Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ambasadorul rus: Dialogul cu Vaticanul continuă, îl simțim pe papa aproape

De Andrea Tornielli

Raporturile dintre Rusia și Sfântul Scaun s-au dezvoltat în mod inimaginabil abia cu puțini ani în urmă. Un dialog și o colaborare în tendință opusă față de noul climat de Război Rece care se respiră în Occident față de Kremlinul lui Putin. Asta afirmă în acest colocviu cu Vatican Insider ambasadorul Federației Ruse la Sfântul Scaun, Alexander Avdeev.

Cum ați defini raporturile din Kremlin și Sfântul Scaun astăzi?

Raporturile dintre Rusia și Sfântul Scaun se dezvoltă în mod amical. Avem un dialog înainte de toate între cele două servicii diplomatice, consultații politice, corespondență și întâlniri la nivelul celor doi miniștri. Toate acestea au devenit normale, deși nu existau în urmă cu puțini ani...

Această prietenie cu Sfântul Scaun apare în tendință opusă dacă se privește la raportul dintre Federația Rusă și Europa...

Da, de fapt este adevărat. Crește respectul reciproc dintre noi și Vatican. Există importante schimburi culturale, cum este deschiderea la Moscova a unei expoziții care vede pentru prima dată în istorie Arhivele Vaticane și Arhivele Federației Ruse colaborând împreună.

Și cât privește raporturile dintre catolicii și ortodocșii ruși?

Crește și cooperarea dintre Bisericile catolică și ortodoxă rusă. Cele două Biserici s-au întâlnit la conferința de la Viena pentru a celebra cei doi ani de la întâlnirea din Havana între papa și patriarhul Chiril. Există multe proiecte pentru viitor. Există dialogul teologic, un dialog de cooperare culturală și există inițiative pentru a-i ajuta pe migranți și pe săraci. Și există și problema importantă a ajutoarelor date Siriei.

Rusia a intrat pe teren în mod decisiv pe scenariul sirian. Ce vor face acum Bisericile?

Au stabilit un proiect important pentru reconstruirea edificiilor de cult catolice și ortodoxe distruse de teroriști. Împreună cu patriarhul de Antiohia au stabilit o listă de 37 de biserici care trebuie să fie reconstruite împreună grație finanțării Fundațiilor catolice și ortodoxe. Este prima dată în istorie când este făcută o asemenea inițiativă între cele două Biserici ale noastre. Se studiază și un proiect pentru a îmbunătăți funcționarea unor spitale din Siria, care vor fi ajutate cu formarea personalului medical, cu medicamente și ajutor economic. În sfârșit, aș vrea să amintesc că au crescut schimburile de delegații dintre cele două Biserici.

Cu privire la vize: este cunoscut că tocmai timpii de acordare a permiselor pentru preoții catolici care vin din străinătate ca să desfășoare slujirea lor în Rusia este una dintre probleme în raporturile cu Sfântul Scaun. Există noutăți?

Suntem foarte atenți la această cerere a Vaticanului și sper că în lunile următoare va putea intra în vigoare un nou regulament pentru a elibera vize de muncă pentru preoții catolici, care actualmente sunt foarte scurte ca durată. În Rusia avem peste un milion de catolici, catolicismul este una dintre confesiunile tradiționale pentru noi. La Moscova va fi construită o nouă catedrală, cred că deja au găsit terenul. Și alte biserici vor fi construite în alte regiuni ale Rusiei. Există probleme, dar se rezolvă cu dialogul dintre Biserici și cu dialogul cu administrațiile locale.

Cum vedeți din punctul de vedere al Moscovei activitatea papei Francisc pe scena internațională?

Papa este un părinte spiritual pentru peste un miliard și două sute de milioane de catolici, are un rol foarte important. Eforturile lui Francisc pentru a obține siguranță, stabilitate și soluționare a problemelor prin dialog și negocieri este foarte, foarte important. Foarte prețioasă este și poziția sa hotărâtă împotriva oricărei forme de terorism, în Siria ca și în celelalte țări; lupta împotriva drogurilor, lupta împotriva sărăciei, a tratării inumane a migranților. Îl simțim aproape de pozițiile noastre.

Duminică, 18 martie, se desfășoară alegerile prezidențiale în Rusia. Care este miza?

Aceste alegeri nu sunt numai importante așa cum este orice chemare la urne, ci au un conținut special, pentru că sunt primele la care participă pentru prima dată o generație compusă din milioane de tineri care n-au trăit niciodată sub Uniunea Sovietică. Avem diferite tendințe în viața noastră politică, suntem un stat democratic încă foarte tânăr: pentru a stabiliza și a înrădăcina bine instituțiile democratice, este nevoie de trei, patru generații. Avem multe discuții despre care trebuie se fie societatea civilă, statul de drept și care trebuie să fie economia țării.

Puteți prezenta pe scurt ipotezele asupra cărora se discută?

Economia rusă trebuie să fie o economie liberală sau ultraliberală? O economie cu participarea statului? Dar cu ce procent de participare? Capitalism statal sau participare mai masivă, cu monopolul statului? O altă temă mare se referă la instrumentele pentru a dezvolta întreprinderile mici și mijlocii. În timpul sovietic aceste producții nu existau. Astăzi trebuie alese cele mai bune instrumente legislative și de credit bancar pentru a favoriza aceste producții. Despre toate acestea se discută în mod foarte aprins. După aceea trebuie să se decidă care trebuie să fie viteza reformelor? Rapidă, pentru a asigura toate schimbările în timpul unei generații, sau o viteză normală care să dureze timp de două-trei generații? Există unii care spun că este nevoie de timp și alții care spun că se poate face totul în câțiva ani.

Există adevărați candidați, însă sondajele spun că Putin este învingător...

Avem șapte candidați diferiți, care exprimă toate tendințele: doi ultraliberali, doi comuniști (unul ultracomunist și celălalt mai moderat), îl avem pe președintele Putin și un președinte al uniunii industriale. Putin se prezintă mediind între aceste tendințe: conform sondajelor pentru el ar fi pregătiți să voteze între 66 și 73% dintre electori; pentru un candidat comunist alegătorii ar fi între 9 și 17%, iar pentru ceilalți se variază între procente prevăzute de 5 sau de 2%.

Cum se explică acest climat de nou Război Rece care se respiră în raportul cu Statele Unite și cu Europa?

Nu vreau să ofensez pe nimeni. Însă cursul noului președinte al Statelor Unite este evident și este mai mult cel al confruntării-ciocnirii decât cel al dialogului. În timp ce Europa trăiește într-o criză economică. Vedem că procesul pentru dezarmare nu merge înainte, și dialogul dintre țări s-a redus, multe crize internaționale l-au frânat. Războiul din Siria, criza din Coreea, sancțiunile împotriva Rusiei, procesul de migrații în masă...

Ce ne puteți spune despre criza cu guvernul britanic după atentatul la adresa fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în centrul orașului Salisbury?

Istoria este într-adevăr foarte stranie. Conform presei engleze, gazul era de fabricație sovietică. Eh, chiar dacă presupunem imposibilul - dacă atentatorul ar fi rus ar fi fost chiar tembel să folosească un gaz sovietic făcând imediat clar de unde provine autorul. Acest gaz special era produs de o fabrică militară chimică din Uzbekistan. Această fabrică a fost controlată de americani care au închis-o și au verificat ca să fie distrusă toată producția. Un alt amănunt: autorul formulei acestui gaz este un mare chimist rus, imigrat în Statele Unite în urmă cu 26 de ani, care tot acest timp a lucrat în laboratoarele americane. În Anglia acest fost spion rus schimbat în urmă cu nouă ani a fost uitat. Însă cu o săptămână înainte de atentat, televiziunea britanică a transmis un film despre istoria sa. După aceea a fost atentatul ucigaș. De asemenea, este foarte straniu că tocmai în spitalul vecin unde Skripal și fiica sa au fost internați aveau un antidot pentru gazul folosit.

Ce intenționează să facă Rusia?

Înainte de toate am răspuns oficial că guvernul rus nu era implicat în niciun fel în atentat. Ne-am declarat pregătiți să participăm la o comisie mixtă pentru a investiga împreună despre cele întâmplate. Răspunsul a fost: acest gaz este rusesc și atentatul a fost făcut de Rusia... Și toate acestea cu o săptămână înainte de alegerile noastre. Între altele, fiica lui Skripal este cetățean rus și consulul nostru din Anglia a cerut s-o întâlnească: ea l-a văzut pe autorul atentatului. Însă britanicii au împiedicat vizita. O istorie în întregime foarte stranie și provocatoare, suntem indignați!

(După Vatican Insider, 16 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat