Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciofliceni (IF): Adunarea generală a Uniunii Conferințelor Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa

În perioada 5-10 martie 2018, la Mănăstirea Părinților Carmelitani de la Ciofliceni, s-a desfășurat Adunarea generală UCESM (Uniunea Conferințelor Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa), cu tema: "«Lărgește locul cortului tău» (Is 54,2). Dezvoltările actuale în ceea ce privește imigrația și integrarea, atât în comunitățile religioase, cât și în societatea civilă". Au participat 74 de persoane consacrate din partea a 32 de Conferințe naționale ale Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa.

Întâlnirea a început la 5 martie, cu sfânta Liturghie prezidată de PS Giovanni Peragine CRSP, episcop de Vlore (Albania), ex-președintele UCESM.

În dimineața zilei de 6 martie au fost prezentate diferite rapoarte: ale președintelui UCESM, Secretariatului General, economului. După-amiaza a fost rezervată conferinței despre integrarea rromilor, avându-l ca invitat pe pr. Lucian Bobârnac OFMConv, președintele "Fundației Pacea" din Roman. Situația familiilor rrome din Roman (NT) care locuiesc în "Satul Olimpic" a fost prezentată în detaliu, la fel și proiectele legate de clasele de alfabetizare, de integrare educațională și pe piața muncii prin funcționarea unui atelier de tâmplărie, a unei croitorii și a unei stații de fabricare a bolțarilor, precum și prin munca în agricultură. Prin stilul vivace al părintelui am fost provocați nu doar să ascultăm, ci și să interacționăm prin întrebări cu pr. Lucian. Sfânta Liturghie de seară a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București.

În a treia zi a Adunării Generale invitatul UCESM a fost Mons. Jose Rodriguez Carballo OFM, secretarul general al CIVCSVA, care a prezentat panorama vieții consacrate postconciliare, plecând de la documentele Conciliului Vatican II și continuând cu ultimele documente ale Dicasteriului pentru Viață Consacrată. De reținut sunt câteva idei care privesc în mod special autoritatea superiorilor în ceea ce privește raportul fratern în interiorul congregațiilor. Chiar dacă se trăiește o "iarnă" în ceea ce privește viața consacrată, să nu uităm că iarna este anotimpul când natura se odihnește pentru a renaște în forță pentru următorul an. E timpul de a ne pregăti pentru o "primăvară" a vieții consacrate, și să nu uităm să punem "vinul bun" în "burdufuri" noi. În cursul dimineții au participat la conferințe și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, responsabil cu viața consacrată în România din partea CER, care ne-a prezentat un scurt istoric al vieții consacrate în România, și PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București. Foarte provocatoare și îngrijorătoare a fost mărturia surorilor greco-catolice din Ucraina despre războiul care continuă și lasă în urmă multe victime umane, familii distruse, dar și mulți emigranți și copii orfani. Implicarea persoanelor consacrate în colaborare cu laicii și alte organizații sunt o mărturie vie a trăirii valorilor evanghelice. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Carballo după care a urmat o după-amiază culturală în București, cu vizitarea unor prețioase simboluri religioase și culturale ale capitalei.

Cea de-a patra zi a Adunării Generale a fost una bogată, întrucât temele prezentate ne-au purtat mai întâi să descoperim JRS (Jesuit Refugee Service) din Europa - temă prezentată de responsabilul acestui serviciu, pr. Jose Ignacio Garcia SJ - ajungând apoi la spiritualitatea de comuniune și de dialog interreligios a comunității din Taize prin conferința fratelui Alois: "Să ai pasiune pentru unitatea trupului lui Cristos: Taizé, o viață interconfesională cu deschideri interreligioase". În ultima parte a zilei sr. Cecile Renouard SA ne-a introdus în tema ecologiei integrale pornind de la enciclica Laudato sí a papei Francisc prin conferința: A distinge și a acționa în serviciul dreptății comune.

După sfânta Liturghie prezidată de Excelența Sa ÎPS Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a urmat o conferință-mărturie a poetei Ana Blandiana despre Memorialul victimelor comunismului din România de la Sighet.

A cincea și ultima zi a fost dedicată alegerii noului președinte UCESM în persoana pr. Zsolt Labancz OSCHP (piarist) din Ungaria, pentru o perioadă de doi ani, aprobării mesajului final, stabilirea locului (probabil Germania) și a temei următoarei Adunări Generale din anul 2020. Sfânta Liturghie a fost prezidată de noul președinte UCESM, pr. Zsolt.

Mulțumim bunului Dumnezeu și tuturor celor care au făcut posibilă găzduirea în România a acestui important eveniment al vieții consacrate a Bisericii din Europa!

Secretariatele Generale ale CSMR și CRSM

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-10 martie: Ciofliceni (IF): Adunarea generală a Uniunii Conferințelor Superiorilor și Superioarelor Majore din Europa


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat