Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Portretul robot al papei după Ratzinger: nici mare erudit, nici mare diplomat, ci om al lui Dumnezeu

De Andrea Tornielli

Papa nu trebuie să fie un mare erudit nici un mare diplomat, ci pur și simplu un om al lui Dumnezeu. Și "prima calitate" pentru a fi papă nu este diferită de cea necesară pentru a fi preot: nu "superioritatea intelectuală" sau "capacitatea de organizare", ci "o urmă de sfințenie".

În zilele în care se discută și se polemizează cu privire la scrisoarea cu care Benedict al XVI-lea a dezmințit "prejudecata nesăbuită" care-l reprezintă numai ca un "teoretician" și care îl reprezintă pe succesor ca lipsit de formare teologică, merită de recuperat câteva perle uitate din magisteriul lui Joseph Ratzinger, care ne redau gândirea sa autentică, așa de distantă de anumite clișee în care el însuși a fost redus, fie de anumite facțiuni progresiste fie de anumiți așa-numiți "ratzingeriani".

Este iluminantă recitirea câtorva pagini din volumul al XII-lea din Opera Omnia a lui Ratzinger, editată de Libreria Editrice Vaticana în 2013, intitulat "Vestitori ai Cuvântului și slujitori ai bucuriei voastre". Este vorba despre un discurs ținut în septembrie 1978 de fostul cardinal arhiepiscop de München și Freising la o întâlnire cu preoții din Ecuador, unde viitorul papă era prezent ca legat pontifical pentru Congresul Marian Național din Guayaquil. Chiar acolo, în Ecuador, știrea despre moartea papei Luciani avea să ajungă la Ratzinger.

Cardinalul amintea, referindu-se la conclavul care s-a desfășurat în luna august și care a dus la desemnarea foarte rapidă a lui Ioan Paul I: "Înainte de alegerea papei a fost singular faptul că vorbind cu oricine, călugări sau laici, credincioși sau necredincioși, catolici sau necatolici, toți subliniau același lucru: alegeți mai ales un om al lui Dumnezeu".

"Papa - continua Ratzinger trasând un portret robot bazat pe simpla tradiție a Bisericii - nu trebuie să fie un geniu, nu trebuie să fie un mare diplomat nici un mare erudit, ci trebuie să fie un om al lui Dumnezeu: un om care se vede că se roagă, că crede; un om care întrupează sfințenia".

"Ceea ce este valabil pentru papa - mai afirma viitorul Benedict al XVI-lea, tot repropunând elementele fundamentale ale tradiției - este valabil în mod fundamental pentru fiecare preot. Prima calitate care se așteaptă de la el nu este capacitatea de organizare sau superioritatea intelectuală, ci o urmă de sfințenie".

Ratzinger observa că "îndelung se poate desfășura această slujire numai dacă suntem profund înrădăcinați în Dumnezeu, numai dacă trăim în interior în raport constant cu Dumnezeu. Pentru aceasta rugăciunea, și rugăciunea contemplativă, este importantă".

Într-un pasaj precedent și la fel de semnificativ din același discurs, fostul arhiepiscop de München din Bavaria propunea reflecții destinate să se reflecte în însăși biografia sa și în condiția sa de "papă emerit". Vorbind tot despre preot, afirma: "Nici nu poate să fie o muncă pe un timp determinat: măreția muncii sacerdotale se află în faptul că ea oferă, la orice vârstă, o oportunitate specifică. Preotul nu este niciodată un fier vechi... Fiecare vârstă are importanța sa specifică: fervoarea tinerilor este tot atât de importantă ca maturitatea bătrânilor. Tocmai înțelepciunea, calmul, suferința acestora din urmă sunt o adevărată contribuție, care demonstrează că munca preotului este mereu semnificativă și în măsură să folosească omul până la sfârșit".

(După Vatican Insider, 15 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat