Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Argentina, 2 milioane în piață împotriva avortului: "Toată viața are valoare"

De Alver Metalli

Un marș cu o mulțime de oameni așa cum nu se vedeau de mult timp într-o țară obișnuită cu marile marșuri a adus zeci de mii de argentinieni în stradă pentru a manifesta "pentru viață" și, deci, "împotriva propunerii de a liberaliza avortul" care imediat după Paște va intra în discuție în parlamentul național.

Probabil organizatorii înșiși nu se așteptau la atâta lume, și pentru că mijloacele de comunicare au dat foarte puțin ecou pregătirilor, de altfel destul de improvizate, care au avut ca vehicul rețelele sociale. În schimb însorita duminică porte?a - așa sunt numiți cetățenii din Buenos Aires - un râu neîntrerupt de participanți a intrat imediat după amiază spre una dintre străzile jugulare ale capitalei, calle Sarmiento, pentru a se revărsa apoi de-a lungul celebrei Avenida del Libertador, arteră care străbate Buenos Aires de la nord la sud.

Familii cu copii, prevalent, tineri, mulți, dar și cetățeni de condiție mai umilă. Niciun slogan de natură politică, nicio pancartă care să ducă la partide, mișcări sau organizații de vreo culoare. Steaguri argentiniene, multe, scrieri în favoarea vieții, a dezvoltării sale depline în orice moment; nicio încriminare a mamelor care avortează, victime ale înseși deciziei lor și adesea abandonate de structurile publice, "viața amândurora" trebuie să fie ocrotită era scris pe multe pancarte. "Ni una menos", niciuna mai puțin se putea citi pe multe altele, cu aluzie la campaniile împotriva uciderii femeilor care și în Argentina are cifre ridicate.

Scena văzută la Buenos Aires s-a replicat în sute de orașe din marea provincie argentiniană, între care marile orașe precum Cordoba, Mendoza, Rosario, Bahia Blanca, Resistencia, Concordia, Paran?, Mar del Plata, Rio Grande și Ushuaia, punctul cel mai extrem al continentului spre Antartica.

Cuvintele scrise de papa Francisc în scrisoarea adresată argentinienilor din 16 martie au fost primite ca un sprijin substanțial și acel "vă cer vouă tuturor să fiți canale de bine și de frumusețe, pentru ca să puteți da contribuția voastră în apărarea vieții și a dreptății..." ca o încurajare la neresemnare. Episcopii argentinieni care au aderat la manifestație consideră clar că bătălia nu este complet pierdută așa cum s-a întâmplat în Europa în anii '90, când proiectele de nepenalizare și liberalizare prezentate în parlamentele naționale n-au făcut altceva decât să ia act de o conștiință colectivă schimbată și o viziune pro-viață minoritară și în privința aspectului legislativ. Așadar, Biserica argentiniană consideră că parlamentul și legislatorii care urmează să discute diferite proiecte de lege în mod variat permisive pot încă să fie condiționați de piață și de o opinie manifestată deschis care cenzurează aceste politici. Dacă în forțele de opoziție de matrice peronistă liberalizarea este mai mult dezaprobată - este diferită tema nepenalizării avortului ca delict despre care există un consens substanțial - în cele de guvern care l-au dus pe Macri la președinție dezacordul există și este reprezentat de figuri de prim plan care înainte, în timpul și după manifestația de duminică au reafirmat că sunt contrare avortului "cu titlu personal". De această opinie este însuși președintele Macri, dar și guvernatoarea puternică și populară a celei mai populate provincii argentiniene, cea de Buenos Aires cu cele 17 milioane de rezidenți, Maria Eugenia Vidal, precum și șeful Consiliului de Miniștri al guvernului Marcos Pe?a, ministrul siguranței Patricia Bullrich, sau Elisa Carrio, o aliată cheie a coaliției care i-a scos pe soții Kirchner din Casa Rosada.

O luare de poziție importantă, precedentă marșului, dar care a influențat în mod vizibil, a venit chiar din acele sectoare populare mai umile pe care liberalizarea avortului își propune să le emancipeze din nesiguranța practicilor clandestine. Cei 22 de preoți care lucrează în villas miseria din Buenos Aires au aprobat și difuzat un document care s-a impus în opinia publică mai mult decât apelurile pro-vita. În text ei afirmă că tema avortului nu era prezentă în platforma electorală a guvernului președintelui Mauricio Macri și că "unele propuneri care provin din alte sectoare sociale - considerăm că aceasta [a avortului] este una dintre ele - îi iau pe săraci ca justificare pentru temele lor" cu propunerea de a arăta clar că aceea enunțată de planul de liberalizare nu este o exigență simțită în mediile lor: "Se vorbește despre rata de mortalitate a femeilor datorită avortului din cartierele mai sărace" afirmă ei în document, dar "primul lucru care trebuie făcut în cartierele noastre este combaterea sărăciei cu determinare și în aceasta statul are instrumentele cele mai bune. Cu aproape 30% dintre săraci - în spatele cărora sunt fețe și istorii - există discuții care ar trebui să fie prioritare" declară ei făcând aluzie la faptul că aceea despre avort nu este una dintre ele.

(După Vatican Insider, 27 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat