Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat membrilor din International Catholic Migration Commissio (8 martie 2018)

Iubiți frați și surori,

Vă spun bun-venit cu ocazia Consiliului Plenar al Comisiei Internaționale Catolice pentru Migrații. Îi mulțumesc cordial președintelui, cardinalul Njue - care are un mare simț al umorului -, pentru cuvintele sale de salut și pentru sinteza scurtă a lucrărilor voastre.

Așa cum a făcut deja sfântul Ioan Paul al II-lea, făcând ecou la cuvintele fericitului Giovanni Battista Montini, vreau să reafirm: cauza acestui organism din care face parte este cauza lui Cristos însuși (cf. Discurs adresat membrilor din CICM, 12 noiembrie 2001: Insegnamenti XXIV, 2 [2001], 712). Această realitate nu s-a schimbat cu timpul, dimpotrivă, angajarea s-a întărit luând în considerare condițiile inumane în care se află milioane de frați și surori migranți și refugiați în diferite părți ale lumii. Așa cum s-a întâmplat în timpul poporului lui Israel sclav în Egipt, Domnul ascultă strigătul lor și cunoaște suferințele lor (cf. Ex 3,7). Eliberarea celor săraci, a celor asupriți și a celor persecutați este parte integrantă, astăzi ca și ieri, a misiunii pe care Dumnezeu a încredințat-o Bisericii. Și lucrarea Comisiei voastre reprezintă o exprimare tangibilă a acestei angajări misionare. S-au schimb multe lucruri din 1951, dat întemeierii sale: nevoile au devenit tot mai complexe; instrumentele pentru a răspunde la ele au devenit mai sofisticate; slujirea a devenit treptat mai profesională. Însă niciuna din aceste schimbări n-a reușit - mulțumire fie lui Dumnezeu - să dăuneze fidelității Comisiei față de misiunea sa. Mulțumesc.

Domnul l-a trimis pe Moise în mijlocul poporului său asuprit pentru a șterge lacrimile și a reda speranță (cf. Ex 3,16-17). În peste 65 de ani de activitate, Comisia s-a remarcat în realizarea, în numele Bisericii, a unei opere poliedrice de asistență dată migranților și refugiaților în cele diferite situații de vulnerabilitate. Inițiativele multiple demarate în cele cinci continente reprezintă declinări exemplare a celor 4 verbe - a primi, a proteja, a promova și a integra - cu care am voit să explic răspunsul pastoral al Bisericii în fața migrațiilor (cf. Mesaj pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2018, 15 august 2017).

Doresc ca această operă să continue, însuflețind Bisericile locale să se străduiască pentru persoanele care au fost constrânse să părăsească propria patrie și care devin prea des victime ale înșelăciunilor, violențelor și abuzurilor de orice gen. Grație experienței inestimabile, acumulate în atâția ani de lucru, Comisia poate să ofere o asistență calificată Conferințelor Episcopale și diecezelor care încă mai încearcă să se organizeze pentru a răspunde mai bine la această provocare epocală.

"Acum mergi, te trimit la Faraon! Scoate poporul meu, pe fiii lui Israel din Egipt!" (Ex 3,10). Așa l-a trimis Domnul pe Moise la Faraon pentru a-l convinge să elibereze poporul său. Pentru a-i elibera pe cei asupriți, pe cei rebutați și pe sclavii de astăzi, este esențial să se promoveze un dialog deschis, sincer cu guvernanții, un dialog care prețuiește experiența trăită, suferințele și aspirațiile poporului, pentru a aminti fiecăruia propriile responsabilități. Procesele demarate de comunitatea internațională spre un pact global despre refugiați și un altul pentru o migrație sigură, ordonată și regulamentară reprezintă un spațiu privilegiat pentru a realiza acest dialog. Și în asta Comisia s-a angajat în prima linie oferind o contribuție valoroasă și competentă în vederea găsirii acelor noi căi dorite de comunitatea internațională pentru a răspunde cu pricepere la aceste fenomene care caracterizează epoca noastră.

Și mă bucur că multe din Conferințele Episcopale reprezentate aici merg în această direcție, într-o comuniune de intenții care mărturisește întregii lumi grija pastorală a Bisericii față de frații și surorile migranți și refugiați.

Munca nu este încheiată. Împreună trebuie să încurajăm statele să concorde răspunsuri mai adecvate și eficace la provocările puse de fenomenele migratoare; și putem face asta pe baza principiilor fundamentale ale doctrinei sociale a Bisericii. De asemenea trebuie să ne angajăm pentru a asigura că după cuvinte - codificate în cele două pacte citate - să urmeze angajări concrete sub semnul unei responsabilități globale și împărtășite. Însă angajarea Comisiei merge mai încolo. Cer Duhului Sfânt să continue să lumineze misiunea voastră importantă, manifestând iubirea milostivă a lui Dumnezeu fraților noștri și surorilor noastre migranți și refugiați. Vă asigur apropierea mea și rugăciunea mea; și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

[Binecuvântarea]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat