Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Deschiderea Adunării Plenare a reuniunii pre-sinodale ca pregătire pentru a XV-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor (19-24 martie 2018)

În dimineața de 19 martie 2018, la Colegiul Pontifical Internațional Maria Mater Ecclesiae, s-a deschis, în prezența Sfântului Părinte Francisc, Adunarea Plenară a reuniunii pre-sinodale ca pregătire pentru a XV-lea Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, ale cărei lucrări se vor termina sâmbătă, 24 martie.

După salutul cardinalului Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, papa a ținut discursul său. După aceea au continua mărturiile a cinci tineri. Ulterior, la ora 11.20, papa a început un dialog cu tinerii. Publicăm în continuare rugăciunea și discursul ținut în cursul Adunării, precum și salutul cardinalului Lorenzo Baldisseri.

Cuvintele papei înainte de rugăciune

Acum, fiecare în propria credință, în propria îndoială, în ceea ce are în suflet, să se gândească la Dumnezeu, să se gândească la nevoia de Dumnezeu, să se gândească la îndoiala pe care o are (dacă Dumnezeu există...), să se gândească la propria conștiință și să ceară binecuvântarea și bunătatea asupra noastră a tuturor. Amin.

Discursul Sfântului Părinte

Dragi tineri, bună ziua!

Îi salut pe toți cei 15.340! Sperăm că mâine sunt mai mulți în acest colocviu al nostru pentru a face să iasă ceea ce avem în inimă fiecare dintre voi și dintre noi. A vorbi cu curaj. Fără rușine, nu. Aici rușinea se lasă după ușă. Se vorbește cu curaj: ceea ce simt, spun și dacă se simte cineva ofensat, cer iertare și merg înainte. Voi știți să vorbiți așa. Dar trebuie ascultat cu umilință. Dacă vorbește ceea ce nu-mi place, trebuie să-l ascult mai mult, pentru că fiecare are dreptul să fie ascultat, așa cum fiecare are dreptul de a vorbi.

Mulțumesc pentru că ați acceptat să veniți aici. Unii dintre voi au trebuit să facă o călătorie lungă. În schimb, alții în loc să meargă la culcare - pentru că la ei este ora de a merge la culcare - sunt conectați cu voi. Vor petrece noaptea ascultând. Veniți din atâtea părți ale lumii și purtați cu voi o mare varietate de popoare, culturi și chiar religii: nu sunteți toți catolici și creștini, nici nu sunteți toți credincioși, dar cu siguranță toți sunteți însuflețiți de dorința de a da ceea ce este mai bun în voi. Și eu nu am îndoieli cu privire la asta. Îi salut și pe cei care se vor conecta și care deja au făcut asta: mulțumesc pentru contribuția voastră!

Vreau să mulțumesc în mod special Secretariatului Sinodului, cardinalului secretar, arhiepiscopului secretar și tuturor, tuturor celor care lucrează în Secretariatului Sinodului. Au lucrat cu putere pentru asta și au avut o capacitate de a inventa lucruri și creativități foarte mari. Multe mulțumiri, cardinal Baldisseri, și tuturor colaboratorilor dumneavoastră.

Sunteți invitați pentru că aportul vostru este indispensabil. Avem nevoie de voi pentru a pregăti Sinodul care în octombrie îi va reuni pe episcopi pe tema Tinerii, credința și discernământul vocațional. În atâtea momente ale istoriei Bisericii, precum și în numeroase episoade biblice, Dumnezeu a voit să vorbească prin intermediul celor mai tineri: mă gândesc, de exemplu, la Samuel, la David și la Daniel. Mie îmi place mult istoria lui Samuel, când aude glasul lui Dumnezeu. Biblia spune: "În acel timp, nu era obiceiul de a auzi glasul lui Dumnezeu. Era un popor dezorientat". A fost un tânăr care a deschis acea poartă. În momentele dificile, Domnul face să meargă înainte istoria cu tinerii. Spun adevărul, nu le este rușine. Nu spun că sunt "nerușinați", ci că nu le este rușine și spun adevărul. Și David, tânăr fiind, începe cu acel curaj. Și cu păcatele sale. Pentru că este interesant, toți aceștia nu s-au născut sfinți, nu s-au născut drepți, modele ale celorlalți. Toți sunt bărbați și femei păcătoși și păcătoase, dar care au simțit dorința de a face ceva bun, Dumnezeu i-a determinat și au mers înainte. Și acest lucru este foarte frumos. Noi putem să ne gândim: "Aceste lucruri sunt pentru persoane drepte, pentru preoți și pentru surori". Nu, este pentru toți. Și voi tinerilor, mai mult, pentru că aveți atâta forță pentru a spune lucrurile, pentru a simți lucrurile, pentru a râde, chiar pentru a plânge. Noi, adulții, de atâtea ori, de atâtea ori, am uitat capacitatea de a plânge, ne-am obișnuit: "Lumea este așa... să se descurce". Și mergem înainte. Pentru aceasta vă îndemn, vă rog: fiți curajoși în aceste zile, spuneți tot ceea ce vă vine; și dacă greșești, un altul te va corecta. Dar înainte, cu curaj!

1. Prea des se vorbește despre tineri fără a ne lăsa interpelați de ei. Când cineva vrea să facă o campanie sau ceva, of, laudă tinerilor!, nu e așa?, dar el nu permite ca tinerii să-i interpeleze. A lăuda este un mod de a-i mulțumi pe oameni. Însă oamenii nu sunt nesăbuiți sau nărozi. Nu, nu sunt așa. Oamenii înțeleg. Numai nărozii nu înțeleg. În spaniolă este un moto foarte frumos care spune: "Laudă-l pe nărod și-l vei vedea lucrând". A-l bate pe umăr cu mâna și el va fi mulțumit, pentru că este nărod, nu-și dă seama. Dar voi nu sunteți nărozi! Chiar și cele mai bune analize despre lumea tineretului, deși sunt utile - sunt utile -, nu înlocuiesc necesitatea întâlnirii față în față. Vorbesc despre tineretul de astăzi. Căutați din curiozitate în câte articole, în câte conferințe se vorbește despre tineretul de astăzi. Aș vrea să vă spun un lucru: tineretul nu există! Există tinerii, istorii, chipuri, priviri, iluzii. Există tinerii. A vorbi despre tineret este ușor. Se fac abstracții, procente... Nu. Fața ta, inima ta, ce spune? A-i provoca să vorbească, a-i auzi pe tineri. Uneori, desigur, voi nu sunteți, tinerii nu sunt premiul Nobel pentru prudență. Nu. Uneori vorbesc "cu palma". Viața este așa, dar trebuie ascultați.

Cineva crede că ar fi mai ușor să-i țină "la distanță de siguranță", așa încât să nu fie provocați de voi. Dar nu este suficient vreun mesaj sau a împărtăși fotografii simpatice. Tinerii trebuie luați în serios! Mi se pare că suntem înconjurați de o cultură care, dacă pe de o parte idolatrizează tinerețea încercând să n-o treacă, pe de altă parte exclude atâția tineri să fie protagoniști. Este filozofia machiajului. Persoanele cresc și încearcă să se machieze pentru a părea mai tinere, însă pe tineri nu-i lasă să crească. Acest lucru este foarte obișnuit. De ce? Pentru că nu se lasă ca să fie interpelați. Este important. Adesea sunteți marginalizați din viața publică obișnuită și ajungeți să cerșiți ocupații care nu vă garantează ziua de mâine. Nu știu dacă asta se întâmplă în toate țările voastre, dar în atâtea... Dacă nu greșesc, nivelul de șomaj aici în Italia în rândul tinerilor de la 25 de ani în sus este pe la 35%. Într-o altă țară din Europa, vecină cu Italia, 47%. Într-o altă țară din Europa aproape de Italia, peste 50%. Ce face un tânăr care nu găsește loc de muncă? Se îmbolnăvește - depresia - cade în dependențe, se sinucide - ne dă de gândit: toate statisticile de sinucidere în rândul tinerilor sunt falsificate, toate - devine rebel - dar este un mod de a se sinucide - sau ia avionul și merge într-un oraș pe care nu vreau să-l numesc și se înrolează în ISIS sau într-una dintre aceste mișcări de gherilă. Eventual are un sens de trăit și va avea un salariu lunar. Și acesta este un păcat social! Societatea este responsabilă de acest lucru. Dar eu aș vrea că voi să fiți cei care să spuneți motivele, cauzele, și să nu spuneți: "Nici eu nu știu bine motivul?". Cum trăiți voi această dramă? Ne-ar ajuta mult. Prea adesea sunteți lăsați singuri. Însă adevărul este și faptul că voi sunteți constructori de culturi, cu stilul vostru și originalitatea voastră. Este o îndepărtare relativă, pentru că voi sunteți capabili să construiți o cultură care poate că nu se vede, dar merge înainte. Acesta este un spațiu pe care noi îl vrem pentru a simți cultura voastră, aceea pe care voi o construiți.

În Biserică - sunt convins - dar nu trebuie să fie așa: a închide ușa, a nu auzi. Evanghelia ne spune asta: mesajul său de proximitate ne invită să ne întâlnim și să ne confruntăm, să ne primim și să ne iubim serios, să mergem împreună și să împărtășim fără frică. Și această Reuniune pre-sinodală vrea să fie semn a ceva mare: voința Bisericii de a-i asculta pe toți tinerii, fără excepție. Și asta nu pentru a face politică. Nu printr-un artificial "tânăr-filia", nu, ci pentru că avem nevoie de a înțelege mai bine ceea ce Dumnezeu și istoria ne cer. Dacă lipsiți voi, ne lipsește parte din accesul la Dumnezeu.

2. Apropiatul Sinod își propune îndeosebi să dezvolte condițiile pentru ca tinerii să fie însoțiți cu pasiune și competență în discernământul vocațional, adică în "recunoașterea și primirea chemării la iubire și la viața în plinătate" (Document pregătitor, Introducere). Noi toți avem această chemare. Voi, în faza inițială, sunteți tineri. Aceasta este certitudinea de fond: Dumnezeu îl iubește pe fiecare și fiecăruia îi adresează personal o chemare. Este un dar care, atunci când este descoperit, umple de bucurie (cf. Mt 13,44-46). Fiți siguri de asta: Dumnezeu are încredere în voi, vă iubește și vă cheamă. Și din partea sa nu va renunța niciodată, pentru că este fidel și crede cu adevărat în voi. Dumnezeu este fidel. Pentru cei care cred spun: "Dumnezeu este fidel". Vă adresez întrebarea pe care într-o zi a adresat-o primilor discipoli: "Ce căutați?" (In 1,38). Și eu, în acest moment, vă adresez întrebarea, fiecăruia dintre voi: "Ce cauți? Tu, ce cauți în viața ta?". Spune-o, ne va face bine să ascultăm. Spune-o! De asta avem nevoie: să simțim drumul vostru în viață. Ce cauți? Vă invită să împărtășiți căutarea vieții cu El, să mergeți împreună. Și noi, dorim să facem același lucru, pentru că nu putem decât să împărtășim cu entuziasm căutarea bucuriei adevărate a fiecăruia; și nu putem să ținem numai pentru noi pe Cel care ne-a schimbat viața: pe Isus. Cei de vârsta voastră și prietenii voștri, chiar fără să știe asta, așteaptă și ei o chemare de mântuire.

3. Sinodul apropiat va fi și un apel adresat Bisericii, pentru ca să redescopere un dinamism tineresc reînnoit. Am putut să citesc câteva e-mail din chestionarul pus în rețea de Secretariatul Sinodului și m-a uimit apelul lansat de diferiți tineri, care cer adulților să fie aproape de ei și să-i ajute în alegerile importante. O tânără a observat că tinerilor le lipsesc puncte de referință și că nimeni nu-i stimulează să activeze resursele pe care le au. După aceea, alături de aspectele pozitive din lumea tineretului, a subliniat pericolele, între care alcoolul, drogurile, o sexualitate trăită în manieră consumistă. Sunt dependențe, nu-i așa? Și a concluzionat aproape cu un strigăt: "Ajutați lumea noastră tânără care merge tot mai prost". Nu știu dacă lumea tinerilor merge tot mai prost, nu știu. Dar simt că strigătul acestei tinere este sincer și cere atenție. Vă revine vouă să-i răspundeți acestei tinere, să vorbiți cu această tânără. Este una dintre voi și trebuie văzută această "pălmuță" pe care ne-o dă, unde ne duce. Și în Biserică trebuie să învățăm noi modalități de prezență și de apropiere. Este foarte important. Îmi vine în minte când Moise a vrut să spună poporului lui Dumnezeu care este miezul iubirii lui Dumnezeu. Și spune: "Gândiți-vă: ce popor a avut un Dumnezeu așa de apropiat?". Iubirea este apropiere. Și ei, tinerii de astăzi cer apropiere Bisericii. Voi creștinilor, voi care credeți în apropierea lui Cristos, voi catolicilor, fiți apropiați, nu îndepărtați. Și voi știți bine că există atâtea, atâtea modalități de îndepărtare, atâtea. Educați-i pe toți, cu mănuși albe, dar stați departe pentru a nu ne murdări mâinile. Astăzi, tinerii ne cer apropiere: de catolici, de creștini, de cei care cred și de cei care nu cred. De toți. Și în această privință, un tânăr a povestit cu entuziasm participarea sa la câteva întâlniri cu aceste cuvinte. Așa spune: "Lucrul cel mai important a fost prezența de călugări în mijlocul nostru al tinerilor ca prieteni care ne ascultă, ne cunosc și ne sfătuiesc". Bărbați și femei consacrați care sunt apropiați. Ascultă, cunosc și celui care cere sfat sfătuiesc. Eu cunosc pe unii dintre voi care fac asta.

Îmi vine în minte splendidul Mesaj către tineri al Conciliului al II-lea din Vatican. Este și astăzi un stimulent de a lupta împotriva oricărui egoism și de a construi cu curaj o lume mai bună. Este o invitație de a căuta noi drumuri și de a le parcurge cu îndrăzneală și încredere, ținând privirea îndreptată spre Isus și deschizându-se spre Duhul Sfânt, pentru a reîntineri însăși fața Bisericii. Pentru că în Isus și în Duhul Sfânt găsește Biserica forța de a se reînnoi mereu, făcând o revizuire de viață cu privire la modul său de a fi, cerând iertare pentru fragilitățile și necorespunderile sale, neprecupețind energiile pentru a se pune în slujba tuturor, cu singura intenție de a fi fidelă față de misiunea pe care Domnul i-a încredințat-o: să trăiască și să vestească Evanghelia.

4. Dragi tineri, inima Bisericii este tânără tocmai pentru că Evanghelia este ca o limfă vitală care o regenerează încontinuu. Ne revine nouă să fim docili și cooperăm la această rodnicie. Și voi toți puteți colabora la această rodnicie: fie că sunteți creștini catolici, sau de alte religii, sau necredincioși. Vă cerem să colaborați la rodnicia noastră, să dați viață. Facem asta și pe acest drum sinodal, gândindu-ne la realitatea tinerilor din toată lumea. Avem nevoie să ne reluăm entuziasmul credinței și gustul căutării. Avem nevoie să regăsim în Domnul forța de a ne ridica din eșecuri, de a merge înainte, de a întări încrederea în viitor. Și avem nevoie să îndrăznim cărări noi. Nu vă înspăimântați: a îndrăzni cărări noi, chiar dacă asta comportă riscuri. Un bărbat, o femeie care nu riscă, nu se maturizează. O instituție care face alegeri pentru a nu risca, rămâne copilă, nu crește. Riscați, însoțiți de prudență, de sfat, dar mergeți înainte. Fără a risca, știți ce i se întâmplă unui tânăr? Îmbătrânește! Iese la pensie la 20 de ani! Un tânăr îmbătrânește și îmbătrânește și Biserica. Spun asta cu durere. De câte ori eu găsesc comunități creștine, chiar de tineri, dar bătrâne. Au îmbătrânit pentru că le era frică. Frică de ce? De a ieși, de a ieși spre periferiile existențiale ale vieții, de a merge acolo unde se joacă viitorul. Una este prudența, care este o virtute, dar alta este frica. Avem nevoie de voi tinerii, pietre vii ale unei Biserici cu față tânără, dar nu machiată, așa cum am spus: nu întinerită artificial, ci reînsuflețită dinlăuntru. Și voi ne provocați să ieșim din logica acelui "dar mereu s-a făcut așa!". Și acea logică, vă rog, este o otravă. Este o otravă dulce, pentru că îți tranchilizează sufletul și te lasă anesteziat și nu te lasă să mergi. A ieși din logica acelui "mereu s-a făcut așa", pentru a rămâne în mod creativ în brazda Tradiției creștine autentice, dar creativ. Eu le recomand creștinilor să citească Faptele Apostolilor: creativitatea acelor oameni. Acei oameni știau să meargă înainte cu o creativitate încât dacă noi facem traducerea la ceea ce înseamnă astăzi, ne înspăimântă! Voi creați o cultură nouă, dar fiți atenți: această cultură nu poate să fie "dezrădăcinată". Un pas înainte, dar privește rădăcinile! Nu te întoarce la rădăcini, pentru că vei fi îngropat: fă un pas înainte, dar mereu cu rădăcinile. Și rădăcinile - asta, iertați-mă, o port în inimă - sunt bătrânii, sunt bătrânii buni. Rădăcinile sunt bunicii. Rădăcinile sunt aceia care au trăit viața și pe care această cultură a rebutului îi rebutează, nu sunt de folos, îi trimite afară. Bătrânii au această carismă de a purta rădăcinile. Vorbiți cu bătrânii. "Dar ce voi spune?". Încearcă! Îmi amintesc la Buenos Aires, odată, vorbind cu tinerii, am spus: "De ce nu mergeți într-o casă de odihnă să cântați la chitară bătrânilor care sunt acolo?" - "Dar, părinte..." - "Mergeți, numai o oră". [Au rămas] peste două ore! Nu voiau să iasă, pentru că bătrânii care erau așa [un pic adormiți], au auzit chitara și s-au trezit, trezit, trezit și au început [să vorbească], iar tinerii au auzit lucruri care îi atingeau înăuntru. Au luat această înțelepciune și au mers înainte. Acest lucru profetul Ioel îl spune atât de bine, atât de bine. La capitolul al treilea. Pentru mine aceasta este profeția de astăzi: "Bătrânii vor avea vise și tinerii vor profeți". Noi avem nevoie de tineri profeți, dar fiți atenți: niciodată nu veți fi profeți dacă nu luați visele bătrânilor. Mai mult: dacă nu mergeți să faceți să viseze un bătrân care stă acolo plictisit, pentru că nimeni nu-l ascultă. Faceți-i pe bătrâni să viseze și aceste vise vă vor ajuta să mergeți înainte. Ioel 3,1. Citește asta, îți va face bine. Lăsați-vă interpelați de ei.

Pentru a ne sintoniza pe lungimea de undă a tinerelor generații este de mare ajutor un dialog continuu. Vă invit așadar, în această săptămână, să vă exprimați cu franchețe și în toată libertatea, am spus-o și o repet. Cu "tupeu". Sunteți protagoniștii și este important ca să vorbiți deschis. "Dar mi-e rușine, mă va auzi cardinalul...". Să audă, este obișnuit. Vă asigur că va fi luată în serios contribuția voastră. Deja de acum vă spun mulțumesc; și vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Și cei care nu se pot ruga, pentru că nu știu să se roage, cel puțin să gândească bine despre mine. Mulțumesc.

*

Salutul cardinalului Lorenzo Baldisseri

Sanctitate,

Vă primește în această aulă entuziasmul irezistibil a peste trei sute de tineri, veniți la Roma din toate continentele. Mai mult decât cuvintele, contează zâmbetele lor, cântecele lor și aplauzele lor.

Fiecare, în modul în care îi este potrivit, vă spune astăzi mulțumirea sa. Mulțumire, pentru că ați voit să dedicați următoarea Adunare Generală a Sinodului Episcopilor temei "Tinerii, credința și discernământul vocațional", punându-i pe tineri și proiectul lor de viață în centrul drumului pastoral al Bisericii în toată lumea.

Mulțumire, pentru că ați voit ca Sinodul "despre" tineri să fie într-un anumit mod și un Sinod "pentru" tineri, "cu" tinerii și "al" tinerilor, în care toți tinerii și tinerele să se poată simți protagoniști și să exprime ceea ce poartă în inimă, având conștiința că - așa cum dumneavoastră ați afirmat la Veghea foarte frumoasă de rugăciune pentru ZMT de anul trecut - "fiecare tânăr are ceva de spus altora, are ceva de spus adulților, are ceva de spus preoților, surorilor, episcopilor și papei".

În sfârșit, mulțumire pentru că ați voit să convocați această Reuniune pre-sinodală ca etapă ulterioară a drumului de pregătire pentru Sinod, o etapă care va permite concret atâtor tineri - celor prezenți fizic aici la Roma, dar și celor conectați prin rețelele de comunicare socială - să dialogheze, să se confrunte deschis și să ajungă la elaborarea unui Document comun în vederea Adunării sinodale din octombrie.

Împreună cu mulțumirea, Sanctitate, vă exprimăm și cele mai sincere urări ale noastre, din moment ce astăzi, solemnitatea sfântului Iosif, este a cincea aniversare a începutului slujirii petrine: o aniversare care ne oferă marele dar de a o celebra împreună cu noi. În acești cinci ani ne-ați arătat în foarte multe ocazii că tinerii se află la inima dumneavoastră: i-ați întâlnit la Roma și în țările pe care le-ați vizitat în timpul călătoriilor apostolici, i-ați îndemnat să nu taie rădăcinile cu istoria care îi precede, i-ați invitat să dea contribuția lor la reînnoirea Bisericii, i-ați îmbrățișat și i-ați mângâiat în spitale, în închisori, în lagărele de refugiați și în toate acele locuri în care tinerii adesea trebuie să devină adulți prea în grabă.

Tinerii prezenți aici ne oferă, pe cât posibil, o secțiune a tinerilor din toată lumea. Pe de o parte este vorba de tineri aleși de Conferințele Episcopale și de Sinoadele Bisericilor Catolice Orientale, pe de altă parte e vorba de tineri care provin din seminarii și din casele de formare la viața călugărească; precum și membri ai asociațiilor, mișcărilor și noilor comunități ecleziale; reprezentanți ai școlilor și universităților catolice. După aceea, au fost invitați tineri care provin din lumea artei (muzică, dans, literatură, teatru), din cea profesională (jurnalism, cercetare, informatică), din politică, economie, serviciu militar, sport, din lumea solidarității (voluntariatul, dezabilitate, traficul de persoane, sărăcia, etc.). În sfârșit se adaugă tineri reprezentanți ai celorlalte confesiuni creștine, ai altor religii și necredincioși.

În afară de asta, în timpul acestei săptămâni vor fi prezenți împreună cu tinerii unii experți ai realității tineretului, unii facilitatori, care vor modera munca în cadrul grupurilor lingvistice și unii care se ocupă de web, care vor coordona participarea la distanță a tinerilor înscriși prin intermediul social networks. În această ultimă privință, este cu siguranță un "semn al timpurilor" că tinerii din toată lumea pot, prin intermediul web-ului, să participe la acest eveniment trimițând contribuțiile lor și făcându-și astfel auzit și glasul lor.

Scopul acestei reuniuni pre-sinodale l-ați indicat chiar dumneavoastră, Sfinte Părinte, în momentul anunțării convocării sale: "Cu acest drum - ați afirmat la sfârșitul audienței generale din 4 octombrie 2017 - Biserica vrea să se pună în ascultarea glasului, a sensibilității, a credinței precum și a îndoielilor și a criticilor tinerilor - trebuie să-i ascultăm pe tineri -. Pentru aceasta, concluziile reuniunii din martie vor fi transmise părinților sinodali". Cuvântul-cheie al drumului sinodal este așadar cuvântul "ascultare". Tinerii sunt în același timp obiect și subiect al drumului sinodal, chemați să se pună în ascultarea păstorilor lor, dar chemați și să vorbească păstorilor lor, să-și deschidă propria inimă lor, într-o circularitate virtuoasă care este esența însăși a sinodalității ecleziale.

Pentru aceasta, duminica viitoare, la sfârșitul Euharistiei care deschide riturile din Săptămâna Sfântă și celebrează a XXXIII-a Zi Mondială a Tineretului, vom avea bucuria și onoarea de a încredința în mâinile dumneavoastră Documentul care va rezulta din Reuniunea pre-sinodală, căruia tinerii vor încredința dorințele și speranțele celor de vârsta lor din toată lumea în vederea Sinodului din octombrie. Mulțumesc!

După buletinul public din 19 martie 2018 al Sălii de Presă a Sfântului Scaun
http://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2018/03/19/0206/00446.html

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat