Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Irlanda, la 25 mai referendum despre avort. Episcopii: Este nedrept a priva de drepturi viața care trebuie să se nască

De Francesca Lozito

Referendumul pentru a legaliza avortul în Irlanda se va ține la 25 mai. A stabilit asta astăzi Consiliul de Miniștri irlandez. Deocamdată, al optulea amendament al articolului 40 din Constituția Republicii Irlanda susține că mama și copilul încă nenăscut au aceleași drepturi. Dacă irlandezii vor vota pentru a aboli acest amendament, guvernul asigură că va fi făcută o lege pentru a reglementa modalitățile de eliminare a unei sarcini. Anunțul vine după decizia Curții Supreme chemate să se exprime cu privire la drepturile constituționale ale copiilor care, încă nenăscuți, se află în sânul matern. Conform judecătorilor, în afară de articolul 40 din Constituție, nu au niciun drept. Această pronunțare este de fapt calea liberă pentru avort în partea de sud a insulei (în cele șase comitate din nord interdicția avortului va rămâne, singura excepție în Marea Britanie, n.r.).

Primul ministru Leo Varadkar a declara că sensul referendumului se află în a permite femeilor să ia cele mai importante decizii pentru ele însele și pentru propriile familii în primele săptămâni de sarcină. De fapt, avortul va fi permis până la a douăsprezecea săptămâni de sarcină. Și, a adăugat el, ca medic de profesie, acest referendum se referă și la "încrederea în medicii proprii cu privire la continuarea unei sarcini riscante pentru propria viață. Ci mai ales se referă la poporul irlandez, pentru ca să analizeze cu atenție această temă, cu compasiune și empatie. Sunt sigur că va face asta". Cuvintele lui Taioseach, prim ministru în limba irlandeză, vin într-un context în care multe poziții sunt în mod deschis pentru abolirea interdicției. Între acestea continuă să provoace uluire ministrul sănătății, Simon Harris, care a declarat și astăzi că vrea să facă o campanie deschisă pentru abolirea celui de-al optulea amendament. Și că această campanie pentru referendum va fi numai despre abolire. Nu despre înlocuirea amendamentului constituțional cu o lege ad hoc. De fapt, aceasta din urmă ar fi fost pusă deja întocmai în liniile sale fundamentale, conform indiscrețiilor presei naționale: cererea de întrerupere a sarcinii ar trebui să fie supusă evaluării a doi medici. Trei zile pentru a desfășura toată procedura. Niciun conflict n-ar mai fi la nivel politic între cele mai mari partide cu privire la limita celor 12 săptămâni.

Pentru prima dată episcopii irlandezi, într-un comunicat comun al Conferinței Episcopale cu titlul "Umanitatea noastră comună", au exprimat punctul lor de vedere cu privire la problema referendumului. "Ca păstori - au spus ei - știm că discursul cu privire la vieți încă nenăscute este sensibil, delicat și plin de durere pentru mulți. Vrem să oferim reflecția noastră respectându-i pe toți, dar punând pe teren punctul nostru de vedere în mod clar și nu ambiguu". Pentru episcopii irlandezi dreptul la viață nu este dat de o lege specifică, ci de faptul că suntem umani "independent de faptul că suntem săraci sau bogați, sănătoși sau bolnavi. Pentru aceasta, ca societate a declara că acest drept nu este dat unei categorii speciale - cei mici aflați în gestație - este pentru noi o trecere șocantă", adaugă ei comentând decizia Curții Supreme. Și se exprimă în manieră și mai clară considerând toate acestea: "Este o nedreptate clară".

Păstorii Bisericii irlandeze continuă să susțină că al optulea amendament de la articolul 40, care interzice avortul din anul 1983, este o declarație de egalitate și de respect față de viața umană. Posibilitatea de a face avortul ar face persoanele mai puțin sensibile față de valoarea vieții umane: "Cel mic din sânul matern are o viață și un potențial (...). O mamă care așteaptă un copil are dreptul de îngrijiri și sprijin din partea tuturor celor care o înconjoară, mai ales dacă sarcina sa este riscantă. Mai ales în aceste cazuri mama și copilul trebuie să fie tratate cu atenție și grijă".

Pentru Maria Steen, de la Iona Institute, care promovează căsătoria și religia în societate: "Decizia Curții Supreme a făcut și mai fundamentală menținerea celui de-al optulea amendament pentru a proteja drepturile celor mici. Poporul irlandez a devenit astăzi ultima linie de apărare în Irlanda pentru a-i proteja pe copiii încă nenăscuți. Nu poate să fie pusă exclusiv în mâinile noastre decizia de a proteja drepturile fundamentale de viață ale micuțului din sânul matern. Această decizie în fața căreia ne pune apropiatul referendum nu poate fi mai importantă decât așa: vrem ca un grup de ființe umane, cele care se află în sânul matern să aibă mai puține drepturi sau vrem să continuăm să-i recunoaștem "unul dintre noi" (expresia amintește de campania persoanelor irlandeze pro life, n.r.) și să continuăm să-i protejăm?".

(După Vatican Insider, 8 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat