Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Frații studenți în dialog cu tinerii

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 3 martie 2018, frații studenți ai Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, împreună cu părinții formatori au organizat și susținut o reuniune de dialog, împărtășire și vizionare de film cu tineri din parohiile Nisiporești și Buruienești. Aceasta constituie o inițiativă formativă și pastorală, deopotrivă, pentru "a simți cu Biserica" în drumul spre apropiatul Sinod al Tinerilor.

Protagonista acestei reuniuni a fost tânăra Andra-Cristiana Catrea, originară din Roman, din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", căreia îi mulțumim pentru că a răspuns invitației de a veni în mijlocul fraților și a tinerilor pentru a împărtăși istoria vieții și convertirii ei. A fost o mărturie impresionantă și profundă care a atins inimile tuturor prin sinceritatea și convingerea Andrei, dar mai ales prin dovezile de dragoste și milostivire pe care Dumnezeu i le-a arătat pe tot parcursul drumului ei de îndepărtare și reapropiere de el. În tot acest periplu al vieții ei recâștigate pentru Domnul un rol decisiv l-a avut sfânta Fecioară Maria, căreia Andra îi datorează harul convertirii și semnele dumnezeiești pe care le-a primit atunci când le-a cerut în rugăciune, simțind că are nevoie de ele.

După salutul părintelui Marius, frații și tinerii s-au recules într-un moment de rugăciune, ascultând Cuvântul lui Dumnezeu și invocându-l pe Duhul Sfânt.

Apoi Andra a prezentat mărturia ei, pe un ton viu și deschis, într-un adevărat limbaj al tinerilor, plin de concretețe, de naturalețe și spontaneitate, care i-a menținut pe toți foarte atenți. Istoria vieții ei - din copilărie și adolescență până în primii ani ai tinereții - a fost plină de experiențe răvășitoare și zdruncinătoare, în căutarea unei bucurii și fericiri iluzorii, bazate pe plăceri, distracții, vicii, aventuri alienante și periculoase. Andra i-a făcut pe toți să înțeleagă cât de ușor este ca un tânăr să decadă în viața sa (la toate nivelurile: uman, moral, spiritual etc.), să își piardă sensul de a trăi, speranța și pacea lăuntrică, dacă se îndepărtează de Dumnezeu, de valorile credinței, și nu își ascultă glasul conștiinței pe care ea, la un moment dat, l-a perceput ca pe strigătul lui Dumnezeu în inima ei, strigăt care o chema la convertire și la o întâlnire concretă, reală cu el.

Din mărturia acestei tinere se poate lesne înțelege că tânărul de azi, dacă nu se străduiește să își interiorizeze credința și să îl caute sincer pe Dumnezeu, încetând să privească numai spre sine și spre dorințele sale nefiltrate prin inima lui Isus și a Maicii Sfinte, va cădea cu ușurință în gheara răului acestei societăți păgânizate și viciate cu tot ceea ce înseamnă ea: nebunia unei vieți dezordonate, dependența de plăceri și vicii, pierderea unui echilibru uman, sufletesc și relațional, suferințe morale, fizice și psihice de tot felul, disperare, tristețe, senzație de gol sufletesc și existențial.

După ce Andra a gustat din tot acest amar al lumii stăpânite de minciuna și invidia diavolului, a reușit să iasă din prăpastia ei mizerabilă, să răspundă la harul convertirii, la chemarea lui Dumnezeu și a sfintei Fecioare, pentru că, în suferința și zbuciumul ei, a avut curajul să se roage din toată inima și să ceară cerului semne concrete care să o lumineze: semnele minunate ale Maicii Sfinte și lumina harului nu au întârziat, dar Andra și-a dat seama că și Dumnezeu îi cere, la rândul lui, să își schimbe radical viața, să renunțe la multe lucruri ale lumii și să înceapă un drum de purificare și de muncă, drum la care ea s-a angajat cu mult curaj, simțindu-se ajutată de puterea sacramentelor, a rugăciunii și de lectura aprofundată a cărților religioase și a exemplului sfinților.

În prezent, Andra trăiește bucuria păcii, a credinței și a relației cu Dumnezeu; este entuziastă în a trăi ca o misionară a sfintei Fecioare și a milostivirii lui Dumnezeu, în spațiul mic al vieții de zi cu zi, la locul de muncă și în toate împrejurările în care simte că Domnul o cheamă să ofere mărturia și ajutorul ei. Drept dovadă, Andra a oferit spre vizionare fraților și tinerilor filmul "Tărâmul Mariei", de curând apărut în câteva cinematografe din Romania datorită implicării ei. Ecranizare a regizorului Juan Manuel Cotelo, care este și actor principal, filmul pune în scenă istoria reală a convertirii unor persoane din istoria recentă, unele dintre ele fiind persoane de succes, bogate, din înalta societate. Convertirea acestora a avut loc datorită sfintei Fecioare, fie prin apariții concrete, fie prin revelații interioare din partea ei. Pe lângă acestei istorii de convertire, filmul mai prezintă niște exemple edificatoare de viață ale unor oameni dedicați slujirii lui Dumnezeu și Maicii Sfinte, prin opere de evanghelizare și caritative, prin fapte și roade concrete de trăire a credinței și a rugăciunii.

Mulțumindu-i din suflet Andrei pentru curajul și disponibilitatea ei, cât și pentru filmul oferit, mulțumindu-le totodată tinerilor și părinților vicari pentru participare și prezența lor prietenească, îl rugăm pe Domnul să ne deschidă totdeauna inimile pentru a primi astfel de exemple ale milostivirii sale.

Fr. Iosif-Eduard Cadar

Mai multe fotografii au fost publicate pe pagina facebook a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan:


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat