Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Monseniorul Pizzaballa: Zeci de mii de credincioși și pelerini la Ierusalim pentru Paște

"Zeci de mii de credincioși" au celebrat la 25 martie 2018 Duminica Floriilor, "nu numai pelerini, ci și mulți locali care provin din diferitele teritorii care compun dieceza". Acesta este probabil "singurul moment în care creștinii se întâlnesc" și a fost ocazie de "sărbătoare, inaugurând cu o participare masivă" riturile și celebrările din Săptămâna Sfântă. Este ceea ce afirmă la AsiaNews Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al Patriarhiei de Ierusalim a latinilor, care confirmă un climat de "puternică participare și datorită apropierii festivităților ortodoxe, care cad cu numai o săptămână mai târziu față de cele catolice".

Ceea ce mărește climatul de împărtășire și de sărbătoare "care se simte în toate comunitățile parohiale", continuă prelatul, este și "numărul de pelerini care este în continuă creștere față de trecut", când se înregistrase o scădere îngrijorătoare. Nu numai pentru a mărturisi apropierea de inima creștinismului, ci pentru a alimenta și una dintre principalele forme de întreținere a comunității locale care 30% trăiește chiar din pelerinaje.

"Deja în 2017 - confirmă Monseniorul Pizzaballa - s-a înregistrat o creștere dublă a prezențelor față de anul precedent. Pentru aceste prime luni din 2018 datele referitoare la pelerini sunt și mai mari. Așadar, sub acest punct de vedere, se poate afirma că situația s-a îmbunătățit mult și acesta este elementul de alinare" după o perioadă întunecată.

Printre motivele care au dus la creșterea prezențelor, continuă prelatul, este pe de o parte "liberalizarea cerurilor din partea Israelului, care a permis multor companii low-cost să vină din toată lumea, dar în mod special din Asia. Și apoi de mult timp cronicile nu mai vorbesc despre Țara Sfântă și asta a contribuit la diluarea climatului de frică din jurul pelerinajelor".

La 24 iunie 2016, fostul custode al Țării Sfinte a fost numit administrator apostolic al patriarhiei de Ierusalim a latinilor, cu sediu vacant, ca urmare de demisiei datorită ajungerii la limita de vârstă a patriarhului Fouad Twal. Arhiepiscopul în vârstă de 52 de ani (va împlini 53 de ani la 21 aprilie) a primit consacrarea episcopală la 10 septembrie 2016 în catedrala din Bergamo (Italia), dieceză de proveniență.

Prelatul lucrează în Țara Sfântă din 1999 și, în mai 2004, este ales custode. La 22 martie 2010 numirea pentru un al doilea mandat. În 2013 a fost cerut pentru alți trei ani. Funcția sa s-a încheiat în aprilie 2016. Fin cunoscător al culturii ebraice, el a și predat ebraică biblică la Facultatea franciscană de științe biblice și arheologice din Ierusalim și întreține multe raporturi cu personalități ebraice israeliene de prim plan.

Anul acesta "nu există situații deosebite care trezesc preocupare", continuă monseniorul Pizzaballa și "auspiciul este de a putea trăi sărbătorile într-un climat mai senin și participat". Problemele politice și sociale rămân, chestiunea israeliano-palestiniană "este mereu actuală" și ciocnirea cu conducătorii din Israel despre taxe care a dus la închiderea Sfântului Mormânt este numai "suspendată". Totuși, deocamdată obiectivul este "de a celebra cât mai bine riturile Paștelui".

Dorința cea mai mare a creștinilor (puțin peste 1% în Țara Sfântă, o prezență aflată în pericol din cauza emigrației masive care a implicat întreaga regiune medio-orientală) "este ca să se termine această situație de conflict și de așteptare". Rugăciunile și invocațiile sunt orientate spre cererea "de a putea vizita mai senin, precum și împreună cu ceilalți cetățeni care compun țara. În acest sens este pozitivă participarea, și pentru acest an, a unui anumit număr de credincioși care provin din Fâșia Gaza" și care trebuie să primească permisiunea de la autoritățile din Israel pentru a merge la Ierusalim. "Prezența creștină rămâne în pericol - afirmă administratorul apostolic - și este necesar de continuat să se lucreze pentru a asigura un viitor fie favorizând inițiative sociale și economice, fie potențând formarea și educația, susținând școlile creștine ca punct privilegiat de întâlnire și confruntare".

"Cu ocazia Paștelui - încheie monseniorul Pizzaballa - reînnoiesc invitația adresată creștinilor din toată lumea, dar mai ales din Occident, să vină în Țara Sfântă și să trăiască experiența unei umanități reconciliate de moartea și învierea lui Cristos. Aici nu există nimic din experiența umană care să nu poată fi atins de iubirea sa. Și pentru aceasta este necesar să continuăm să ne rugăm și să lucrăm pentru pace, chiar dacă nu vor exista rezultate în perioada scurtă din cauza unei politici absente". (DS)

(După AsiaNews, 26 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat