Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Singurătatea care "ucide", comuniunea care "îmbogățește"

La inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, sâmbătă, 10 martie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, a avut loc o întâlnire specială cu persoanele văduve. Au fost prezente circa 110 persoane din mai multe parohii ale Diecezei de Iași.

Printre invitații speciali au fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași, doamna Maria Goția și doamna Eugenia Dămătăr.

În deschidere pr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei, i-a salutat pe cei prezenți, prezentând programul, numele invitaților și rolul pe fiecare îl are în desfășurarea programului întâlnirii.

La rândul ei, după o prezentare destul de generoasă a doamnei Maria Goția, doamna Eugenia a ținut să împărtășească două exemple care vizau în mod direct persoanele văduve, cu precizarea că apostolul Paul a fost primul care a subliniat rolul lor în Biserică.

În cadrul prezentării sale, doamna Goția a pornit de la modalitatea în care poate fi privită o persoană văduvă. "Nu vă preocupați de cum vă privesc și vă înțeleg alții, mai degrabă preocupați-vă cum îi priviți dumneavoastră pe alții. Priviți-i așa cum îi privește Dumnezeu, cu o inimă curată, mai degrabă pentru a ajuta, nu pentru a arăta ceea ce nu funcționează. Fiți apostoli pentru celelalte persoane văduve, pentru copiii și nepoții pe care Dumnezeu vi i-a dat ca dar".

La sfârșitul Liturghiei, concelebrată de pr. Iosif Dămătăr și pr. Felician Tiba, a sosit și PS Petru Gherghel, care i-a încurajat pe cei prezenți spunându-le să facă din această stare, a văduviei, o stare de har și o ocazie de a se pune mai mult la dispoziția lui Dumnezeu. "Rugăciunea și atenția față de copii și nepoți, spunea Preasfințitul, să fie principala exprimare a vocației dumneavoastră".

După prânz, pr. Felician Tiba a făcut o paralelă între devoțiunea Căii sfintei cruci și viața concretă, subliniind rolul pedagogic pe care îl are proiectul lui Dumnezeu cu omul, proiect care trece prin Isus Cristos, acceptat, trăit, împărtășit și dorit pentru viața veșnică.

După un adevărat maraton de vorbe frumoase, persoanele văduve au înțeles că nu trebuie să se descurajeze, să se izoleze sau să-și deplângă soarta, ci mai degrabă să ofere din timp aproapelui și lui Dumnezeu.

Vii mulțumiri din partea tuturor participanților organizatorilor, păstorilor diecezei, preoților din parohii, doamnelor Goția și Dămătăr, ca și pr. Felician.

Experiența dobândită la Traian ne-a apropiat, ne-a îmbogățit și ne-a dat curaj să mergem mai departe.

Vârvara Pîrțac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: Traian: Singurătatea care "ucide", comuniunea care "îmbogățește"


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat