Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Doliu în Biserică: a murit cardinalul german Karl Lehmann

De Bernd Hagenkord

A murit duminică, 11 martie 2018, dimineață în zori, la Mainz, la vârsta de 81 de ani, cardinalul Karl Lehmann. Anunță acest lucru dieceza din orașul german. Într-o scrisoare din 5 martie, succesorul lui Lehmann la conducerea diecezei, mons. Peter Kohlgraf, i-a pregătit pe credincioși pentru faptul că Lehmann "era în drum pe ultima bucată a pelerinajului său pământesc". Din septembrie 2017 - mai informează dieceza - cardinalul suferea de consecințele unui ictus și ale unei hemoragii cerebrale.

Cardinalul Lehmann s-a născut la Sigmaringen; în 1955 a început formarea sa religioasă la preoție, între altele și la Colegiul germanic din Roma. Diplomat în filozofie și în teologie, Lehmann a desfășurat prima fază a activității sale religioase alături de teologul iezuit Karl Rahner, al cărui colaborator a fost, mai întâi, în timpul Conciliului al II-lea din Vatican și, după aceea, la universitățile din München și Münster.

În 1968 a devenit el însuși profesor de teologie, la numai un an după dizertația teologică. Un sprijin exterior pentru numirea sa a venit de la teologul Joseph Ratzinger. Lehmann a predat mai întâi la Mainz și apoi la Freiburg: printre studenții săi, și cardinalul Gerhard Ludwig Müller.

Titlurile de doctor honoris causa care i-au fost conferite, multele intervenții ca profesor oaspete la care a fost invitat, și atunci când era deja episcop diecezan, și alte diferite recunoașteri dau mărturie despre marea considerație față de teologul care era în el. Și ca episcop a publicat mari lucrări teologice: a fost și președinte al Comisiei doctrinale a episcopilor germani.

A doua fază a activității sale religioase a început cu numirea ca episcop de Mainz în 1983, funcție menținută până la demisia din mai 2016. Deosebit de incisiv pentru Biserica din Germania - precum și în afara țării - a fost președinte al Conferinței Episcopale Germane, funcție pe care a avut-o din 1987 până în 2008, aflându-se în centrul multor conflicte.

În dezbaterea despre consultanța oferită femeilor însărcinate aflate în dificultate nu s-a dat înapoi în fața divergențelor cu Roma; în dezbaterea despre azilul de dat imigraților și despre alte teme nu i-a fost teamă de confruntarea cu statul. A devenit vestită și scrisoarea, scrisă împreună cu episcopii de Freiburg, mons. Oskar Saier, și de Stuttgart, mons. Walter Kasper, despre atitudinea care trebuie avută față de divorțații recăsătoriți. La cererea celor trei episcopi de a permite - în fiecare caz și bine circumstanțiat - unor divorțați recăsătoriți să primească împărtășania, s-a opus prefectul de atunci al Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul Joseph Ratzinger.

Toți interlocutorii săi - în domeniul ecumenismului, în cadrul Bisericii dar și în diferite situații de conflict - au elogiat mereu stilul lui Lehmann, orientat spre integrare.

În Vatican, cardinalul Lehmann a fost membru al Congregației pentru Doctrina Credinței (din 1988 până în 1998) și al dicasterului pentru Bisericile orientale, precum și al Consiliilor pentru Unitatea Creștinilor și al Comunicațiilor Sociale. În 1991, în cursul Sinodului despre Europa, a fost secretar special.

În consistoriul din februarie 2001, Karl Lehmann a fost ridicat la demnitatea de cardinal de către papa Ioan Paul al II-lea împreună cu alți 41 de oameni ai Bisericii între care Walter Kasper și Jorge Mario Bergoglio. Drept cardinal elector a participat în 2005 la alegerea papei Benedict al XVI-lea și în 2013 la cea a papei Francisc.

(După www.vaticannews.va, 11 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat