Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Limburg an der Lahn: Sfințirea ca diacon a seminaristului Eronim Vârgă

Sâmbătă, 17 martie 2018, în Domul "Sankt Georgen", din Limburg, a fost sfințit ca diacon seminaristul Eronim Vârgă.

Eronim Vârgă, fiul lui Aurel și al Cecilie Vârgă (al 10-lea copil din 11), este originar din comuna Săbăoani, județul Neamț, și s-a născut în anul 1990. Drumul său de formare către preoție l-a început după terminarea celor 8 clase la școala din satul natal. A intrat în Seminarul Liceal Franciscan din Roman în anul 2006. După absolvirea bacalaureatului în 2010 s-a înscris și a fost admis la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, unde a studiat filozofie și teologie timp de 2 ani. În 2012 superiorii seminarului au decis ca el împreună cu colegul său, Leon Pișta, să-și continue drumul de formare în Germania, în Dieceza de Limburg. Aici a urmat timp de 8 luni de zile cursuri intensive de limba germană. Pe urmă și-a continuat studiile teologice la Facultatea de Teologie Romano-Catolică "Sfântul Gheorghe" din Frankfurt am Main, și, timp de un an de zile, a studiat și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Innsbruck, Austria. În toamna anului 2017 și-a încheiat studiul teologic terminând cu titlul de "Magister Theologiae". După terminarea studiului a urmat cursuri adiționale timp de 6 luni în seminarul diecezan din orașul Hamburg.

Seminaristul Eronim Vârgă a fost sfințit alături de încă patru colegi de origine germană, dintre care doi fiind sfințiți ca diaconi permanenți. Sfânta Liturghie a avut loc la ora 10.00 și a fost prezidată de către Excelența Sa dr. Georg Bätzing, episcop de Limburg. În cadrul omiliei, episcopul a amintit de frumusețea slujirii, dar și de responsabilitatea diaconului de a fi un model pentru toți oamenii, mai ales în cuvânt, în purtare, în iubire și în credință așa cum apostolul Paul îi amintea discipolului său Timotei (1Tim 4,12).

După-amiază, la ora 17.00, părintele diacon a celebrat o oră de adorație în capela Seminarului din Limburg, alături de familie, persoane dragi și diferiți preoți care i-au fost alături la acest eveniment important din viața lui.

Slujirea ca diacon o va exercita, sub îndrumarea părintelui paroh Andreas Fuchs, în cadrul Parohiei "St. Johannes Nepomuck", din Hadamar, pentru o perioadă de un an de zile, unde duminică, 18 martie 2018, la Liturghia de la ora 10:45, părintele diacon a fost prezentat credincioșilor și a ținut cuvântul de învățătură. În cadrul omiliei părintele diacon Eronim Vârgă a ținut să mulțumească în mod deosebit părinților, fraților și tuturor celor care i-au fost aproape pentru tot sprijinul lor, pentru exemplul lor de credință și pentru că l-au călăuzit spre Isus Cristos.

Într-un articol postat, cu câteva zile înainte de sfințire, de site-ul oficial al Diecezei de Limburg, Eronim mărturisea aceste cuvinte:

"Pentru mine vocația înseamnă a asculta de vocea lui Dumnezeu și a recunoaște ceea ce el vrea de la mine. Îmi doresc ca prin slujirea mea ca diacon să fiu un martor a lui Dumnezeu și să-i ajut pe ceilalți oameni în așa fel încât să mergem împreună pe drumul credinței atingând țelul nostru ultim, pe Dumnezeu".

Dumnezeu să-l binecuvânteze cu harurile sale ca să-și îndeplinească cât mai bine îndemnul ales pentru primirea slujirii diaconale: "Mergi și fă și tu la fel" (Lc 10,37)!

Leon Pișta

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: Limburg an der Lahn: Sfințirea ca diacon a seminaristului Eronim Vârgă


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat