Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fake news despre moartea papei (emerit)

De Andrea Tornielli

Că pentru papa emerit forțele fizice slăbesc lent și că Benedict al XVI-lea se simte "în pelerinaj spre casă", este o realitate de fapt. El însuși a afirmat asta în urmă cu puține săptămâni. Și chiar este clar că unul care are peste nouăzeci de ani se pregătește zi de zi pentru plecare. Este mai puțin clar ca fake news despre moarte să fie publicată online, așa cum s-a întâmplat ieri seară, 27 martie 2018, când publicația online "Quotidiano del Lazio" a difuzat-o, după aceea retrăgând-o și cerând scuze: s-au încrezut - au explicat ei - într-o "sursă pe care o consideram credibilă", dar care în mod evident nu era credibilă.

Dacă de data aceasta frenezia de a fi primii care publică a fost o glumă proastă (putem fi siguri că știrea despre moartea unui papă, chiar dacă este emerit, nu este ținută ascunsă, ci este divulgată imediat), cititorii trebuie să știe că în ultimii doi ani aceste alarme cu privire la sănătatea lui Ratzinger s-au înmulțit și de acum în ritm aproape lunar vaticaniștii sunt interpelați de redacțiile lor pentru a verifica presupuse "răsuflări" alarmiste, care, în cea mai mare parte a cazurilor, circulă printre angajați, dar fără a deveni vreodată publice.

Este climatul pe care vaticaniștii l-au respirat și l-au trăit timp de peste zece ani în lunga fază finală a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Papa Wojtyła, printre multele sale recorduri se poate mândri cu două la care cu siguranță ar fi renunțat cu plăcere: este primul pontif contemporan a cărui moarte falsă a fost anunțată în bazilica "Sfântul Petru" în timpul unei Liturghii.

S-a întâmplat în anii Nouăzeci, în timp ce Ioan Paul al II-lea se afla la Castel Gandolfo: un prelat bătrân care locuia în Vatican alături de un cardinal prieten al papei, aflând că acesta din urmă a plecat în grabă spre aceea care pe atunci era reședința pontificală de vară, a dedus că Wojtyła a trecut la o viață mai bună. Și la sfârșitul Liturghiei celebrate la ora 7.00 dimineața în "Sfântul Petru", le-a cerut credincioșilor puțini și somnoroși să se roage pentru pontiful tocmai decedat. După aceea, și-a dat seama că Poarta de Bronz a fost deschisă normal și nu existau semne de doliu. Când l-a întâlnit pentru prima dată după incident, papa Wojtyła glumind l-a întrebat: "Monseniore, ce mai faceți?". S-a întâmplat și mai rău în 1996. Din cauza unui scurtcircuit mediatic, o televiziune latinoamericană, crezând că papa polonez a murit, a început să transmită lungi reportaje și filmări comemorative despre pontificatul său.

Însă rămâne și astăzi nedepășită ca importanță incidentul petrecut în dimineața zilei de 8 octombrie 1958, când o importantă agenție de presă italiană a difuzat știrea despre moartea agonizantului Pius al XII-lea, provocând publicarea a patru ziare importante în ediție specială. Nu era adevărat, chiar dacă papa avea să moară noaptea următoare și faptul a provocat protestul Sfântului Scaun față de Italia. La originea echivocului, un semnal pe care medicul principal - care se pusese de acord în acest sens cu unii vaticaniști - l-a promis să-l dea, mutând perdeaua de la o anumită fereastră a palatului apostolic de la Castel Gandolfo când va veni sfârșitul papei Pacelli. S-a întâmplat ca o soră, desigur fără să știe toate acestea, a mișcat chiar acea perdea, activând astfel semnalul. Restul l-a făcut, și în acel caz, frenezia de a fi primii.

(După Vatican Insider, 28 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat