Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Adunarea Generală a Comisiei Catolice Internaționale pentru Migranți (ICMC)

Între 6 și 8 martie 2018, a avut loc la Roma întâlnirea Comisiei Catolice Internaționale pentru Migranți (ICMC - International Catholic Migration Commission). Este o întâlnire ce se desfășoară odată la patru ani și își propune să stabilească noul consiliu director, liderii zonali și liniile directoare ale noului mandat. Din România a participat pr. Florin Petru Sescu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Migranților în Dieceza de Iași, ca delegat al Preasfințitului Petru Gherghel, cel care este responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Întâlnirea a fost deschisă marți, 6 martie, la ora 9,00 prin Rugăciunea de început care a avut în centru textul evanghelic Matei 2,1-15. La aceasta s-a adăugat salutul cordial al Monseniorului Robert J. Vitillo, secretarul general al ICMC.

Prima intervenție a avut-o Eminența Sa cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, care i-a introdus pe cei prezenți în istoria ICMC plecând de la decizia luată după Cel de-al Doilea Război Mondial de papa Pius al XII-lea, de a se interesa de soarta tuturor migranților care, din diferite motive, au trebuit să părăsească țara de origine. Un alt scop pentru care a fost creată această comisie este acela de a sprijini familiile de migranți și copiii lor în căutarea unei vieți mai sigure și mai demne. Cardinalul a prezentat diferite activități pe care ICMC le-a desfășurat de-a lungul timpului și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să continue această muncă în conformitate cu intențiile Sfântului Părinte, mai ales că acum trebuie să lucreze mai îndeaproape cu Secțiunea Migranți și Refugiați a Dicasteriului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale.

Cardinalul Parolin a mai subliniat faptul că Adunarea Plenară a ICMC trăiește un moment crucial pentru că trebuie să ofere "răspunsuri eficiente la noile întrebări, luând în considerare modul cel mai adecvat pentru a-și îndeplini angajamentul în aceste situații de migrație". El a mai subliniat că în lumea de astăzi, migrația a devenit mai mult decât de urgență, ea "a devenit un element caracteristic al societăților noastre". A citat din Mesajul pentru Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților din 2014 al papei Francisc, spunând că "este necesară din partea tuturor o trecere de la o atitudine de apărare și de frică, de dezinteres sau de marginalizare față de migranți și refugiați - toate tipice unei izolări culturale - la o atitudine care să aibă la bază «cultura întâlnirii», singura capabilă să construiască o lume mai bună, mai dreaptă și fraternă". În final, citând cuvintele papei Francisc, cardinalul Parolin a reamintit grupului că "migranții nu sunt numere; sunt oameni, femei, bărbați și copii, care au un chip, și care adesea suferă din cauza izolării și respingerii".

Următorul interlocutor, teologul Anna Rowlands, profesor doctor în cadrul Universității din Durham, Anglia, a creionat o punte frumoasă de legătură între Doctrina socială a Bisericii și fenomenul migrației, bazându-se pe experiența sa personală cu migranții și refugiații. Pornind de la alegerea lui Dumnezeu de a-și întemeia un popor prin chemarea lui Abraham și de la dorința de a-și salva poporul prin chemarea lui Moise, evidențiază din Scriptură migrația voluntară. Tot aici arată că viața profetului Ieremia și cuvântul său sunt pentru un popor în exil, un popor refugiat, chemat la convertire și speranță. Ieremia însuși suferă, este persecutat, izolat, închis și ucis. Din cartea Apocalipsei și evenimentul Rusaliilor a analizat necesitatea de a regândi problema migrației în linii de justiție și solidaritate.

După-amiază, Cindy Worden - Catholic News Press, Carol Batchelor - responsabil în cadrul Direcției de protecție a UNHCR, Michele Klein Solomon - UN Global Compact privind Migrația, și Walter Brill - director de operațiuni în cadrul CICM, au prezentat o statistică globală a problemelor actuale. Au fost prezentate situații concrete privind problema imigranților și refugiaților, provocările și dificultățile pe care anumite țări le întâmpină din cauza situației de neacceptare. A fost indicat faptul că rădăcina neacceptării este, de cele mai multe ori, atmosfera de frică și neîncrederea față de străini. A fost prezentată și preocuparea deosebită privind relocarea refugiaților din America și Asia.

În final, Mons. Robert J. Vitillo a prezentat situația actuală a ICMC, deciziile luate de acest consiliu și activitățile desfășurate în perioada 2014-2018.

Ziua s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii, celebrant fiind Mons. Simon Ntamwna, arhiepiscop de Burundi.

Ziua a doua a întâlnirii, miercuri, a început cu rugăciunea de dimineață care a avut în centrul ei textul evanghelic Luca 10,25-37.

Mons. Robert J. Vitillo a prezentat cadrul strategic în vederea revizuirii sale și a introdus lucrările pe regiuni, fiecare regiune continentală fiind nevoită să aleagă doi reprezentanți în Consiliul Director al ICMC. Adunarea, fiind împărțită pe regiuni, a identificat și ales candidații pentru fiecare regiune, după care a lucrat la noul Proiect de Cadru Strategic, acesta urmând să ghideze și să creeze un sentiment de solidaritate și coordonare în acțiunile Consiliului Director.

Tot în această zi au fost prezentate candidaturile pentru alegerea unui nou președinte al ICMC.

După-amiază au avut loc alegerile, voturile și ratificările. A fost ales noul președinte ICMC, au fost votate noile schimbări în statut, au fost ratificați noii responsabili regionali, iar Mons. Robert J. Vitillo a fost reconfirmat în funcția de secretar general al ICMC.

Dezbaterea cu privire la noul proiect "Global Compact", în prezența pr. Michael Czrny și pr. Fabio Baggio, cosecretari ai Secțiunii pentru Migranți din cadrul Dicasteriului pentru "Promovarea Dezvoltării Umane Integrale", a dat o nouă viziune asupra sarcinii pe care ICMC trebuie să o îndeplinească în perioada ulterioară. S-a subliniat necesitatea unui dialog mai intens între membrii acestei comisii, precum și stabilirea unor perspective mai clare.

Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie prezidată de Cardinalul Peter Carahya Kodwo Turkson, Prefect al Dicasteriului pentru "Promovarea Dezvoltării Umane Integrale".

A treia zi a întâlnirii, ultima, joi, a început cu rugăciunea de dimineață ce a avut în centrul ei textul evanghelic Ioan 13,1-15.

Prima parte a zilei a fost dedicată întâlnirii cu Sfântul Părinte papa Francisc în sala Clementina. Toți participanții la această Adunare Plenară au avut bucuria de a participa la audiență. În mesajul său, a reamintit că ICMC este o operă plăcută Domnului, ce a luat ființă prin decizia papei Pius al XII-lea de a ajuta migranții. Papa Francisc a felicitat Conferințele Episcopale care răspund acestei chemări de a promova serviciul față de migranți, refugiați și victime ale traficului de ființe umane. A reamintit, de asemenea, că, după cum Moise a fost trimis să vorbească cu Faraonul pentru a elibera poporul, la fel Conferințele Episcopale reprezentate în această Comisie trebuie să împlinească munca lui Moise, să discute cu autoritățile civile actuale pentru a face tot ceea ce este necesar pentru eliberarea omului și pentru a-i restabili demnitatea. În comuniune și cu străduință, Biserica trebuie să răspundă provocărilor actuale care îi afectează pe toți frații și surorile, migranți sau refugiați.

După-amiază a fost ascultat mesajul telefonic al noului președinte ICMC - dr. Anne Therese Gallagher, din Australia, după care au fost prezentate mărturii concrete din activitățile care încearcă să intervină în favoarea victimelor războiului, persecuțiilor, sărăciei sau ale traficului de ființe umane. Au dat mărturie: episcopul Vicent Long - Paramatta, Australia, ex-refugiat; episcopul Gervasio Roario - Bangladesh, implicat în ajutorarea refugiaților; doamna Francis Ndamira - Caritas Uganda; doamna Julianne Hickey - Caritas, Noua Zeelandă; Sr. Gabriella Bottani - coordonator al organizației "Tlitha Kum", în favoarea victimelor traficului de ființe umane; doamna Rosita Milesi - Caritas, Columbia.

În final Mons. Robert J. Vitillo, secretarul general al ICMC, a încheiat lucrările acestei Adunări Generale și a prezentat salutul final.

Sfânta Liturghie de încheiere a fost celebrată de episcopul Guillermo Ortiz Mondragón din Mexic.

Au fost trei zile de activități și discuții intense în care a fost adusă în atenție problema migranților, subliniindu-se că nu doar Europa se confruntă cu fenomenul migrației. Mari mișcări de migrație au fost identificate și în Africa, America Centrală (Venezuela), Asia (Bangladesh) și chiar Australia. Dorința Bisericii a reieșit clar: "Să privim la acești oameni ca la niște frați aflați în necaz, arătând solidaritatea noastră prin rugăciune, ospitalitate și ajutor".

Pr. Florin Petru Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 martie: Roma: Adunarea Generală a Comisiei Catolice Internaționale pentru Migranți (ICMC)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat