Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Paul al VI-lea și arhiep. Romero, sfinți împreună

De Andrea Tornielli

Papa Francisc a autorizat, marți, 6 martie 2018, promulgarea decretelor care recunosc minunile atribuite mijlocirii fericitului Paul al VI-lea respectiv a fericitului Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscopul din El Salvador ucis în timp ce celebra Liturghia. Pentru papa timonierul Conciliului și pentru păstorul martir devenit simbol al apărării celor din urmă se deschid așadar porțile spre canonizare. Scria asta Stefania Falasca în cotidianul Avvenire. Și se întărește ipoteza unei proclamări în timpul aceleiași ceremonii în octombrie, la încheierea Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor.

La 6 februarie, reuniunea cardinalilor și episcopilor din dicaster a exprimat în unanimitate părerea sa favorabilă recunoașterii minunii petrecute prin mijlocirea papei brescian, încheierea pozitivă a unei sarcini cu risc ridicat încheiată cu nașterea unei fetițe complet sănătoase. În aceeași zi a fost aprobat de cardinali și episcopi și minunea atribuită fericitului martir Romero, vindecarea unei femei în pericol de moarte la naștere.

În prima jumătate a lunii mai este prevăzut consistoriul în timpul căruia papa Francisc le va anunța cardinalilor data canonizării. Este probabil ca să fie aleasă o duminică din octombrie și ceremonia să se desfășoare în mod semnificativ în timpul Sinodului Episcopilor (instituit chiar de Paul al VI-lea ca organism consultativ pentru a-l ajuta pe pontif) care va fi dedicat tinerilor.

Însă canonizarea lui Romero ar putea să alunece câteva luni și să fie celebrată de pontif în America Latină, în ianuarie 2019 la Panama, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. De altfel aceasta ar fi dorința episcopilor salvadorieni, dată fiind importanța pe care figura arhiepiscopului martir o are pentru continentul latinoamerican. Episcopul auxiliar de San Salvador, cardinalul Gregorio Rosa Chávez a spus în urmă cu un an că proclamarea la Panama "ne-ar da timp să lucrăm profund pentru a obține ceea ce eu numesc «minunea păcii»".

Dincolo de deciziile cu privire la data și la proclamarea comună în aceeași ceremonie, sau diferită cu proclamarea lui Romero în continentul său, rămâne de netăgăduit sintonia dintre cei doi noi sfinți. Paul al VI-lea a fost un papă foarte atent la America Latină. Montini a participat în 1968 la Conferința Generală a Episcopatului Latinoamerican de la Medellin, care stabilise opțiunea preferențială față de cei săraci reaprinzând reflectoarele pe pagini importante din doctrina socială a Bisericii. Nici nu se poate uita importanta enciclică montiniană Populorum progressio.

Romero la rândul său acționa pe urma magisteriului lui Paul al VI-la și a exortației apostolice Evangelii nuntiandi, document încă actual și izvor de inspirație pentru însuși papa Francisc. Arhiepiscopul martir păstra în inimă amintirea ultimei întâlniri cu Montini: "Paul al VI-lea mi-a strâns mâna dreaptă și a ținut-o îndelung între cele două mâini ale sale și am strâns și eu cu cele două mâini ale mele mâna papei". "Înțeleg munca dumneavoastră dificilă - îi spusese papa Montini - este o muncă ce poate fi neînțeleasă și are nevoie de multă răbdare și tărie, dar mergeți înainte cu curaj, cu răbdare, cu forță, cu speranță". Pontiful brescian se referea la dificultățile și la neînțelegerile trăite de Romero în Salvador, unde apropierea sa evanghelică de cei săraci și apărarea celor din urmă era etichetată ca marxistă.

Fie că proclamarea are loc împreună la Roma în timpul Sinodului din octombrie, fie că are loc în două momente diferite - Sinodul și ZMT - în ambele cazuri cele două figuri ale noilor sfinți vor fi oferite atenției Bisericii ca modele în momente dedicate special tinerilor.

(După Vatican Insider, 7 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat