Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Două activități într-o sâmbătă din Postul Mare

După multe pregătiri și numeroase emoții, a sosit pentru tineri din cadrul Acțiunii Catolice din Parohia Iugani și ziua de sâmbătă, 10 martie 2018, zi în care au desfășurat două activități, cu intenția de a se pregăti cum se cuvine, în acest timp al Postului Mare, pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Prima activitate, a avut loc în cadrul Săptămânii Carității, inițiativă a Acțiunii Catolice. Tineri din Parohia Iugani au ales să viziteze Căminului de bolnavi și bătrâni "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea, aflat sub atenta îngrijire a Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus. Cei care au mers, au oferit unele produse alimentare necesare acestor bătrâni, mulțumită unui binefăcător local. Pe lângă acestea, după un scurt cuvânt introductiv ținut de părintele paroh Petru Blaj, tinerii le-au cântat câteva cântece după care au oferit fiecărui bătrân, ceva dulce, un fruct și o felicitare ce a fost lucrată manual de către ei.

Tinerii au fost profund impresionați și marcați de ceea ce au văzut. Doi dintre ei au avut generozitatea de a-și împărtăși trăirea. Iată mărturia lor:

"M-au impresionat acei bolnavi, îmi era milă de ei și m-au făcut să realizez că ar trebui să am mai multă grijă de mine și de părinții mei, ca nici ei și nici cei dragi ai mei să nu ajungă în această situație. Chiar dacă aveau condiții bune am observat că ei tot se simțeau singuri și că trăiau cu speranța că Dumnezeu îi va vindeca" (Lucia Fronea)

"Primul fior pe care l-am simțit a fost după aflarea veștii că dintre cei 40 de bătrâni aflați în grijă în cămin, 30 sunt incapabili să meargă, dintre care câțiva dintre ei fiind și paralizați total. Un fior mult mai mare pe care l-am simțit a fost să-i și văd pe toți aceștia, dar acest fior a fost înlocuit imediat de bucuria pe care am simțit-o văzându-le fericirea provocată de vizita noastră. E un sentiment frumos să vezi că ai putut aduce zâmbetul pe buzele unor persoane care au trecut prin viață și acum sunt supuși bătrâneții, persoane cărora le e greu să mai zâmbească. Ar trebui să ne desfășurăm această latură caritativă mai des, ajutând si aducând un zâmbet fie el și de o zi sau poate mai puțin pe fața cuiva. Aștept următoarea ocazie în care vom împărți fericire". (Amalia Frunză)

A doua activitate a avut loc în orașul Roman, de către un alt grup de membri ai Acțiunii Catolice din Parohia Iugani, care au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra consecințelor, atât fizice, dar mai ales psihice, care pot apărea în urma avortului, în cadrul Campaniei "40 de Zile pentru Viață" ce are ca moto "Rezistăm în stradă pentru copiii nenăscuți ai României".

Tineri au stat între ora 15.00 și ora 17.00 în centrul orașului Roman, cu pancarte ce conțineau mesaje prin care promovau viața umană, încercând totodată să convingă pe cât mai multe mămici să nu facă avort. Iată mărturiile unor tineri participanți:

"Sincer, inițial mi s-a părut o activitate inutilă; credeam că nimeni nu se va opri să ne asculte. Odată ajunsă acolo, am rămas și eu fascinată de semnificațiile acelor mesaje pe care le purtam cu toții, pentru ca, mai apoi, să observ cum fiecare trecător, pieton sau șofer, citea din curiozitate sau din interes ceea ce noi voiam să transmitem. Mulți se opreau chiar interesați, unii ni s-au alăturat. Nu știu dacă am reușit sa convingem oamenii să devina #proviață, însă știu că am făcut primul pas, și anume, a ridica această problematică în mintea și în inima lor; un pas spre mai bine". (Izabela Mihaela Farcaș)

"Ne-am încărcat cu multă fericire, zâmbete largi și am încercat să transmitem cât mai bine cât de importantă este viața și să fim vocea copiilor, ce nu au reușit să vadă lumina zilei. Pentru ca mesajele noastre să fie primite cu mai mult entuziasm, ne-am unit în rugăciune și i-am cerut ajutorul Domnului și Maicii Sale, recitând Sfântul Rozariu, Coronița Divinei Îndurări și cântând cântece religioase, dar și cu mesaj puternic proviață, care să atragă cât mai mulți oameni lângă noi. A fost un moment special, de la care am plecat cu sufletele pline de recunoștință și am realizat cât de mult trebuie să le mulțumim mamelor noastre pentru că existăm" (Bordea Bianca).

Pr. Mihail-Andrei Iacob

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: Iugani: Două activități într-o sâmbătă din Postul Mare


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat