Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc, sosește o nouă exortație despre sfințenie

De Andrea Tornielli

Probabil va fi semnată la 19 martie, sărbătoarea sfântului Iosif și a cincea aniversare a inaugurării pontificatului: este noua exortație apostolică a papei Francisc dedicată temei sfințeniei. Miercuri, 28 februarie 2018, cu ocazia prezentării cărții lui Fabio Marchese Ragona ("Toți oamenii lui Francisc") a făcut o mică aluzie la asta cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga, coordonator al Consiliului celor nouă cardinali care colaborează cu papa pentru reforma Curiei și conducerea Bisericii universale. "Am auzit abia-abia un glas de departe - a spus cardinalul hondurian - care spune că papa pregătește un document frumos despre sfințenie. Toți suntem chemați la sfințenie, dacă nu ascultăm această chemare reforma nu merge".

Documentul, din cauza timpilor necesari pentru traducere, cu greu va fi publicat cu ocazia celei de-a cincea aniversări a începutului pontificatului, care s-a inaugurat cu Liturghia din Piața "Sfântul Petru" la 19 martie 2013. Va ieși după aceea, în jurul Paștelui. După cum afirmă Maradiaga, obiectul principal al exortației - care ar trebui să fie de măsură redusă față de cele precedente și mai mari Evangelii gaudium, harta pontificatului (2013) și Amoris laetitia (2016) - este sfințenia și vocația, chemarea la sfințenie pentru toți botezații. O temă conținută în capitolul V al constituției conciliare Lumen gentium: papa Francisc s-a inspirat deja de mai multe ori de aici pentru catehezele sale precum și pentru magisteriul său despre "poporul sfânt și credincios al lui Dumnezeu" așa de central în intervențiile sale.

La 19 noiembrie 2014, la audiența generală, papa Francisc a tratat tema vocației universale la sfințeniei amintită de Conciliu, explicând înainte de toate că "sfințenia nu este ceva ce ne procurăm noi, ceva ce obținem noi cu calitățile noastre și capacitățile noastre. Sfințenia este un dar, este darul pe care ni-l oferă Domnul Isus, când ne ia cu sine și ne îmbracă în El însuși, ne face asemenea Lui". Sfințenia, afirma Bergoglio, "nu este o prerogativă numai a câtorva: sfințenia este un dar care este oferit tuturor, nimeni exclus, motiv pentru care constituie caracterul distinctiv al fiecărui creștin". Și pentru a fi sfinți, "nu este nevoie neapărat să fim episcopi, preoți sau călugări" sau pentru cel care are posibilitatea de "de a se dezlipi de treburile obișnuite, pentru a se dedica exclusiv rugăciunii".

Sfințenia, mai explica Francisc, "Sfințenia este ceva mai mare, mai profund pe care ne-o dă Dumnezeu. Mai mult, tocmai trăind cu iubire și oferind propria mărturie creștină în ocupațiile de fiecare zi suntem chemați să devenim sfinți. Și fiecare în condițiile și în starea de viață în care se află... Dar tu ești consacrat, ești consacrată? Fii sfânt trăind cu bucurie dăruirea ta și slujirea ta. Ești căsătorit? Fii sfânt iubind și îngrijindu-te de soțul tău sau de soția ta, așa cum a făcut Cristos cu Biserica. Ești un botezat necăsătorit? Fii sfânt îndeplinind cu onestitate și competență munca ta și oferind timp slujirii fraților".

"Când Domnul ne invită să devenim sfinți, nu ne cheamă la ceva apăsător, trist... Dimpotrivă! Este invitația de a împărtăși bucuria sa, de a trăi și de a oferi cu bucurie fiecare moment al vieții noastre, făcându-l să devină în același timp un dar de iubire pentru persoanele care sunt lângă noi". Referința la bucurie reprezintă o trimitere fie la Evangelii gaudium fie la Amoris laetitia. Anul acesta, după cum a comunicat însuși Francisc, se va celebra canonizarea lui Paul al VI-lea, papa care la 9 mai 1975, în plin An Sfânt, a publicat o exortație apostolică dedicată bucuriei creștine, Gaudete in Domino.

Apoi sunt numeroase referințele pe care papa Bergoglio le-a făcut în cursul acestor cinci ani la importanța și la centralitatea "sfântului popor credincios al lui Dumnezeu". Îndeosebi, a făcut asta în scrisoarea (datată 19 martie 2016) trimisă cardinalului Marc Ouellet, președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină. În acel text Francisc a scris: "Rolul nostru, bucuria noastră, bucuria păstorului, se află tocmai în a ajuta și în a stimula, așa cum au făcut mulți înaintea noastră, mame, bunicuțe și tați, adevărații protagoniști ai istoriei. Nu dintr-o concesie a noastră de bunăvoință, ci din drept și statut propriu. Laicii sunt parte a sfântului popor credincios al lui Dumnezeu și de aceea sunt protagoniștii Bisericii și ai lumii; noi suntem chemați să-i slujim, nu să ne slujim de ei".

(După Vatican Insider, 2 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat