Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cele trei mistere ale morții lui Padre Pio", cartea despre ultimele momente ale vieții sfântului

De Debora Donnini

În sanctuarul "Sfânta Maria a harurilor" papa va venera trupul lui Padre Pio, care se află aici momentan, și crucifixul de lemn în fața căruia în urmă cu o sută de ani a primit stigmatele permanente. Acesta va fi unul dintre momentele forte ale vizitei la San Giovanni Rotondo, subliniază în interviu Stefano Campanella, director al Tele Radio Padre Pio și conducător al Oficiului de Presă al Provinciei călugărești "Sfântul Angelo și Padre Pio" al Fraților Minori Capucini, care a publicat recent cartea "Cele trei mistere ale morții lui Padre Pio", pentru Editura San Paolo și Editura Padre Pio de Pietrelcina.

Această vizită a lui Francisc are în centrul său stigmatele. Cum a trăit Padre Pio stigmatele?

Totul pornește din momentul în care Padre Pio a fost hirotonit preot, la 10 august 1910. Cu acea ocazie a pregătit o iconiță-amintire în care a scris cu mâna sa că voia să fie ca Isus: preot sfânt și victimă perfectă. Apoi, din scrisorile sale descoperim că el a făcut de mai multe ori oferirea de sine însuși Domnului pentru a obține convertirea păcătoșilor și purificarea sufletelor din purgator. La puține săptămâni după această oferire de sine, Domnul i-a răspuns la Pietrelcina, exact în cartierul Piana Romana care va fi vizitată de papa, în timp ce era în rugăciune sub un ulm, prin darul stigmatelor. Apoi, de vreme ce el a fost dezorientat de aceste semne vizibile, a cerut Domnului să facă să dispară semnele vizibile și să lase numai durerea. Așa s-a întâmplat timp de câțiva ani. Apoi la 20 septembrie 1918, stigmatele au redevenit vizibile și au rămas permanent pe tot parcursul vieții sale; au dispărut treptat în ultimele înainte de moartea sa. Când a fost făcută inspecția pe trupul lui Padre Pio, imediat după deces, medicul curant al lui Padre Pio care era și primar de Pietrelcina, profesorul Sala, a observat că stigmatele dispăruseră complet fără a lăsa nicio urmă de cicatrice. Asta, conform științei, este definit un absurd fiziopatologic.

Cu privire la stigmatele lui Padre Pio, asupra acestui aspect s-au oprit atât sfântul Ioan Paul al II-lea fie Benedict al XVI-lea, vorbind tocmai despre oferirea de sine pe care a făcut-o Padre Pio, despre asemănarea cu Cristos. Însă, unele voci din trecut au manifestat perplexități. Dumneavoastră ați avut ocazia să studiați profund această problemă. Ce idee v-ați făcut?

Trebuie să spun cu un pic de regret că vocile care au exprimat perplexități despre autenticitatea stigmatelor lui Padre Pio erau caracterizate de o conștiință scăzută a tot ceea ce a fost aprofundarea pe care Biserica a voit s-o facă pentru a verifica credibilitatea fenomenului. În 1919, trei medici au vizitat stigmatele lui Padre Pio din ordinul superiorilor majori ai lui Padre Pio precum și al Sfântului Oficiu, care au produs trei rapoarte; un al doilea raport datat în 1925 a fost făcut de unul dintre cei trei medici. Din toate aceste rapoarte reiese autenticitatea fenomenului. Doi dintre cei trei medici l-au definit un fenomen inexplicabil din punct de vedere științific; al treilea, profesorul Amico Bignami de la Universitatea "La Sapienza" din Roma, a ordonat un experiment: să fie pansate mâinile lui Padre Pio timp de opt zile, împiedicându-l să folosească orice substanță pentru a ține vii stigmatele. A garantat că după cele opt zile ele se vor vindeca. Acest experiment a fost făcut grație a trei frați care au pansat mâinile și picioarele lui Padre Pio; după opt zile, stigmatele sângerau mai mult decât înainte.

Dumneavoastră tocmai ați publicat o carte: "Cele trei mistere ale lui Padre Pio", în care vă opriți asupra a trei circumstanțe foarte speciale legate de moartea sfântului Pius de Pietrelcina...

Printr-o serie de mărturii, dintre care unele inedite, am reușit să reconstruiesc înainte de toate că Padre Pio a cunoscut momentul exact al morții sale. Însă al doilea mister despre care nu există urmă de noutate, chiar dacă a fost publicat numai în Positio de la proces într-o singură carte, se referă la posibilitatea pe care el o acordase unei fiice spirituale să asiste la moartea sa deși nu era fizic în convent, pentru că atunci când a murit Padre Pio, ea era în claustrare. În schimb, al treilea mister se referă întocmai la dispariția stigmatelor fără a lăsa cicatrici, pentru că orice rană - spun medicii - în momentul în care se produce, automat demarează un proces de reparare cu țesut cicatrizant. În schimb, atunci când s-a făcut inspecția pe trupul lui Padre Pio după moarte, s-a descoperit că stigmatele sale - atestate în autenticitatea lor de trei medici - dispăruseră, fără a lăsa cicatrici.

(După www.vaticannews.va, 14 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 67.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat