Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de reculegere pentru tinerii cercetași la Hălăucești

Pentru că cercetașii din Pildești, Hălăucești și Sagna au vrut să se pregătească mai intens din punct de vedere spiritual pentru marea sărbătoarea a Paștelui în această perioadă a timpului Postului Mare, au beneficiat de o zi de reculegere într-un ambient de liniște exterioară și sufletească, sâmbătă, 10 martie 2018. Aceasta a avut loc la "Casa Surorilor Franciscane Misionare de Asissi", Hălăucești, iar îndrumătorul spiritual a fost părintele Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv.

Ziua a început cu înălțarea gândurilor noastre spre Dumnezeu pentru a-l ruga să ne călăuzească pe parcursul acestei activități. După rugăciune a urmat un joc de cunoaștere, acesta aducând multe zâmbete și bună dispoziție. Raportul dintre spiritualitate și viață a fost tema prima meditație. În cadrul ei, am descoperit care este sensul vieții - acela de a primi darul unic de la Dumnezeu -, și care trebuie să fie atitudinea noastră cu privire la acesta. De asemenea, am realizat că între viața spirituală și cea privată există o strânsă conexiune.

A urmat un timp personal în care fiecare dintre noi a reflectat asupra unor puncte cu privire la tema abordată.

Reflecțiile noastre le-am împărtășit în grupuri mici și după aceea am avut posibilitate de a pune în comun cu toți participanții, fiind coordonați de pr. Bernadin Duma, OFMConv. În tot acest timp, i-am avut la dispoziție pe părinții asistenți spirituali din centrele prezente: Bernadin Duma, Flavian Ciuciu și Sergiu Stoica, care împreună cu pr. Vlad și sr. Cristina ne-au oferit posibilitatea de colocviu și/sau spovadă.

Activitatea a continuat cu luarea prânzului, fiind succedată de un moment de destindere, în care fiecare centru a prezentat un joc. Cu ajutorul acestora, am relaționat mai mult între noi, legând strânse prietenii.

Sr. Varvara, din comunitatea Surorilor Franciscane de Asissi, ne-a prezentat cu cuvinte simple și frumoase drumul său vocațional, nimic ușor pentru că cea mai mare parte l-a parcurs în clandestinitate în timpul comunismului ateu. Mulțumesc sora!

Un alt moment prezent în ziua de reculegere a fost organizarea "drumului crucii" în curtea bisericii. Pe parcursul rugăciunii, fiecare dintre noi am ținut o cruce în mână pe care, la final, am înmânat-o celui de lângă noi, acesta fiind un simbol al înțelegerii și empatizării dintre oameni, urmând astfel îndemnul apostolului când spune: "Purtați-vă unii altora poverile și astfel veți împlini legea lui Cristos" (Gal 6,2). Calea Crucii a fost urmată de sfânta Liturghie concelebrată, în cadrul căreia am ascultat a doua meditație pe baza lecturilor biblice.

Bilanțul zilei a dat posibilitate fiecăruia dintre noi de a pune în comun trăirile din cadrul acestei zile de reculegere.

"Am constatat că toți am rămas cu păreri foarte bune în legătură cu organizarea. Ne-a plăcut deosebit că am făcut Calea crucii în jurul bisericii, ne-a încântat dinamismul fiecăruia dintre noi, atât la jocuri, cât și la celelalte activități". (C.L. Hălăucești)

"După această zi de reculegere am rămas cu impresii pozitive și abia așteptăm să mai fim chemați la astfel de zile. De asemenea, dorim să mulțumim că ni s-a oferit oportunitatea de a beneficia de o astfel de zi". (C.L. Sagna)

Așadar, această zi a fost cu adevărat rodnică pentru fiecare dintre noi. Dorim să mulțumim tuturor preoților și gazdei pentru disponibilitate și timpul acordat.

Diana Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: Zi de reculegere pentru tinerii cercetași la Hălăucești


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat