Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiep. Ladaria: Papa Francisc ne învață să fim aproape de oameni

"Ca preot, a-l vedea pe papa așa de apropiat de oameni, așa de apropiat de poporul lui Dumnezeu, un papă cu o față așa de eminamente pastorală, asta pentru mine, pentru noi toți, este o invitație să fim și să ne simțim și noi păstori ai poporului lui Dumnezeu". Asta afirmă prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, iezuitul spaniol Luis Francisco Ladaria Ferrer într-un interviu la Vatican News cu ocazia iminentei aniversări a cinci ani de pontificat ai papei Francisc.

"Papa - spune prelatul - a spus de multe ori că păstorii trebuie să aibă acest miros al oilor și asta ne ajută mult să ne simțim aproape de poporul lui Dumnezeu pentru că noi suntem în slujba sa. Papa spune: există o piramidă, baza sunt toți, apoi există unii, dar aceștia sunt în slujba celor mulți, nu contrariul! Este piramida inversă! Mi se pare că aceasta este o intuiție foarte frumoasă și cred că poate să ne ajute pe noi toți, dacă o luăm în serios, să facem în așa fel încât slujirea noastră să fie eminamente pastorală".

Vorbind despre rolul său de conducător al fostului Sfânt Oficiu, unde a fost secretar timp de circa zece ani, Ladaria explică: "Pentru mine este o «afacere» foarte simplă: este o chestiune de ascultare! Papa Francisc m-a chemat, mi-a spus că a decis asta și eu am spus: «Sfinte Părinte, dacă dumneavoastră ați decis, eu accept și nu pot spune mai mult». Așadar, acesta este pentru mine primul lucru. Desigur că este o responsabilitate și trebuie să spun că primele zile n-am dormit prea bine... Dar încet mă obișnuiesc cu ideea și văd că se poate merge înainte, mai ales știind că este ceea ce dorește papa și, prin urmare, nu trebuie avute gânduri mari: problema este deja rezolvată și decisă!".

Cu privire la munca de la Congregație, prefectul afirmă că este evident că există "o dimensiune pastorală", așa cum a subliniat papa însuși. "Noi avem misiunea de a promova și a apăra credința, a predica credința. Acesta este un rol eminamente pastoral, se înțelege. Este vorba de a promova credința catolică în așa fel încât să fie tot mai cunoscută și, când sunt problemele, chiar de a apăra această credință". "De atâtea ori - amintește el - l-am auzit pe papa Benedict al XVI-lea spunând când era prefect al Congregației, cardinalul Ratzinger, că «noi trebuie să apărăm credința credincioșilor simpli, nu credința teologilor». Aceștia au deja mijloacele lor pentru a ști cum merg lucrurile! Mi se pare că aceasta este o intuiție foarte valabilă și foarte corectă".

Așadar "cuvintele papei Francisc au un sens foarte clar. Desigur, noi ne ocupăm și de problemele disciplinare care au o mare incidență asupra atâtor persoane, așadar, în mod evident, și aici există un rol eminamente pastoral. Desigur, asta nu înseamnă că noi nu trebuie să studiem foarte bine dosarele, dar ținând cont mereu de salus animarum, care este întotdeauna primul scop al oricărei lucrări a noastre", afirmă prelatul spaniol.

Care la portalul Sfântului Scaun relatează și despre raportul său de la "iezuit la iezuit" cu papa Francisc: "Evident există afinități - acest lucru este clar - de formare, de persoane cunoscute de Sfântul Părinte și de mine. Desigur că acest lucru poate să ajute", spune el. Bergoglio și Ladaria, explică acesta din urmă, nu se cunoșteau, înainte de alegere: "Ne-am văzut, cred, numai o dată înainte de alegerea sa, când a venit aici la Roma cu ceilalți episcopi din Argentina pentru vizita ad limina. Și cum se întâmplă mereu, toate Conferințele Episcopale, când vin în vizita ad limina, vin într-o zi și la Congregația pentru Doctrina Credinței. Eu eram deja secretar aici și ne-am văzut și ne-am cunoscut pentru prima dată cu acea ocazie. Așadar da, există o afinitate și asta poate face mult mai ușor raportul. Oricum - subliniază el - trebuie să spun că acest lucru este accidental: papa este papa! Că este iezuit sau nu, asta pentru mine nu schimbă nimic: papa este papa. Așadar este un lucru care poate ajuta, dar este accidental: nu aparține substanței".

În sfârșit, la întrebarea despre ce reprezintă pentru Congregația pentru Doctrina Credinței reforma Curiei, unul dintre punctele forte ale pontificatului lui Bergoglio, monseniorul Luis explică: "Noi încă n-am primit nimic care să se refere direct la noi... când ne vor spune ceva, cu siguranță că vom accepta cu plăcere și vom coopera în toate ca întotdeauna. Colaborarea noastră cu papa Francisc va fi totală, acest lucru este evident, însă pentru moment încă n-am primit indicații concrete. Când le vom primi vor fi acceptate liniștit".

(După Vatican Insider, 10 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat