând-o zilnic, fiind dispus mereu să-i ajute pe cei de lângă el, să îi asculte și să îi sfătuiască în nevoi. El a făcut acest lucru chiar dacă poate Sfinția Sa nu avea timp suficient pentru asta, sau nu se simțea bine, dar încerca să îndeplinească ceea ce preoția sa cerea, și anume să îi sprijine pe cei de lângă el, fără ca să se plângă de aceasta. Umanitatea sa se mai observa și în momentele simple când doar stăteau împreună și se uitau la televizor, iar părintele Iosif se emoționa atunci când vedea vreo știre mai tristă, ochii strălucindu-i din cauza lacrimilor care voiau să cadă, a destăinuit părintele vicar. "Părintele paroh a fost unic", a mai spus părintele vicar. El a fost unic prin glumele sale, modul de a vorbi, de a se comporta. Predicatorul a mărturisit că momentele în care se vedea cel mai bine această trăsătură era atunci când mergea la cumpărături cu părintele Iosif pentru că acesta avea un stil unic. Și nu în ultimul rând (ne)uitarea: să nu uităm să ne rugăm pentru el. Chiar dacă părintele a primit sfânta Împărtășanie, sfântul Maslu, i s-a oferit dezlegarea și indulgența plenară, el are nevoie de rugăciunile noastre, de faptele noastre de caritate, a completat predicatorul.

Acesta a încheiat așa cum o face de obicei în astfel de momente: "Dacă el v-a greșit cu ceva, vă rog să îl iertați, ba mai mult, rugați-vă lui Dumnezeu să fie îngăduitor cu el la judecată, să-i ierte păcatele și să-l conducă în patria fericiților din ceruri".

Cuvintele înălțătoare de la predică au ajuns în sufletul credincioșilor, mai ales mărturiile despre părintele Comorașu. Acestea au atins inimile familiei, alinând un pic suferința.

La sfârșitul sfintei Liturghii, cât și la începutul acesteia, părintele decan a transmis gândurile sale bune, de susținere față de familie.

După prohod, familia împreună cu o parte din credincioși au rămas în biserică uniți în rugăciune pentru sufletul părintelui Iosif Comorașu.

Odihna cea veșnică dă-o lui, Doamne,
și lumina cea fără de sfârșit să îi strălucească lui!

Silvia Comorașu


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat